Banja Luka: Danas po prvi put postrojavanje žandarmerije MUP-a RS

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Danas po prvi put postrojavanje žandarmerije MUP-a RS
FOTO: Arhiv / Policija RS u Banjoj Luci

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS danas organizira u 12.00 sati svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banja Luke.

„Na ovaj način biće i zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva, koja je formirana u cilju unapređenja bezbjednosti RS, njenih građana i imovine“, navodi se u saopćenju MUP-a RS.

Dodaje se da će promociji prisustvovati ministar unutrašnjh poslova RS Dragan Lukač, direktor policije Darko Ćulum, te najviši predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti RS.

Podsjećamo, formiranje jedinice Žandarmerije došlo je nakon što nije uspjelo formiranje rezervnog sastava policije RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je nakon pritisaka krajem juna prvobitno odlučilo da neće uvoditi rezervni sastav policije u ovom bh. entitetu, a odluka o tome da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS pozdravila je Ambasada SAD kazavši da je to korak u pravom smjeru.

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BIH Milorad Dodik poručio je nakon toga da će žandarmerija biti uspostavljena u RS-u i da to nije pitanje stranaca. On je rekao da će žandarmerija moći da djeluje na cijelom prostoru RS, dok to rezervni sastav policije ne bi radio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije