Mašović: Niko nema pravo na drugu vojnu organizaciju, to je paravojno organiziranje

Radiosarajevo.ba
Mašović: Niko nema pravo na drugu vojnu organizaciju, to je paravojno organiziranje
FOTO: AA / Senad Mašović, general OSBiH

Banjalučki novinar i bloger Slobodan Vasković upozorio je danas da, ukoliko stranci uopšte ne reaguju, Žandarmerija RS će se pretvoriti u Oružane snage RS.

Piše: Faruk Vele

"Ma šta o tome sada govorili iz vrha režima RS, njihove stvarne namjere su direktno uperene protiv interesa RS/BiH i njenih građana", napisao je Vasković.

Važno je navesti, tvrdi Vasković, da su pripadnici Žandarmerije najlojalniji kadrovi SNSD-a.

"Da je cilj da jedinica, u prvoj fazi, ima ukupno hiljadu pripadnika (broj će se povećavati), koji će biti raspoređeni po svim Policijskim upravama; Oni su već dobili posebno naoružanje, borbena vozila, helikopteri su u fazi nabavke (ruski višenamjenski “Ansati”), kao i laka artiljerijska oruđa, a dio pripadnika biće treniran pod budnim okom instruktora “Specnaza”", ističe on.

Vasković: Ukoliko stranci ne reaguju, Žandarmerija će prerasti u Oružane snage RS

Interesantno je bilo u proteklom periodu pratiti objašnjenja zbog čega se želi formirati prvo Rezervni sastav MUP RS, a kada je pod pritiskom vrh RS popustio, formirana je Žandarmerija; Kao razlozi su navođeni - borba protiv terorizma, potom borba protiv elementarnih nepogoda, zatim borba protiv migranata, da bi se, nakon postrojavanja Žandarmerije, sve te "borbe" naslovile kao bitke "radi unapređenja bezbjednosti Srpske, njenih građana i imovine", odnosno da se navodno odbrani "ustavni poredak i bezbjednost građana od svih nasrtaja", što je rekao Milorad Dodik.

Vasković pita da li je vrh režima potpuno izgubio kompas kada čini ovakve opasne stvari?

"Naravno, jer ni u jednom drugom slučaju se ne bi moglo dogoditi da Dodik, na zatvorenim sastancima, Oružane snage BiH predstavlja kao “neprijateljsku muslimansku formaciju”, iako u toj instituciji trećinu čine pripadnici srpske nacionalnosti", istakao je Vasković.

Ambasada SAD saopštila je jučer da će nastaviti pomno da prati Žandarmeriju bh. entiteta Republike Srpske i sve druge nove policijske strukture u BiH da bi obezbijedili da one djeluju konzistentno, u skladu s postavljenim ciljevima.

Podsjetili su da će i dalje "odgovoran rad policije, čija je misija isključivo civilna, smatrati prioritetom za cijelu BiH"

Međutim, s obzirom da ovakav način djelovanja, sada je jasno, ozbiljno izlazi iz okvira policijskih djelatnosti, te da je na sceni svojevrsna militarizacija, podsjećamo na stav koji je u intervjuu za Radiosarajevo.ba iznio načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović.

General Mašović: Ovo je najveći iskorak OSBiH prema NATO-u!

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), najbrojnije deklarirane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, jučer je u kasarni „Mika Bosnić", u Centru za borbenu obuku na Manjači kod Banje Luke zvanično počeo prvi od četiri nivoa sistema ocjenjivanja Bataljonske grupe lake pješadije.

"Militarizacija je nespojiva sa demokratskim praksama. Poslovi policije su jasno definisani", kazao je Mašović.

Nije želio komentirati postrojavanje u Banjoj Luci, odnosno "ono što je tamo rađeno", ali ne podvukao.

"Oružane snage BiH su jedina oružana sila države BiH i niko drugi nema pravo da ima bilo kakvu drugu vojnu organizaciju. To podrazumijeva paravojno organizovanje i izlazi van okvira što ga jasno propisuje zakon. Mislim da će se i te stvari vrlo brzo riješiti na način kako propisuje zakon, odnosno na ispravan način", kazao je Mašović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije