No pasarán!

Radiosarajevo.ba
No pasarán!
Foto: Twitter / Ilustracija

Od svih događaja na svijetu novinari najmanje vole jedan – onaj kada su oni vijest dana.

A upravo to se jučer dogodilo redakciji Radiosarajevo.ba čiji novinari i urednici su bili meta drskog huliganskog napada, prijetnji smrću, ograničavanja kretanja i ugrožavanja sigurnosti naših uposlenika.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini, u kojoj je sve teže biti novinar, morat ćemo se izgleda naviknuti i na takve neugodnosti. Posebno oni koji taj posao žele, uprkos svemu, obavljati profesionalno i odgovorno.

Raduje, međutim, reakcija institucija države u ovom slučaju, te brz pronalazak i hapšenje odgovornih koji će, nadamo se, dobiti adekvatnu sankciju.

Iako nismo veliki, dobri smo tehničari, pa svima koji misle da će olako sa portalom Radiosarajevo.ba, poručujemo: No pasarán!

Ovo su ostali ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana.

Priredio: Faruk Vele

Svesrpski sabor - Subota, 21. septembar

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo je iznio teške riječi protiv BiH tokom boravka u Srbiji. Ovaj put izjavio je da je deklaracija SDA opštemuslimanska deklaracija koja vodi ka tome da RS treba da proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom.

"To nije deklaracija SDA, već muslimanska deklaracija", rekao je Dodik za Televiziju Prva.

Dodik: Deklaracija SDA vodi proglašenju nezavisnosti i ujedinjenju sa Srbijom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je deklaracija SDA opštemuslimanska deklaracija koja vodi ka tome da RS treba da proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom. "To nije deklaracija SDA, već muslimanska deklaracija. Sve političke partije, nevladine organizacije i udruženja, svi stoje iza toga i žele da nestane RS.

Budući se Dodik 'razmahao' u Beogradu, bilo je vrijeme da ga domaćin podsjeti gdje se nalazi. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Dodika i predstavnike ostalih stranaka iz bh. entiteta RS na uzdržanost. Na koncu, saznali smo i ko je stvarni gazda. Vučić mirotvorac!

Fahrudin Džabija, predstavnik roditelja djece koja su zadobila stomačne probleme nakon boravka u SRC Ajdinovići obratio se javnosti nakon najava da bi ovaj objekt ponovo mogao biti otvoren. Roditelji poručuju da žele istinu šta je bilo sa djecom.

Dva zemljotresa jačine 5,6 i 5,2 stepena Richterove skale pogodila su u subotu Albaniju, a osjetili su se i u okolnim zemljama. Epicentar zemljotresa jačine 5,6 stepeni zabilježen je šest kilometara od Drača, u Jadranskom moru, i to na dubini od 10 kilometara.

Osjetili se i u BiH: U razmaku od 10 minuta dva zemljotresa pogodila regiju

Dva zemljotresa jačine 5,6 i 5,2 stepena Richterove skale pogodila su danas Albaniju, a osjetili su se i u okolnim zemljama. Epicentar zemljotresa jačine 5,6 stepeni zabilježen je šest kilometara od Drača, u Jadranskom moru, i to na dubini od 10 kilometara. M3.2 #earthquake (#tërmet) strikes 20 km NW of #Durrës (#Albania) 24 min ago.

Bio je to najjači potres od 1979. godine, a ubrzo su stigle dramatične slike iz te zemlje.

 

Dosta crne hronike ponovo u danima vikenda. U ulici Azize Šačirbegović u Novom Sarajevu oko 13 sati u subotu se dogodila saobraćajna nesreća, dvije osobe su povrijeđene.

Također, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Ilijašu povrijeđen je motociklista, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Divna priča iz Trebinja. Mara Stajić (46) i njen suprug Budimir (59) poslije 25 godina borbe postali su srećni roditelji kćerke Sneže i sina Nikole, čime je Udruženje "Bebe" iz Trebinja dobilo nove članove, a Trebinjci nove sugrađane.

"Živjeli smo za ovaj dan": Bračni par iz Trebinja dobio djecu nakon 25 godina borbe

Mara Stajić (46) i njen suprug Budimir (59) poslije 25 godina borbe postali su srećni roditelji kćerke Sneže i sina Nikole, čime je Udruženje "Bebe" iz Trebinja dobilo nove članove, a Trebinjci nove sugrađane, izvještava Trebinje.live. Majku Milicu i njeno dvoje djece iz Kliničkog centra u Banjoj Luci, gdje je obavljen porod, dovezao je helikopter Helikopterskog servisa RS-a na čelu s pilotom Bobanom Kusturićem.

Rawan Damen, palestinska rediteljica i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador, ekskluzivno govorila za Radiosarajevo.ba.

Rawan Damen: Kada Palestina dočeka mir kao Sarajevo, doći ćete je posjetiti

Rawan Damen, palestinska rediteljica i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador, ovih dana boravi u Sarajevu kao gošća AJB Doc festivala. „Veoma mi je drago što sam u Sarajevo, ovo mi je prvi put. Stigla sam u četvrtak navečer i impresionirana sam gradom.

Cazinjanka Anela-Dženana Merdanović jedina je automehaničarka u historiji belgijskog gradića Eupena. Naša Semra Hodžić donijela je zanimljivu priču o njoj.

https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/lica/mladu-cazinjanku-jedinu-automehanicarku-u-eupenu-nagradila-belgijska-kraljica/351037

 

Bilježimo i priče o uspjesima naših mladih ljudi. Jedna takva stigla je iz Bosanske Krupe.

'Onomatobleja Show' i zvanično počeo turneju nastupom u popularnom kafiću Garage u Konjicu, gdje su Nikola Rončević, Luka Marijanović i Omer Hodžić do suza nasmijavali publiku u stand-up nastupu.

U utakmici 9. kola Premijer lige BiH Željezničar je kao domaćin savladao ekipu Radnika 1:0 i probio se na drugo mjesto tabele.

U derbi utakmici 9. kola Premijer lige BiH, fudbaleri Tuzla Cityja na Tušnju su savladali Sarajevo 2:1.

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine prijavio je spisak igrača za debitantski nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se od 9. do 26. januara 2020. godine održati u Švedskoj, Norveškoj i Austriji.

Austrijska policija uhapsila je Sanela Kuljića, bivšeg reprezentativca ove zemlje. Mediji špekuliraju da je bivši fudbaler, 42-godišnjak bh. porijekla, uhapšen zbog trgovine drogom.

Sjećanje na Kemu i Davorina - Nedjelja, 22. septembar

Nakon što su SAD izjavile kako su poslale svoje trupe u regiju, iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da prisutnost stranih snaga prijeti sigurnosti u Zaljevu, piše BBC.

U čast sarajevskih velikana Kemala Montena i Davorina Popovića, Grad Sarajevo u nedjelju je na prostoru ispred kultnog FIS-a i u Spomenparku Mirze Delibašića i Davorina Popovića organizovao u  druženje prijatelja, poštovalaca i svih onih koji su bili dio karijera spomenutih umjetnika.

 

U Sarajevu održana je redovna sesija Kruga o temi ”Bosanska nacija!?!“. Poručeno je da je neophodno razvijati bosansku naciju.

”Kada danas govorimo o bosanskoj naciji, mi se ne zalažemo za stvaranje nove etničke grupe, novog naroda, nove etničko-religijske grupe, nove neke etničke vrste i tako dalje. Već, govorimo o jednom državljanskom i građanskom konceptu života”, pojasnio je prof. dr. Senadin Lavić.

Albanija se ponovo tresla, a zatreslo se i tlo u Bosni i Hercegovini.

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a govorila je za Radiosarajevo.ba nakon što je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena vještačka ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji.

Sebija Izetbegović: Nakon Ermina, mlada žena i porodilja dobit će nove šanse

Vijest da je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena vještačka ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji, imala je, s pravom, veliki odjek u medicinskim krugovima i javnosti jugoistoka Evrope.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, upozorio je na mogućnost pooštravanja štrajka medicinara u glavnom gradu BiH.

Jedan od najstarijih srednjovjekovnih spomenika u prozorskom kraju je stara tvrđava ispod bosanskohercegovačke planine Makljen koja se nekada nazivala Studenac po obilju lokalnih izvora vode. Pisali smo o njemu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je u izjavi za Radiosarajevo.ba demantirao da je dogovoren nastup Željka Joksimovića u Sarajevu za Novu godinu.

Skaka: Još se ne zna ko će nastupati u Sarajevu za Novu godinu

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je u izjavi za Radiosarajevo.ba demantirao da je dogovoren nastup Željka Joksimovića u Sarajevu za Novu godinu. Podsjećamo, pojedini mediji iz BiH su objavili ovu informaciju, pa čak i portali iz Srbije. Menadžer popularnog pjevača Bane Obradović je također demantirao da je dogovor postignut, a i sam Abdulah Skaka je kazao da pregovori traju.

Amerikanac Edward Snowden napisao je memoare. Krije se u Moskvi otkako je pobjegao iz SAD-a. Posljednjih dana dao je, nakon dugo vremena, nekoliko intervjua najvećim svjetskim novinama jer mu upravo iz štampe izlazi knjiga koju je nazvao 'Permanent Record'.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dobila je prijavu da je pacijent iz Travnika preminuo tokom korištenja S-line resektoskopa, medicinskog sredstva koje se koristi tokom operacija.

Jedan nesvakidašnji događaj potresao je Ameriku. Naime, Steven Weber iz Luizijane, utopio se, pošto je, tokom odmora u Tanzaniji, želio da, na nesvakidašnji način, zaprosi svoju djevojku.

AS Roma savladala je ekipu Bologne rezultatom 1:2, a pobjedonosni gol u 93. minuti postigao je Edin Džeko. Roma je povela u 49. minuti pogotkom Aleksandra Kolarova iz slobodnog udarca. 

U nedjelju se u Beogradu igrao vječiti derbi u okviru 9. kola Superlige Srbije. Na stadionu u Humskoj 1 igraju Partizan i Crvena zvezda, a prema očekivanju zabilježeni su navijački neredi.

U posljednjim utakmicama 9. kola Premijer lige BiH, fudbaleri Zrinjskog pobijedili su u Mostaru Čelik 3:0, dok je Velež u gostima slavio protiv Zvijezde 09 rezultatom 2:1.

Pobjede mostarskih klubova: Zrinjski bez problema, Brandao obradovao "Rođene"

U posljednjim utakmicama 9. kola Premijer lige BiH, fudbaleri Zrinjskog pobijedili su u Mostaru Čelik 3:0, dok je Velež u gostima slavio protiv Zvijezde 09 rezultatom 2:1. "Plemići" su bez mnogo problema došli do pobjede golovima Miljana Govedarice (16), I vana Čurjurića (20) i Tomislava Barbarića (54).

Skrnavljenje džamije u Gacku - Ponedjeljak, 23. septembar

Gnusan čin skrnavljena Zvizdića džamije u Gacku uznemirio je mnoge u BiH, posebno povratnike u bh. etnitet RS. Iza ovog sramnog događaja stoji Danel Rajković (38) osoba koja je, prema dostupnim snimcima video nadzora, izvršila veliku nuždu na pragu centralne gatačke džamije.

 

Još jedan čin divljaštva. Na spomeniku palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjoj Luci jasno su vidljiva oštećenja koja su nastala nakon što je Vedran Grahovac (19) izazvao požar na stepenicama na spomeniku. Stepenice spomenika su oštećene od vatre, a na nekim dijelovima potpuno uništene.

Grahovac se kasnije oglasio tvrdeći da mu nije bio cilj da zapali spomenik.

Oglasio se mladić koji je zapalio spomenik u Banjoj Luci: Ja nisam seljak

Vedran Grahovac (19), koji je osumnjičen da je vatrom oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjoj Luci, oglasio se tvrdeći da mu nije bila namjera zapaliti spomenik. "Meni da je bila namjera da ga zapalim, od njega ne bi ostao nijedan kamen i nijedna kost ispod.

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog amandmana na Ustav BiH.

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je ovaj set amandmana već poznat javnosti kao „aprilski paket“ amandmana. Dodao je da će ga poslanici iz Kluba SDP-a uputiti u proceduru ovih dana.

Danas polusatni štrajk upozorenja ljekara i stomatologa u FBiH

Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, njih 4.500, danas će održati polusatni štrajk upozorenja u svim kantonima, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata. Doktori u Kantonu Sarajevo stupaju u radikalniji štrajk.

Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, njih 4.500, održali su polusatni štrajk upozorenja u svim kantonima, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić susreli su se na marginama sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Nakon raspada bivše Jugoslavije, sve novonastale države naslijedile su prava, ali i obaveze bivše države.

U javnosti se u posljednje vrijeme puno priča o imovini koju smo naslijedili od bivše nam zajedničke države, ali i o vrlo velikim dugovanjima. Istraživali smo kolika su dugovanja bivše Jugoslavije.

Federalni premijer Fadil Novalić komentirao je za naš portal kašnjenja na završetku rekonstrukcije Vranduk.

Deset migranata koji su se prerušili u odbojkaški tim uhapšeni su na aerodromu u Atini nakon pokušaja da ilegalno otputuju u Švicarsku.

Velika stijena obrušila se u ponedjeljak u prijepodnevnim satima na kuću u mjesto Žitomislići pokraj Mostara. Na sreću, povrijeđenih nije bilo, a stijena je pričinila veću materijalnu štetu.

Dio završio u dječjoj spavaćoj sobi: Stijena se obrušila na kuću kraj Mostara

Velika stijena obrušila se u ponedjeljak u prijepodnevnim satima na kuću u mjesto Žitomislići pokraj Mostara. Na sreću, povrijeđenih nije bilo, a stijena je pričinila veću materijalnu štetu

Jedan san Marka Romića iz Mostara, star skoro 30 godina, postao je stvarnost 

Igrani film “Ko je odgovoran za mir?” inspiriran je istinitim događajima u Bosni i Hercegovini. Prikazuje težinu situacije, koja je danas, nažalost realnost mnogih mladih iz Bosne i Hercegovine. Sutra već ovo može biti priča bilo koga od nas, a danas je priča mnogih. Pisali smo o njemu. 

Prisjetili smo se i antologijskog koncerta legendarne grupe U2 u Sarajevu, ali i legendarnog Davorina Popovića koji bi, da je sa nama, slavio svoj 73 rođendan.

U veličanstvenom ambijentu milanske La Scale FIFA je izabrala najbolje u 2019. godini. Nagrada za najboljeg fudbalera u prošloj sezoni otišla je u ruke fudbalera Barcelone  - Lionela Messija. 

Mostarski Zrinjski se oglasio obavještenjem na zvaničnoj Facebook stranici, potvrdivši rigorozne novčane kazne izrečene od UEFA-e.

Dodikova provokacija - Utorak, 24. septembar

Nakon što je odustao od formiranja rezervnog sastava MUP-a RS, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, okrenuo se novom vidu militarizacije društva.

U Centru za obuku u Zalužanima kod Banja Luke održano je svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Dodik je najavio da neće odustati od rezervnog sastava MUP-a RS.

Banja Luka: Danas po prvi put postrojavanje žandarmerije MUP-a RS

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS danas organizira u 12.00 sati svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banja Luke. „Na ovaj način biće i zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva, koja je formirana u cilju unapređenja bezbjednosti RS, njenih građana i imovine", navodi se u saopćenju MUP-a RS.

Uslijedile su reakcije i brojna pitanja.

U New Yorku zasjedala Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Skupštini se obratio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Iz sjedišta UN-a su upućene snažne državničke poruke.

Vukanović: Zašto Dodik nije otišao na Manjaču da zaustavi vojnu vježbu NATO-a?

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović rekao je da vlast u RS pokušava žandarmerijom da „zamaže oči" javnosti, nakon što su odustali od rezervnog sastava policije. „ Rezervnog sastava policije nema, a vlast u RS kako to ne bi prikazala kao kapitulaciju, onda je jednicama za podršku promijenila naziv u žandarmeriju.

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je svjetske lidere na opasan rizik od globalnih podjela u dvije najveće ekonomije, Sjedinjenih Američkih Država i Kine, stvarajući rivalske internete, valute, finansijska pravila i “vlastitu geopolitičku i vojnu strategiju“. 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u Sarajevu izjavio novinarima da se situacija u vezi s migrantima ne pogoršava, da se "spletom raznih okolnosti čak i poboljšava", te da "broj migranata u BiH pada".

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, u razgovoru za Radiosarajevo.ba oštro je kritizirao Gradsku upravu Sarajevo. On je kazao je da još nije dobio odgovor na zvanični upit o utrošku sredstva tokom EYOF-a u našoj zemlji.

Prema nalogu Tužilaštva BiH, a na području Gacka lišen je slobode Danel Rajković koji je napravio gnusan akt širenja vjerske i nacionalne mržnje izvršivši nuždu pored gatačke Zvizdića džamije.

SIPA u Gacku uhapsila Danela Rajkovića koji je izvršio nuždu u haremu džamije

Po nalogu Tužilaštva BiH, a na području Gacka lišen je slobode Danel Rajković, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. „ Navedeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i neptrpeljivosti iz članka 145a. KZ BiH. 

Sarajevski imami dali su podršku kolegama i povratnicima u Gacko nakon gnusnog čina prošlog vikenda.

Skrenuli smo pažnju na posthumno objavljenu knjigu izabranih eseja i kolumni novinara Enesa Ratkušića.

Bosna je veća od Evrope ili tajna stolačkog neimara

Postoji ta tobože vječita dilema može li dobar novinar istovremeno biti i dobar čovjek, i obrnuto. Ona je u svojoj biti sasvim lažna, jer ako ste dobar čovjek, bit ćete i dobar novinar, ali i doktor, ili bilo šta drugo čemu, oplemenjeni istinskim vrijednostima ljudskog bića, nesebično posvetite svoj život, onome što je vaša istinska misija.

Rodbina i prijatelji svirepo ubijene Arnele Đogić, pored spomenika na mjestu odakle je bačena u kanjon rijeke Stupčanice, proteklog su vikenda postavili i hair česmu.

Divan primjer zabilježili smo na jednoj svadbi u Sarajevu.

Četrnaestogodišnjeg D. Z iz Viteza šest godina u školi vodili su kao "retardiranog", iako je sve vrijeme imao disleksiju. Sada je ta nepravda prema djetetu konačno ispravljena!

Divne vijesti: Dječaku iz Viteza nakon šest godina konačno ispravili dijagnozu

Četrnaestogodišnjeg D. Z iz Viteza šest godina u školi vodili su kao "retardiranog", iako je sve vrijeme imao disleksiju. Pogrešna dijagnoza: Dječaka iz Viteza šest godina u školi vodili kao "retardiranog" Nakon što su roditelji posumnjali na pogrešnu dijagnozu proteklo je nekoliko mjeseci borbe da se otkrije kako dječak zapravo samo ima disleksiju, te da ga se u školi počne tretirati kao dijete iz tipične populacije.

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH od 3. do 10. oktobra 2019. održat će se izložba "My Africa" umjetnice Mensure Jahić. 

Na državnim cestama diljem Hrvatske prije dva mjeseca postavljeno je 59 novih savremenih kamera čija kvaliteta je takva da mogu snimiti gotovo svaki detalj u vozilu.

Prema pisanju srbijanske štampe, na jednoj popularnoj društvenoj mreži koja broji 45 000 “pratitelja” osvanule su jezive poruke mržnje prema srpskom treneru Siniši Mihajloviću poput “Gol Remzi, RIP Siniša“ itd…

UEFA-in Izvršni komitet održao je sastanak u Ljubljani, a doneseno je nekoliko važnih odluka. Za nas je najvažnija informacija da će se proširiti broj učesnika u Ligama A, B, C i D Lige nacija.

UEFA odlučila: Proširit će se broj učesnika Lige nacija, poznati domaćini finala

UEFA-in Izvršni komitet održao je sastanak u Ljubljani, a doneseno je nekoliko važnih odluka. Za nas je najvažnija informacija da će se proširiti broj učesnika u Ligama A, B, C i D Lige nacija. Također Bosna i Hercegovina je dobila organizaciju Europskog prvenstva za žene do 17 godina, koje će se igrati 2022.

Bura u Skupštini KS - Srijeda, 25. septembar

Srijeda je bila prilično buran dan u BiH, a posebno u Kantonu Sarajevo.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao je intervju za portal Radiosarajevo.ba  nakon obraćanja na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/komsic-iz-new-yorka-neka-dodik-odustane-od-trazenja-belaja-ako-sebi-dobro-zeli/351972

Uslijedile su žestoke reakcije iz bh. entiteta RS i Srbije.

Mihajlović odgovorila Komšiću: Jedini koji unosi nemir je Bakir Izetbegović

Potpredsjednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da su dobrosusjedski odnosi sa svim zemljama regiona, prije svega sa BiH, prioritet Vlade Srbije, jer je mir na našem prostoru najveći interes. "Ali kada sa govornice Ujedinjenih nacija čujemo optužbe predstavnika jednog od tri naroda u BiH da susedne zemlje unose nemir i destabilizuju BiH, onda moramo da se zabrinemo", navela je Mihajlovićeva u izjavi za javnost, prenosi Tanjug.

No, oglasili su se i iz Demokratske fronte.

S druge strane, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće BiH i Srpsko građansko vijeće pozdravili su obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku.

 

Priča Avde Avdića s portala Žurnal.info ponovo je snažno potresla BiH. Ovaj put otkrio je da je Enver Zornić, aktueni direktor 'Toplana Sarajevo' osuđen za ratne zločine. Priča je izazvala brojne reakcije.

Sve o tom slučaju možete pročitati OVDJE.

Nastavila su se reagiranja na postrojavanje Žandarmerije MUP-a RS u Banjoj Luci. Podsjetili smo na stav prvog čovjeka Oružanih snaga BiH.

Cijelu situaciju je na svoj način komentirao i novinar Slobodan Vasković.

Dramatična sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je u utorak.

Ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo u ostavci Zineta Bogunić kazala je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo da se "osjeća kao stvar jer je niko od 19. jula kada je podnijela ostavku ni u Vladi ni u Skupštini nije pitao koji su to moralni razlozi zbog kojih je to uradila“.

Bogunić izrekla teške optužbe na račun Konakovića: Dino je rekao - ja letim

Ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo u ostavci Zineta Bogunić kazala je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo da se "osjeća kao stvar jer je niko od 19. jula kada je podnijela ostavku ni u Vladi ni u Skupštini nije pitao koji su to moralni razlozi zbog kojih je to uradila".

Žestoko joj je replicirao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

 

Iznenađeni ovakvim raspletom događaja, iz Naroda i pravde, stranke Elmedina Konakovića najavili su da neće podržati smjenu. 

Skupština Kantona Sarajevo nije prihvatila ostavku ministrice obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo Zinete Bogunić.

Na saobraćajnoj petlji Butile kod Sarajeva, u srijedu navečer se desio fizički sukob u kojem su napadnuti navijači Zrinjskog. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su saopštili nove detalje o ovom incidentu.

Navijači Zrinjskog napadnuti na autoputu kod Sarajeva

Na sarajevskoj saobraćajnoj petlji Butile, večeras se desila masovna tučnjava. Napadnuti su navijači fudbalskog kluba Zrinjski Napadnuti su prilikom povratka sa utakmice u Tuzli gdje su Mostarci igrali protiv Slobode. Saobraćaj je obustavljen na vijaduktu Vlakovo, potrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz BIHAMK-a.

Na tradicionalnoj neformalnoj večeri, koju je za lidere Zapadnog Balkana organizirala Federica Mogherini, odlazeća visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost bilo je napeto, pa čak i povišenih tonova između šefa srpske diplomatije Ivice Dačića i predsjednika Republike Kosovo Hashima Thacija!

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio predsjedničkom kandidatu u Hrvatskoj Miroslavu Škori da pročita knjige iz psihologije u kojima će vidjeti da o budućnosti govore upravo oni čija je prošlost čista.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona uputilo je molbu građanima koji imaju bilo kakve informacije o kretanju i boravku Zorana Petkovića, nadimka Agresor.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je podržao Prijedlog Zakona o zaštiti na radu. S manje ili više pažnje javnost je upoznata s ovom informacijom, ali koliko je ovaj korak značajan govori činjenica da se u ovoj oblasti trenutno promijenjuju odredbe nastale u bivšoj Jugoslaviji.

Mahmutović: Prvi put u BiH kazne za kršenje pravila zaštite na radu bit će u KM

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na jučer održanoj sjednici podržao Prijedlog Zakona o zaštiti na radu. S manje ili više pažnje javnost je upoznata s ovom informacijom, ali koliko je ovaj korak značajan govori činjenica da se u ovoj oblasti trenutno promijenjuju odredbe nastale u bivšoj Jugoslaviji.

U sarajevskoj Mjesnoj zajednici Željeznička održana je javna tribina o Regulacionom planu Kvadrantu C. Tribini je prisustvovao veliki broj građana, ali tek neki su imali pitanja za nadležne šta i kako će se graditi na prostoru veličine 14,6 hektara.

Bh. filmski autor Avdo Huseinović promovirao je svoj novi dokumentarni film o legendarnom komandantu Zami Dučiću koji je život dao za odbranu BiH.

Dvije djevojčice stare 11 ili 12 godina jutros su ispred trgovine Mali Vrt na Malešnici u Zagrebu (A.Topić Mimare 30) pronašle kovertu punu novca.

Grupa planinara zatekla je u prošlu nedjelju tokom uspona na Hajdučka vrata na Čvrsnici neuobičajan i krajnje šokantan prizor. Upozorili smo na ovakvo ponašanje u prirodi.

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki, nedavno je zbunio bh. nogometnu javnost kada je govorio na koji način Zmajevi mogu ostvariti plasman na Europsko prvenstvo kroz Ligu nacija.

 

Bugarski bokser Boris Stanchov (21) tragično je preminuo u ringu bez da je iko znao da je to on.

 Halal festival - Četvrtak, 27. septembar

Tridesetsedmogodišnji Adnan (Avde) Kovačević iz Breze, strojar na glavnom transportu u jami Sretno Rudnika mrkog uglja Breza, poginuo je u četvrtak oko 12.30 sati na svom radnom mjestu, potvrdio je direktor tog rudnika Ćamil Zaimović.

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratska zajednica (HDZ BiH) održale su sastanak u Sarajevu s fokusom na trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Postignuta je visoka saglasnost o potrebi deblokiranja procesa formiranja vlasti.

Porukom dobrodošlice Amera Bukvića, predsjednika Uprave Bosna Bank International i obraćanjem malezijskog premijera Mahathir Mohamada počeo je drugi po redu “Sarajevo Halal Fair 2019”.

Pogledajte kako je bilo na otvaranju "Sarajevo Halal Fair-a 2019"

Porukom dobrodošlice Amera Bukvića, predsjednika Uprave Bosna Bank International i obraćanjem malezijskog premijera Mahathir Mohamada počeo je drugi po redu "Sarajevo Halal Fair 2019". Član Predsjedništva Šefik Džaferović ovom prilikom kazao je da mu je čast u svojstvu pokrovitelja otvoriti ovaj sajam. "Za bh.

Sa skupa su upućene značajne poruke.

Sve o “Sarajevo Halal Fair 2019”. pročitajte OVDJE.

Komitet za oružane snage Senata američkog Kongresa raspravljao je o situaciji u Jugoistočnoj Evropi. Komitet za oružane snage američkog Senata održao je saslušanje o stanju u oblasti sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, o američkim nacionalnim interesima i o jačanju uticaja Rusije i Kine, piše Glas Amerike.

Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac umro je u dobi od 86 godina. Vijest o njegovoj smrti objavila je porodica, prenosi France24

Mostar je odao počasti preminulom francuskom predsjedniku koji je slovio za prijatelja naše zemlje.

Stari most u bojama francuske zastave povodom smrti Jacquesa Chiraca

Stari most u Mostaru večeras je osvjetljen bojama francuske zastave povodom smrti Jacquesa Chiraca, bivšeg predsjednika te države. Direktor i osnivač Centra za mir i nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević podsjetio je kako je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja.

Nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu oglasio je krivim Amara Hodžića, poznatijeg kao Buba Corelli i Almira Bozaliju zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.
Hodžić i Bozalija osuđeni su na po jednu godinu zatvora.

 

Komentirali smo slučaj 'Zornić' koji je potresao BiH, te donijeli ispovijest sudije Davorina Jukića koji je 1993. godine radio na tom predmetu.

Država za ratnog zločinca

Kada je Skupština općine Bosanski Šamac 2017. godine za direktora Doma zdravlja u tom gradu imenovala Blagoja Simića, kojeg je Haški tribunal osudio zbog ratnih zločina protiv nesrpskog stanovništva na području te općine, žestoko se protestiralo u bosanskohercegovačkoj javnosti.

 

Oglasio se i Kadrija Kolić, advokat Envera Zornića.

 

Istraživali smo i šta su otkrili Finansijska policija FBiH i inspekcija u JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Snažan zemljotres od 5,7 stepeni po Richteru pogodio je u četvrtak najveći turski grad Istanbul oko 14 sati po lokalnom vremenu. Više osoba je povrijeđeno.

Osam povrijeđenih u zemljotresu koji je pogodio Istanbul

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u razgovoru s novinarima na aerodromu Ataturk izjavio da je u potresu u Istanbulu povrijeđeno osam osoba. Snimci kako su se ljuljale zgrade tokom snažnog zemljotresa u Istanbulu Istakao je također da je nakon prvog potresa jačine 5,8 stepeni, uslijedilo je još 28 podrhtavanja tla, javlja Anadolu Agency.

Istraživali smo okolnosti pod kojim se desila tragedija u srednjoj Bosni. Pacijent u Travniku preminuo je 11. septembra tokom operacije, a kako saznajemo, uzrok smrti je neispravan instrument.

Tragedija u Velikoj Britaniji. Komšije majke troje djece koja je umrla nakon što su je napali vlastiti psi u britanskom Cheshireu otkrili su kako su je pokušali spasiti, ali bezuspješno.

Artefakti pronađeni u tunelima Ravne 3 kod Visokog tokom arheoloških istraživanja vršenih ove godine govore o kontinuiranoj ljudskoj aktivnosti u tim tunelima počevši od rimskog perioda, pa do kasnog srednjeg vijeka.

Arheolozi kod Visokog otkrili tragove boravka starijih civilizacija od Rimljana

Artefakti pronađeni u tunelima Ravne 3 kod Visokog tokom arheoloških istraživanja vršenih ove godine govore o kontinuiranoj ljudskoj aktivnosti u tim tunelima počevši od rimskog perioda, pa do kasnog srednjeg vijeka. "A postoje i indikacije da smo otkrili i dosta starije civilizacije", rekla je za Radiosarajevo.ba terenska arheologinja Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Amna Agić.

Demo projekt Sarajevo War Tunnel VR kojim se omogućava virtualni prolazak kroz tunel Javna ustanova Fond Memorijala Kantona Sarajevo prezentirat će u četvrtak, 26. septembra, u Spomeničkom kompleksu Tunel D–B.

 

Nekadašnji fudbaler i dugogodišnji fudbalski trener, između ostalog naših velikana Sarajeva i Veleža - Vukašin Višnjevac preminuo je u 83. godini života, javio je danas RTS.

Još uvijek aktuelni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza dužan je 6 miliona kuna, tj. više od milion i po konvertibilnih maraka. Riječ je o poreznom dugu koji mu je utvrđen još 2016. godine, no Šuker ga očito još nije platio.

Ovoga vikenda igrala se utakmica rumunksih klubova Polija iz Temišvara i Dinama iz Bukurešta igrala se ovog vikenda, ali nogomet je pao potpuno u drugi plan raqdi huligana. Pogledajte kako su domaćini dočekali goste.

Crni dan bh. novinarstva - (Petak, 27. septembar)

Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je bosanskohercegovačku javnost da se u petak dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo našeg portala.

Saopćenje za javnost portala Radiosarajevo.ba

Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavještava bosanskohercegovačku javnost da se večeras dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo našeg portala.


Ovo je tekst zbog kojeg su huligani tako žestoko reagirali.

Drama u Bjelorusiji: Navijač FK Sarajevo ekspresno osuđen na pet godina zatvora

Navijač Fudbalskog kluba Sarajevo V. R. (ime i prezime poznati redakciji), kojeg je sredinom augusta uhapsila specijalna policija za narkotike u Bjelorusiji, u Minsku ekspresno je osuđen na pet godina zatvora, saznaje portal Radiosarajevo.ba . Navijača tima s Koševa u Bjelorusiji je, zajedno sa četvoricom simpatizera Bordo tima, sasvim slučajno zaustavila specijalna policija, ali su nakon pregleda rent-a-car vozila kojeg su iznajmili, kod V.

Svoj osvrt na navedeni događaj napisao je i ugledni bh. novinar, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, naš saradnik Dragan Bursać.

Bursać: Carstvo huligana u našem pokušaju od države!

Reakciju prenosimo u cjelosti: Ovo što se dešava mom Radiosarajevu do sad je najozbiljniji i najužasniji pokušaj gušenja slobode štampe. Saopćenje za javnost portala Radiosarajevo.ba Upasti u redakciju, prijetiti novinarima i uredniku, držati ljude kao taoce, a sve samo zato što je neko istinito objavio da je huligan tzv navijač FK Sarajevo drogirani uhapšen-pa to je dno dna.

Uslijedile su brojne reakcije institucija, udruženja, kolega novinara...

Društvo novinara BiH oštro osuđuje napad na redakciju portala Radiosarajevo.ba

OSCE osudio napad na redakciju portala Radiosarajevo.ba

Reagirali su i predstavnici institucija.

Novalić osudio napad na portal Radiosarajevo.ba

Forto, Katica i Mandić dali podršku redakciji portala Radiosarajevo.ba

IGK: Osuđujemo napad na novinare redakcije portala Radiosarajevo.ba

Na koncu, kasno sinoć dvije osobe su uhapšene, a nakon drskog napada grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo našeg portala.

„Dvije osobe osumnjičene za izvršenje ovog krivičnog djela uhapšene su u 23.15 sati od strane policijskih službenika MUP-a KS", potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Dvije osobe uhapšene zbog napada na redakciju portala Radiosarajevo.ba

Dvije osobe su uhapšene, a nakon drskog napada grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo našeg portala. „Dvije osobe osumnjičene za izvršenje ovog krivičnog djela uhapšene su u 23.15 sati od strane policijskih službenika MUP-a KS", potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević odbio je kao neosnovanu žalbu Univerziteta za poslovne studije Banja Luka na rješenje prosvjetnog inspektora bh. entiteta RS kojim je dat nalog da bude poništena diploma direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, prenosi danas Srpska novinska agencija (SRNA). 

S druge strane, donijeli smo i reakcije eksperata iz ove oblasti.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija sa velikom brigom posmatra deklaraciju SDA koja predviđa „Republiku BiH“ i jednog predsjednika, te predstavlja plan da se stvori kriza.

Više stotina građana učestvovalo je u prosvjedima u Novom Gradu pod nazivom „Životima se ne trguje“ protiv gradnje odlagališta nuklearnog otpada iz elektrane Krško na Trgovskoj gori u Dvoru na Uni u Hrvatskoj, uz samu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Predstavnici svih nivoa vlasti, ekoloških udruženja, nacionalnih parkova te građani iz cijele BiH poručili su da ne žele radioaktivni otpad u svom dvorištu.

U Centru za borbenu obuku na Manjači u protekla četiri dana izvršeno je ocjenjivanje bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), najbrojnije deklarisane jedinice Oružanih snaga BiH, navodi se na zvaničnoj Facebook stranici NATO BiH. 

Slučaj 'Zornić' i dalje je izazivao pažnju javnosti u KS.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović uputio je važne poruke hutbe u Berlinu.

Akademikinja prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević okuplja eminentne stručnjake iz regiona u Sarajevu.

Sarajevo će 16. do 18. oktobra ove godine Sarajevo biti domaćin Međunarodnog poslovnog foruma (IBF), koji će okupiti oko 1.000 poduzetnika iz Turske, Evrope, SAD-a, Kanade, Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Bosne i Hercegovine.

1.000 biznismena iz cijelog svijeta stiže u Sarajevo

Sudeći po novim vjetrovima Bosfora, Turska spremna da se snažnije angažira na ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine. To je, svakako, dobra vijest. Tako će 16. do 18. oktobra ove godine Sarajevo će biti domaćin Međunarodnog poslovnog foruma (IBF), koji će okupiti oko 1.000 poduzetnika iz Turske, Evrope, SAD-a, Kanade, Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Bosne i Hercegovine.

Govorom u sjedištu UN-a švedska tinejdžerica Greta Thunberg prozvala je u ponedjeljak svjetske čelnike i putnike u avio prometu za tromost u borbi protiv klimatskih promjena, ali upravo to što ih je posramila moglo bi joj umanjiti izglede da dobije Nobelovu nagradu za mir.

Ko je Greta Thunberg, djevojčica koja je očitala lekciju političarima o klimi

Greta Thunberg, švedska tinejdžerica i ekološka aktivistica koja se proslavila pokretanjem Školskog štrajka za klimu, postala je ikona globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena. Kad je Greta imala 11 godina, prestala je jesti na puna dva mjeseca. Tako barem tvrde njeni roditelji u memoarima koji su objavili prošle godine, naslovljenom Prizori iz srca.

Nauka je svuda oko nas i nauka je zabavna - poruka je Evropske noći istraživača koja je u petak navečer počela u Sarajevu i u još skoro 350 evropskih gradova. Do sada najveći broj učesnika je potvrda da nauka ima svoje mjesto u bosanskohercegovačkom društvu.

Igrač Nogometnog kluba Sokol iz Hrvatske ovih dana plijeni pažnju regionalnih medija, nakon što je portal Prigorski.hr objavio priču o neobičnim nogometašem, teškom 140 kilograma.

Fudbaleri Željezničara danas će na Tušnju igrati derbi protiv Tuzla Cityja, trenutno drugoplasirane ekipe Premijer lige BiH. Evo poruka i tabora Željezničara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije