Pacijent u Travniku preminuo tokom operacije zbog neispravnog instrumenta?

J. Ć.
Pacijent u Travniku preminuo tokom operacije zbog neispravnog instrumenta?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Pacijent u Travniku preminuo je 11. septembra tokom operacije, a kako saznajemo, uzrok smrti je neispravan instrument.

Ove informacije za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je šefica Odsjeka za informisanje o lijekovima i medicinskim sredstvima mr ph. Tijana Spasojević-Došen.

Ona je navela da su obavijest o smrti pacijenta dobili od njemačke kompanije "Richard Wolf", koja proizvodi medicinsko sredstvo S-line Resectoscope.

"Kako je navedeno u prijavi koju je zaprimio ALMBiH radi se o smrti pacijenta tokom korištenja gore navedenog medicinskog sredstva (broj modela 8680.205) na dan 11. septembra 2019. u Travniku. U ovom trenutku provodi se istraga, a medicinsko sredstvo je povučeno prema proizvođaču, te se tek treba utvrditi povezanost neželjenog djelovanja (smrtni ishod) s primjenom medicinskog sredstva", kazala nam je Spasojević-Došen, te dodala: 

"U pitanju radni element za resektoskop (S(a)line Resectoscopes) koji se koristi u toku endoskopskih operacija za pričvršćivanje endoskopa i elektrode na operativnom mjestu, kao i za kontrolisano umetanje elektrode u operaciono polje pod vizuelnom kontrolom", istaknula je za Radiosarajevo.ba.

Navela je i to da ovo medicinsko sredstvo koristi stručno i obučeno osoblje unutar zdravstvene ustanove, tj. ljekari hirurzi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije