Džaferović: Od halal industrije mogu imati koristi svi u Bosni i Hercegovini

E. H.
Džaferović: Od halal industrije mogu imati koristi svi u Bosni i Hercegovini
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail

Član Predsjedništva Šefik Džaferović ovom prilikom kazao je da mu je čast u svojstvu pokrovitelja otvoriti ovaj sajam.

"Za bh. okvire impozantan je broj izlagača u drugoj godini održavanja, znači da ovaj Sajam ima potencijal. SHF zaslužuje podršku države. Halal industrija je fenomen u svijetu. A Sarajevo i BiH ima priliku da bude centar te industrije. Relevantne projekcije kaže da će halal tržište imati rast, ako imamo u vidu tu činjenicu onda je jasno zašto BiH moramo uključiti u te procese. Mi nismo veliki igrač, ali imamo prednosti koje moramo iskoristiti", kazao je Džaferović.

Dodao je da BiH može biti partner u osvajanju halal tržišta.

"Jedinstveni smo u ovom dijelu svijeta. Snažne kulturne i vjerske veze omogućavaju nam da lakše ostvarujemo kontakte. Od halal industrije mogu imati koristi svi u BiH. Naša blizina EU je naša prednost i u tom kontekstu je značajna činjenica da halal infustrija u Europi raste i danas broji oko 150 miliona ljudi", rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, BiH ima potencijal za razvoj halal turizma.

"Vlasti u BiH trebaju da izrade potrebne okvire i akte za unaprijeđenje ove industrije. Koristi prevazilaze ekonomski značaj. Halal industrija je odličan primjer kako se tradicija može prilagoditi. Od izuzetnog značaja za sve muslimane u svijetu je promoviranje ove vizije", poručio je Džaferović.

Sa otvaranja Sarajevo Halal Fair-a 2019. - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Edin Forto

Premije Kantona Sarajevo Edin Forto u uvodnom obaraćanju kazao je da je ponosan što učestvuje na ovom Sajmu.

"Halal sajam je vrlo značajan za BiH, više od 80 kompanija u našoj državi proizvodi halal hranu. Želimo da Sarajevo postane poslovni centar BiH i regiona. I mi ćemo uvijek pomagati događaje poput ovog. Mi smo otvoreni prema svijetu. Sarajevo je otvoreno za saradnju", naglasio je Forto.

Amer Bukvić: Sarajevo smo učinili centrom halal industrije

Činjenica da smo ovdje već drugu godinu uzastopno je potvrda da smo uspjeli da Sarajevo učinimo centrom halal industrije, kazao je u uvodnom obraćanju ovogodišnjeg Sarajevo halal sajma (SHF) predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić. Napomenuo je da je ovogodišnji sajam je organiziran pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.


"Sretan sam da sam danas ovdje na drugom uzastopnom Sarajevo halal sajmu", kazao je ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

"Halal ima veliki značaj za Maleziju, mi razumijemo ogromni potencijal. Jedna i po milijarda muslimana ima u svijetu. Do 2030. očekujemo da će ovaj broj narasti na 2,5 milijardi. Halal ekonomija je danas globalna industrija, vrijednost halal industrije raste značajnom stopom.", pojasnio je ministar.

Dodoa je da je halal industrija mnogo širi pojam od proizvodnje hrane.

"Halal industrija je prilika za investicije, tako je bilo u Maleziji. Želimo postići dvije milijarde dolara u izvozu. Malezija se nastavlja razvijati kao globalni lider u ovoj industriji", pojasnio je ministar.

Ayman Amin Sejiny, CEO Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD) kazao je da je presretan što je danas u Sarajevu.

"Moji članovi tima dali su mi sjajan govor koji ima četiri stranice, ali mislim da ovo nije način. Halal nam omogućava da uživamo u blagodatima života. Halal nije samo proizvod, već i način na koji tretiramo životinje.

Ayman Amin Sejiny je dodao da se Sarajevo nalazi na divnom mjestu i da je SHF izuzetna prilika.

"Ovdje imamo hranu i piće kao dio halal industrije, ali i lijekovi mogu da budu dio ove industrije. Halal prelazi mnoge granice i zalazi u modu u kozmetiku. Naši životi mogu da dobiju benefite iz svijeta koji nas okružuje. Treba da Sarajevo bude centar halal industrije u Europi", poručio je Ayman Amin Sejiny.

Potpredsjednik Privredne komore Istanbula İsrafil Kuralay ovom prilikom je istakao da se želi zahvaliti za organizaciju SHF-a 2019.

"Naša komora je prva u Turskoj i treća u svijetu. Organizirali smo vrlo značajne forume i sajmove. Sarajevo kao i Istanbul je grad industrije i nadam se da će ovaj sajam povezati obje države i gradove. Između Turske i BiH postoje značajne veze koje će se nastaviti razvijati. Jako je važno za nas je mir i sigurnost, muslimanske zemlje trebaju biti ujedinjene. Moramo biti skupa i zajedno", naglasio je İsrafil Kuralay.

Prema njegovim riječima, tržište halal proizvods privlači značajnu pažnju.

"Naša komora imat će svoj halal sajam i pozivamo proizvođaće iz BiH. Ipak ove godine Sarajevo organiziralo je drugi po redu halal sajam i biti ovdje je čast. Otvoreni smo da odgovorimo na sva vaša pitanja. Ovakvi sajmovi su nešta što moramo organizirati i podržavati, nadamo se da će ovaj sajam biti način da osiguramo svijetlu budućnost za sve nas", poručio je İsrafil Kuralay.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije