Mensura Jahić najavljuje izložbu portreta 'My Africa'

Radiosarajevo.ba
Mensura Jahić najavljuje izložbu portreta 'My Africa'
promo fotografija / Mensura Jahić

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH od 3. do 10. oktobra 2019. održat će se izložba "My Africa" umjetnice Mensure Jahić. 

Opus pod nazivom „My Africa “ sadržava 70 radova koji su nastali u Sarajevu i Lisabonu od 2016. do 2019. godine. Na izložbi u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti bit će izloženo 30 radova.

"Opus je, kao inspiracija, nastao na afričkom tlu, gdje  su dominantni  ljepota i dostojanstvo  afričke zene, bez obzira na surova pravila života.  Portreti Afrikanki su metafora svih žena stradalnica  i podrška da na dostajanstven način  istrpe nepravdu i surovost  koja im se dešava, te da na tom putu ne izgube  ženstvenost i ljepotu. Portreti su kreirani u diptihu,  koji na izložbi stoje u dijalogu, okrenute su licima jedna prema drugoj, osim u nekim slučajevima gdje su okrenute leđima, a ipak se odlično razumiju", rekla je umjetnica o svom opusu. 

"Dijalog afričkih ljepotica upućuje zene jedna na drugu, na razgovore o njihovim problemima te iznalaženje rješenja u borbi za bolji i ljepši zivot. Osnovna tema ovog dijaloga je diskriminacija, dakle odvajanje i pravljenje razlika u ostvarivanju  ljudskih prava po spolnim, rasnim, etničkim, vjerskim, socijalnim, imovinskim, individualnim ,jezičnim, starosnim i drugim osobinama" - poručuje Mensure Jahić.

Svečano otvorenje izložbe „My Africa “ najavljeno je za četvrtak 3. oktobar u 19,00. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije