Salić: Finansijska policija i inspekcija našle brojne nepravilnosti u Zavodu Pazarić

E. Halimić
Salić: Finansijska policija i inspekcija našle brojne nepravilnosti u Zavodu Pazarić
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Radžep Salić

Opredijeljeni da nastavimo priču o nehumanim uvjetima za stanovanje, korupciji i nepravilnostima u radu JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i ovaj put pozvali smo direktora Redžepa Salića. 

„Znam da to nije popularno govoriti, a i mediji ne vole to da objavljuju, ali moram reći da ste vi napravili najbolje fotografije i videa te na pravi način prikazali stanje u Zavodu. Prema vašim fotografijama svima je postalo jasno kako je urađen ovaj nelegalni objekat za koji je izdvojeno 350.000 KM“, kazao je na početku našeg razgovora direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić.

Radžep Salić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Radžep Salić

Dodao je da je na osnovu odluke Parlamenta FBiH i Vlade FBiH trenutno u Zavodu finansijska policija, ali i Porezna uprava FBiH.

„Kontoliraju sve knjige i provjeravaju sve prijavljene nepravilnosti. Bio je na terenu i federalni inspektor građevine i utvrdio je da objekat koji je nadograđen nema nikakvu urbanističku, ali ni građevisnku saglasnost. Naišao je na još jedan objekat koji je završen, ali ustvari nema dozvole i pun je nepravilnosti. Također utvrđeno je da način grijanja u Zavodu nije nikad dobio upotrebnu dozvolu. Mnogo je tu detalja, ali treba prepustiti ljudima da završe svoj posao i da podnesu izvještaj. Uglavnom izlazi na vidjelo sve ono što sam i tvrdio“, pojasnio je Salić.

Nevjerovatni prizori u Zavodu Pazarić: Pogledajte u kakvim uvjetima žive djeca

Istakao je da zbog nadograđenog objekta prokišnjavaju kupatila koja koriste štićenici ove institucije.

Vlaga je u sobama, ali eto radimo, polako smo zaustavili vodu koja je curila. Objekat na koji je potrošeno 350.000 KM je nelegalan, nema ni projekat niti ideju iza sebe, niko ne zna čemu bi on trebao služiti. Ta sredstva bila su namijenjenja za utopljavanje Zavoda, a ne nadogradnju“, ispričao je Salić za Radiosarajevo.ba.

Kako nam je kazao, za danas je zakazana sjednica Upravnog odbora koji je u proteklom periodu optuživao direktora Salića za iznošenje neistinitih podataka.

„Ne mogu reći da imam sa njima problem, samo imamo različita stajališta, a ja od svojih neću odstupiti. Stojim iza svojih riječi, a vrijeme će pokazati ko je bio upravu“, naglasio je Salić.

Govoreći o ishrani djece, Salić je istakao da večera nije pomjerena sa 18 sati, ali da je pokrenuta inicijativa da se štićenicima uvede tridesetodnevni meni.

„To je bolje za djecu, jer djeca neće jesti isto svakih sedam dana, a ishrana će biti prilagođena svakom djetetu personalno prema potrebama. Na primjer ako neko boluje od dijabetisa dobijat će posebnu ishranu“, poručio je Salić.

U nastavku razgovora, Salić je istakao da Upravni ali i Nadzorni odbor Zavoda vrši konstantan pritisak na njega.

Direktor Zavoda u Pazariću: UO priča gluposti, jedan član jučer došao pijan

Prvi ste medij kojem sam to rekao, Upravni i Nadzorni odbori me optužuju da sam pozvao medije u Zavod. Međutim, vi znate da su mediji sami tražili da dođu u posjetu. Opružuju me da sam dozvolio snimanje štićenika Zavoda, međutim ni to nije tačno, jer novinarska etika niti jednom mediju ne dozvoljava snimanje djece. Svaki put kad me je neko pitao da snima djecu, ja sam rekao da to nije dozvoljeno. Ovo je direktan napad na slobodu medija, žele da se zabrani istinito izvještavanje. Nikad neću zabraniti da se izvještava o stanju u Zavodu. Ne želim da se od ovog pravi politika, samo se borim za štićenike Zavoda. Mi koji smo ovdje 24 sata živimo živote svojih štićenika, a ne ovi ljudi koji dođu jednom na par sati u nekoliko sedmica“, zaključio je razgovoru za Radiosarajevo.ba Redžep Salić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije