Marić: Prije 4 mjeseca sam upozorio SDP za Zornića, ali me nisu slušali

A. S.
Marić: Prije 4 mjeseca sam upozorio SDP za Zornića, ali me nisu slušali
FOTO: Facebook / Enver Zornić

Slučaj Zornić i danas izaziva pažnju javnosti. Vlada Kantona Sarajevo je jučer donijela jednoglasnu odluku o davanju naloga Nadzornom odboru Kantonalnog javnog preduzeća Toplane za smjenu aktuelnog direktora Envera Zornića, zbog njegove ratne prošlosti.

Zvonko Marić, zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB), jučer je tokom obraćanja kazao „da je Socijaldemokratska partija (SDP) bila upozorena s njegove strane da preispitaju taj slučaj i da ne može Zornić s takvom prošlošću da se ponaša na taj način i da je to vrlo nekorektno.

Vlada Kantona Sarajevo: Nadzorni odbor Toplana treba smijeniti Zornića

Iz Vlade Kantona Sarajevo su danas poručili da je Nadzorni odbor preduzeća 'Toplane' nadležan za smjenu direktora ovog preduzeća Envera Zornića. Pozvali su Nadzorni odbor da smijeni Zornića kojeg je na ovu funkciju predložila Socijaldemokratske partije. Premijer i ministri u kantonalnoj Vladi su ponovo komentarisali slučaj Zornića koji je osuđen za ratne zločine.

Marić je u razgovoru za Radiosarajevo.ba pojasnio kada je došlo do susreta sa čelnicima SDP-a i kako je tekao razgovor, te koliko može slučaj Zornić naštetiti daljnjem radu Šestorke.

Susret o kojem sam jučer govorio na konferenciji za medije dogodio se prije 3,4 mjeseca u jednom objektu u Sarajevu. Kada sam saznao za neke detalje pozvao sam ih i upozorio da to ne rade. To je zaista bilo nekorektno, a sve zbog mira u kući i Šestorci. Onda sam stupio u kontakt sa čelnicima SDP-a i našli smo se i razgovarali. Među njima bio je i jedan član iz Kadrovske komisije SDP-a. Nakon razgovora, oni su najavili da će zakazati konferenciju, ali sam im govorio da se drže zakona. Upozoravao sam ih da to ne čime, da se ne drže populizma jer Zornić ima hipoteku iza sebe i nema kredilibiteta da ostvari namjere i diskreditira jednog čovjeka iz Toplana. Morao sam reagirati. Oni su vjerovatno obavili razgovor sa Zornićem i on je vjerovatno odustao od konferencije na njihovu sugestiju“, pojasnio je Marić za naš portal, koj ije kao ratni reporter bio upoznat sa ratnom prošlošću direktora Toplana.

Država za ratnog zločinca

Kada je Skupština općine Bosanski Šamac 2017. godine za direktora Doma zdravlja u tom gradu imenovala Blagoja Simića, kojeg je Haški tribunal osudio zbog ratnih zločina protiv nesrpskog stanovništva na području te općine, žestoko se protestiralo u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Marić kaže da je napravljen dogovor po principu da jedni drugima pomažu, ukazuju na neke situacije, ali to nikada nije zaživjelo. 

„I ovaj slučaj Zornić nam se desilo, što se nismo držali dogovora. U početku sam pokušao, ali sam ubrzo vidio da je to uzaludan posao“, dodao je Marić.

On kaže da ne zna šta će se sa Zornićem na kraju desiti. Nadzorni odbor Toplana sada ga treba smijeniti.

„Stalno na sjednicama Skupštine KS govorim o tim zakašnjelim reakcijama. I sada se spuštamo na nivo koji ne bismo trebali. Ako se izgubi povjerenje, izgubi se i dostojanstvo“, podvukao je Marić.

Advokat Envera Zornića: Rečeno mu je da šuti

Slučaj direktora sarajevskog preduzeća 'Toplane' Envera Zornića za televiziju N1 je komentarisao njegov advokat Kadrija Kolić. Zornić je trebao biti gost ove televizije, ali se nedugo prije početka emisije predomislio i predložio da Kolić komentariše odluku Vojnog suda 1993. godine da Zornića osudi na deset godina zatvora zbog ubistva građana srpske i hrvatske nacionalnosti u sarajevskom naselju Hrasno.

Zanimalo nas je da li je sa slučajem Zornić ugrožen opstanak Šestorke.

„Mi funkcioniramo sasvim OK, ali se ovakvi slučajevi ne bi trebali dešavati. Trebamo ih otklanjati. A mi, kao SBB, nismo opterećeni koalicijom. Nama je cilj da se radi dobro za građane i da se bavimo kapitalnim projektima, izgradnjom puteva. Imamo prvu transverzalu, dvoranu na Bjelašnici. I volio bih da Šumarska škola bude obnovljena. To je jedina škola na Kantonu koja nije renovirana. Nudim Vladi KS da to bude naredni projekt“, kazao je Marić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije