Rawan Damen: Kada Palestina dočeka mir kao Sarajevo, doći ćete je posjetiti

S. H.
Rawan Damen: Kada Palestina dočeka mir kao Sarajevo, doći ćete je posjetiti
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Rawan Damen, palestinska rediteljica

Rawan Damen, palestinska rediteljica i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador, ovih dana boravi u Sarajevu kao gošća AJB Doc festivala.

„Veoma mi je drago što sam u Sarajevo, ovo mi je prvi put. Stigla sam u četvrtak navečer i impresionirana sam gradom. Baš je lijep i podsjeća me na arapski svijet. Bejrut u Libanonu ima dosta sličnosti sa Sarajevom. Nikada mi niko nije rekao da je to tako. Posjetila sam 38 različitih zemalja, tako da znam o čemu pričam. Imate posebnu zemlju i grad“, rekla je u intervjuu za Radiosarajevo.ba palestinska rediteljica.

Bejrut koji je nalik Palestini ima sličan izgled kuća, drveća, ima taj poslijeratni duh gdje ljudi dolaze i govore ti ovo je hotel koji je bio na prvoj liniji odbrane, ovo je mjesto gdje se to i to događalo. U Libanonu rat je bio sedamdesetih, a u Sarajevu devedesetih. Onda ljudi, način na koji se oblače, na koji brinu o modi, veoma su slični onima u Bejrutu, pojasnila je Damen sličnosti između Sarajeva i Bejruta.

Otvoren 2. AJB DOC Film Festival: Najbolji dokumentarni filmovi u Sarajevu

U okviru drugog izdanja AJB DOC Film Festivala koji je otvoren u petak navečer, 22. septembra u 13 sati, Damen će održati prezentaciju projekta “Ambasador Palestine: nova zemlja, novi život”, vodeći se pitanjem kako pretvoriti dokumentarne filmove u multijezičku elektronsku platformu za učenje. Nakon toga uslijedit će diskusija s učesnicima.

Rawan Damen, palestinska rediteljica - undefined

Razgovor sa palestinskom rediteljicom

„Palestinski ambasador je relativno nova inicijativa. Prenosit će dokumentarce o Palestini, imamo ih i na bosanskom jeziku. Do sada su prikazivani na Al Jazeeri Balkans, a sada smo im dali novi život prenoseći ih kao edukativni materijal gdje će svi moći doći online kada god mogu, unijeti username i password i onda će moći učiti o Palestini devet mjeseci. Otvorit ćemo to ovog mjeseca, a zatim će 22. maja imati usmeni ispit. Poslije toga imat ćemo za njih ljetni kamp, gdje ćemo vidjeti ko ima najbolju ideju. Baš svako, svake nacije i vjere može biti palestinski ambasador“, rekla je Damen za naš portal.

S obzirom na to da Damen često naglašava ulogu žena autora, pitali smo je koliko žene autorice dokumentarnih filmova nalaze prostora za svoja djela i koliko je važno da njihova djela dobiju značajno mjesto, pa i na festivalima poput ovog?

„Pravim filmove, tako sam radila istraživanje o arapskim ženama. Intervjuirala sam dvanaest žena iz različitih sektora – naučnice, spisateljice, direktorice. Nisu se znale međusobno, ali su se sve složile da moraju raditi tri puta više nego njihove kolege da dosegnu njihov nivo. Da, žene su educirane, išle su na fakultet, rade, ali i dalje je to sve poput krhkog stakla. I dalje moraju raditi mnogo više. Moja karijera traje 20 godina. Godine 1999. sam snimila svoj prvi film, sada je 2019.  I ja radim i dalje više nego kolege“, prokomentirala je Damen.

Kako nam je otkrila ova režiserka koja radi i kao konsultantica za medije, trenutno radi na istraživačkom novinarstvu.

„Radim sa novinarima u arapskom svijetu koji se time bave i treniram ih. Nakon Sarajeva letim na konferenciju o istraživačkom novinarstvu u Hamburg u Njemačkoj, koja se održava svake dvije godine. Istovremeno, volontiram za Palestinu i Palestinskog ambasadora. Trebalo je puno vremena uložiti da ovaj projekat zaživi“, rekla nam je Damen.

Razgovarali smo sa Damen i o položaju Palestine danas, naročito u svjetlu izraelskih najava aneksije Zapadne Obale.

„Vi u Bosni ćete ovo razumijeti jer znate šta je etničko čišćenje, to vam se ovdje dogodilo 90-ih. Etničko čišćenje počelo je u Palestini prije sto godina i još uvijek traje – svakodnevno. Vi svakoga dana imate nekog ubijenog, kuće oštećene. Izrael etnički čisti Palestinu svakoga dana. Ali isto tako se svakodnevno stvara otpor etničkom čišćenju. Situacija je loša naravno, ali ja i mnogi Palestinci smo optimistični. Nadamo se da će i Palestina dočekati mir kao što je Sarajevo i Bosanci će moći doći vidjeti Palestinu. Sada ne mogu, jer nije sigurno, ali jednog dana ćete moći doći i vidjeti Jerusalem i druge lijepe gradove u Palestini“, rekla je Damen za Radiosarajevo.ba.

Palestinska rediteljica dodala je i kako konflikt između Izraela i Palestine nije jednak.

„Izrael je doseljenički kolonizator i žele se riješiti Palestinaca. Žele cijelu teritoriju za sebe, to im je san i požuda. Nije to rat, nije jednako, konflikt traje sto godina i još traje. Naš problem je što se Izrael vratio uz pomoć SAD-a i oni su iznad međunarodnog prava. Oni sve ignorišu i ne mare za to. Mi trebamo palestinske ambasadore širom svijeta da govore o Palestini i jačaju je. Kada Palestinac čuje da ih u Sarajevu ima mnogo koliko ih podržavaju, to će im mnogo značiti“, rekla je palestinska rediteljica Rawan Damen za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije