Mostarac u rodnom selu ratne 1992. zasadio šumu, danas je ogromna

S. H.
Mostarac u rodnom selu ratne 1992. zasadio šumu, danas je ogromna
Foto: Facebook / Šuma u selu Požetva

U aprilu 1992 godine Marko Romić iz Mostara zasadio je u svom rodnom selu par stotina sadnica jele, bora, ariša, na parceli od koje nisu imali neku posebnu korist.

Njegovo rodno selo Požetva nalazi se u općini Konjic, ali na samom rubu, na "četveromeđi" općina Konjic, Kreševo, Fojnica i Gornji Vakuf, ispričao je Romić za Radiosarajevo.ba.

"Livada je bila neiskorištena, a blizu selu, činilo se lijepom idejom napraviti nešto kao park. To mi je bilo u glavi. Maštao sam o tome, da tu postavim klupe za odmor i napravim šetalište", rekao je skromni Romić kojem je ta ideja sinula kao 25-godišnjaku. 

"Mater mi je pomagala u tome. Ćaća je dao da se sve to ogradi i tako spasi od uništavanja, jer je u to vrijeme bilo puno stoke u selu. Jučer sam išao vidjeti izbliza što je sada sa tim zasadom. Sada je to velika šuma", napisao je Romić na svom Facebook profilu.

U izgradnji staze, kako je ispričao za naš portal, su mu "pripomogli" srne i jeleni, medvjedi i divlje svinje.
 
"Staza koju su napravili je vrlo jasna i 'upotrebljiva' i za nas ljude", rekao nam je Romić.

Na stazi je, kako je napisao, nekoliko stabala koju divljač, čini se medvjedi. godinama koriste da se češu o njih. Ta su stabla, radi toga, uvijena. Na njima se vide tragovi krzna, blata, grebanja.

Kada je kao 25-godišnjak sadio tu šumu, i sada kada je vidio rezultate, bio je jako ushićen, kako nam je rekao.

Ono što smatra posebno lijepim je što se ta šuma dalje sama širi.

"Sjeme sa tih jela, borova, ariša pada na tlo i vjetar ga raznosi... Ima već puno mladih stabala koja su nikla sama", rekao je Romić za Radiosarajevo.ba poručivši kako bismo trebali saditi više ovakvih šuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije