Preminuo bivši trener Sarajeva, Veleža i Jugoslavije

Radiosarajevo.ba
Preminuo bivši trener Sarajeva, Veleža i Jugoslavije
Foto: RTS / Vukašin Višnjevac

Nekadašnji fudbaler i dugogodišnji fudbalski trener, između ostalog naših velikana Sarajeva i Veleža - Vukašin Višnjevac preminuo je u 83. godini života, javio je danas RTS.

Višnjevac je svojim igrama i radom ostavio veliki trag u nekadašnjoj jugoslovenskoj prvoj ligi i inostranstvu.

Vukašin Višnjevac, rođen je u Gacku 10. juna 1937, a u igračkoj karijeri igrao je igrao za fudbalske klubove Sarajevo, Igman, Slogu Doboj, Istru i Rovinj.

Trenersku karijeru je započeo u Istri sa mlađim kategorijama, da bi nastavio kao trener prvih timova Sarajeva, Veleža, Olimpije, Vojvodine, Rijeke, Partizana...

Internacionalnu karijeru je stvarao u klubovima Kuvajta i Saudijske Arabije, a bio je i selektor Fudbalske reprezentacije Jordana.

U stručnom štabu FSJ bio je punih 10 godina. Radio je i kao trener mlade reprezentacije (do 21 godine) sa kojom je bio u finalu prvenstva Europe 1979. (Jugoslavija - Istočna Njemačka 4:3).

Sa olimpijskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi. Zlatnu medalju osvojio je i sa mediteranskom reprezentacijom 1979. u Splitu. U ulozi trenera reprezentacije, bio je i na Svjetskom prvenstvu 1982. u Španiji.

Za prvi tim Sarajeva debitovao je 13. marta 1955. godine u prvenstvenom duelu protiv skopskog Vardara na Koševu, piše Bordo Vremeplov.

Dres tima sa Koševa nosio je do 1957. godine, upisavši pri tome tek 18 zvaničnih nastupa, uz 3 postignuta pogotka. Računajući i prijateljske utakmice, Višnjevac je dres Sarajeva oblačio 35 puta, postigavši ukupno osam golova.

Dvije decenije kasnije, Višnjevac se vraća na Koševo, ali ovog puta u ulozi trenera. Kao šef stručnog štaba bordo tima, ostavio je mnogo veći utisak, a Sarajevo je sa klupe predvodio u sezonama 1975/76. i 1976/77. Ukupno je tim sa Koševa vodio u 72 zvanične utakmice ostvarivši učinak od 24 pobjede, 19 remija i 29 poraza. U prvoj sezoni, Sarajevo je pod njegovim vodstvom zauzelo solidno sedmo mjesto, dok je u onoj drugoj tek u samom finišu izborilo opstanak, a navijačima je u boljem sjećanju ostao nastup u Kupu Maršala Tita gdje je bordo tim stigao do četvrtfinala, eliminisavši prethodno Crvenu zvezdu i Partizan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije