Svečano postrojena žandarmerija MUP-a RS: Dodik ponovo najavio rezervni sastav

Radiosarajevo.ba
Svečano postrojena žandarmerija MUP-a RS: Dodik ponovo najavio rezervni sastav
Foto: RTRS / Svečano postrojavanje Јedinice žandarmerije MUP-a RS

U Centru za obuku u Zalužanima kod Banja Luke počelo je svečano postrojavanje Јedinice žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Svečanosti prisustvuju predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije RS Darko Ćulum.

Načelnik Јedinice Žandarmerije MUP-a RS Dragoslav Banović predao je raport predsjednici RS Željki Cvijanović.

Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a RS radi bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove sa kojima se suočava ovaj dio BiH, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

Žandarmerija, je popunjena pripadnicima aktivnog sastava MUP-a RS, prvenstveno mladim policajcima koji su obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji, prenosi RTRS.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da RS ne odustaje od formiranja rezervnog sastava policije.

"Odmah da se zna, razmatrat ćemo i čekati priliku da se formira rezervni sastav. To je najbolji način čuvanja i odbrane teritorije. Sve što čini RS to naiđe na osude političkog Sarajeva i dijela Međunarodne zajednice, a da se ne uđe ni u suštinu. To nije izvan Dejtona, to je samo limitirano našim materijalnim sredstvima, a ne voljom Sarajeva", kazao je Dodik.

Prvobitna ideja je bila da se formira rezervni sastav policije ali se od toga odustalo jer je utvrđeno da bi za to bio potreban duži vremenski period. Stoga je u junu donesena odluka da se formira Žandarmerija.

I ideja o rezervnom sastavu i odluka o Žandarmeriji naišle su na kritike u Federaciji BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije