Završen sastanak HDZ-SDA: Rješavati ekonomske probleme, imamo zastoj od milijardu KM

Radiosarajevo.ba
Završen sastanak HDZ-SDA: Rješavati ekonomske probleme, imamo zastoj od milijardu KM
Foto: Admir Kuburović / Sastanak SDA-HDZ (arhiv)

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratska zajednica (HDZ BiH) održale su danas sastanak u Sarajevu s fokusom na trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Medijima su se obratili predsjednik HDZ-a Dragan Čović i predsjednik SDA - Bakir Izetbegović.

"Jedna od posebnih stvari koje smo naglasili dok tragamo za rješenjima, da sve teme koje se tiču ekonomskog-socijalnog karaktera budu svakodnevna tema. Zbog toga da bi izbjegli situaciju da se čekaju odluke dugo vremena. Ima mnogo sporazuma koje se tiču finansijske politike i nismo ih u stanju realizirati, a riječ je o milijardama. Moramo još mnogo toga usaglasiti, ali to moramo pratiti sve vrijeme, svakodnevno 24 sata", rekao je Čović.

"Ja osobno ću izbjeći da govorim o danima i kada će to biti. Tu ima i treći partner. Danas smo inicirali satanak kako bi se pokrenuli", istaknuo je Čović.

Nakon Čovića medijima se obratio i Bakir Izetbegović.

"Gospodin Čović je otprilike kazao kako stoje stvari. Cilj je bolja saradnja HDZ-SDA koja će amortizovati probleme u krizi koju trenutačno prolazimo. Složili smo se da je kada je u pitanju formiranje vlasti implementacija sporazuma potpisanog 5. augusta. Zbog toga očekujemo da se oglasi mandatar sa mogućim rješenjem. Mora se odblokirati rad, BiH trpi zastoj od milijardu KM. Čemu taj zastoj? Potrebno je što više graditi, a to otvara i nova radna mjesta. Posebno ćemo se fokusirati da se promptno rješava svaki problem vezan za ekonomsku situaciju i izgradnju", rekao je Izetbegović.

"Ne bi trebalo da svi ostanu pri ranijim stavovima. Treba poštovati zakone, Ustav i sporazum od 5. augusta. Ako to ispoštujemo. Očekujem da se nađe neki kompromis o ANP-u. Za nas je prihvatljiv i minimalni ANP, koji bi bio fokusiran na civilni aspket. Vojni neka bude na minimumu. Nećemo da imamo problem, pretjeranu tvrdoglavost, ultimatume, nespremnost da se malo popusti. Moramo izlaziti iz problema koji imamo. Stranci su inicirali sastanke koji su na nivou savjetnika u Predsjeništvu Bosne i Hercegovine i može se napraviti pomak", rekao je Izetbegović.

"Što se tiče ekonomije, mi smo prethodne četiri godine povećali iznos za 37 posto, zaposleno je preko 100.000 ljudi. Ta reformska agenda dala je rezultat, iako je moglo bolje. Rezultat današnjeg sastanka da se ta pitanja rješavaju na svakodnevnoj bazi. Ako smo zapeli na NATO-u, na ovome ne smijemo", istaknuo je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije