Sva bešćutnost svijeta

Radiosarajevo.ba
Sva bešćutnost svijeta
Foto: Facebook / Dvije tragedije koje se nisu morale desiti

Utapanje oca i dvogodišnje djevojčice prilikom prelaska Rio Grande u pokušaju da se domognu SAD-a, pobjeda Ekrema Imamoglua u Turskoj, posjeta Orhana Pamuka Sarajevu, Vijetnamac koji je nasamario Milorada Dodika i Željku Cvijanović, Kongres SDP-a i novi ataci na novinare, Edin Džeko u Interu... samo su neki događaji koji su obilježili proteklih sedam dana.

Priredio: Faruk Vele

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju portala Radiosarajevo.ba, obilježili proteklu sedmicu.

Kongres SDP-a
(Subota, 22. jun)

Održan je je 7. Kongres Socijaldemokratske partije BiH na kojem je više od 800 delegata izabralo nove članove Glavnog odbora. Najveći broj glasova dobio je Denis Bećirović - 456, a slijede Zukan Helez sa 436, te Aner Žuljević sa 421 glasom.

Iz vrha SDP-a su negirali da postoje sukobi u toj partiji. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić uputio je poruke prije skupa.

Magazinović: U SDP-u ne postoji sukob, već sloboda mišljenja
Nikšić uoči Kongresa SDP-a: Očekujemo da ćemo pokazati jedinstvo

Kongres SDP-a je okupio zanimljive goste.

Nakon poziva predsjedavajućeg Doma naroda i lidera SDA Bakira izetbegovića, SNSD je najavio da delegati te stranke neće doći na sjednicu ovog doma, što je bio nagovještaj nastavka blokade Državnog parlamenta.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je poručio da ne želi rat, ali da će se Iran suočiti s uništenjem ako dođe do sukoba.

Mediji u Švedskoj izvijestili su o hapšenju državljanina te zemlje Brune Batinića u Banjoj Luci. Podsjećamo, Batinić (66) je uz prekomjernu upotrebu sile priveden u policijsku stanicu nakon što je odbio pokazati lične dokumente.

Dobre vijesti o novim građevisnkim projektima konačno i u BiH. Tunel kroz planinu Žaba, što je najzahtjevniji objekat na magistralnoj cesti Neum-Stolac, trebao bi biti probijen u prvoj sedmici jula.

Povodom smrti bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, ispred zgrade egipatske Ambasade u Sarajevu, održano je mirno okupljanje Egipćana i građana glavnog grada Bosne i Hercegovine

Teme iz crne hronike ponovo su dominirale.

Pucnjava u Visokom: Policija prilikom hapšenja ranila jednu osobu
Tuzla: Stravična saobraćajna nesreća, poginula jedna osoba

Britanska javnost je ostala šokirana nakon što je objavljen videozapis brutalnog fizičkog napada sedam mladića na jednu porodicu u Manchesteru.

Pisali smo i o visokim temperaturama koje prijete Europi.

Posljednja utrka Trail runninga "Vučko Trail 2019", četvrta po redu, održana je na Bjelašnici i Visočici, iznad Sarajeva. Zabilježena je fantastična atmosfera.

Fantastična atmosfera na Bjelašnici: Startala utrka i na 13 kilometara
Počeo Vučko Trail 2019: Ove godine rekordan broj takmičara iz 21 države
Vučko Trail 2019: Startala utrka na 37 kilometara

Sportsku javnost oduševio je jedan potez rukometnog reprezentativca BiH Nikole Prce.

Francuski prvak PSG praktički je otvorio izlazna vrata najskupljem nogometašu u historiji – Neymaru.

 

Kako je Ekrem osvojio Istanbul
(Nedjelja, 23. juni)

Nova politička era rađa se u Turskoj. Ekrem Imamoglu, kandidat Republikanske stranke (CHP), postao je novi gradonačelnik Istanbula. Na ponovljenim izborima Imamoglu je osvojio 54 posto glasova. Kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirim imao je podršku 45,04 posto birača.

„Hvala našem narodu i mojim sugrađanima. Vi ste demokratiju Turske sačuvali pred očima cijelog svijeta i svjetske sile koje su Tursku pokušale usporediti s pojedinim zemljama u okolini, podučile suštini. Kao narod ste zaštitili stoljetnu demokratsku tradiciju, hvala moji sugrađani“, rekao je Ekrem Imamoglu.

Nakon što je Binali Yildirim priznao poraz i čestitao protukandidatu, čestitku je uputio i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Uslijedilo je veliko slavlje na ulicama Istanbula, a svjetski mediji su detaljno izvještavali o ovom preokretu na turskoj političkoj sceni.

Prvi ambasador BiH u Turskoj Hajrudin Somun za Radiosarajevo.ba je komentirao rezultate izbora u Istanbulu, ali i poruke koje trebaju iz njih izvući bh. lideri.

Slavila je i bošnjačka zajednica u Turskoj.

Porodice ubijenih i nestalih te preživjeli logoraši kalinovačkih logora obišli su u nedjelju nekoliko stratišta gdje su položili cvijeće i upriličili vjerski program u znak sjećanja na stradanje Bošnjaka u Kalinoviku i u fočanskom naselju Miljevina tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Veliko nevrijeme ponovo je pogodilo BiH, a posebno teške su bile prilike u Zeničko-dobojskom kantonu.

Jedna osoba smrtno je stradala uslijed udara groma. Sve se dogodilo u mjestu Kraljevina, iznad izletišta Smetovi u Zenici.

Nevrijeme je otežalo saobraćaj. Klizište je blokiralo i alternativni put sa tunela Vranduk, što je dovelo saobraćanje u tom dijelu BiH u kolaps.

Klizište blokiralo alternativni put sa tunela Vranduk
Pogledajte katastrofalno stanje u mjestu Ponirak u blizini Vranduka
Odblokiran alternativni put sa tunela Vranduk

Prenijeli smo ispovijest srebreničke majke koja će ovog 11. jula napokon sahraniti svojeg sina.

Naš Omer Kavazović razgovarao je s bošnjačkim povratnicima u Trebinju.

Teme iz crne hronike bile su prisutne i u vijestima od nedjelje.

Naša Semra Hodžić pisala je o gradu Podzvizd za kojeg je slavni Ćiro Truhelka tvrdio da je jedan od najstarijih gradova u Bosni. Podzvizd se nalazi na pola puta između Vrnograča i Velike Kladuše.

"Grad pod zvizdama" još uvijek je živopisan

Lijepe vijesti donijela je ponovo naša mladost. Ekipa Bosne i Hercegovine je osvojila pet medalja na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi!

Apelirali smo na oprez pri kupanju u rijeci.

Chan Sung Jung, poznatiji pod nadimkom „Korean Zombie“, na najbolji mogući način odradio je glavnu borbu UFC Fight Nighta 154 u Greenvilleu. Korejac je nokautirao opasnog Renata Moicana već u prvoj minuti borbe!

Fudbaleri Sarajeva odigrali su prvu pripremnu utakmicu pred utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka.

Proslavljeni košarkaš i član sjajne generacije KK Bosna Žarko Varajić preminuo je u 67. godini nakon duže bolesti.

Nakon duže bolesti: Preminuo zlatni košarkaš Bosne, Žarko Varajić
Dodik o smrti igrača KK Bosna: Žarko Varajić je bio veliki sportista i košarkaš
Samir Avdić se emotivnom porukom oprostio od Žarka Varajića
Rekord koji će teško biti oboren: Varajićevih 45 poena Emersonu

 

Pamuk u Sarajevu
(Ponedjeljak, 24. juni)

Jedan od najvećih svjetskih pisaca i jedini turski nobelovac Orhan Pamuk dao je intervju za portal Radiosarajevo.ba nakon dolaska u Sarajevo. Pamuk je sa našom Vesnom Adnree Zaimović otvoreno govorio o umjetnosti, multikulturalizmu, predstavi Snijeg Dine Mustafića.... Dolazak Pamuka u glavni grad BiH je istinski kulturni događaj godine.

Najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić je viceprvakinja Evrope u džudu.

Bosanskohercegovačka sportska heroina izgubila je u finalu  Evropskih Olimpijskih igara od stare poznanice - bivše evropske prvakinje, domaće predstavnice Bjeloruskinje Marine Slutskayeve!

Iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopuna Zakona o policiji i  unutrašnjim poslovima Republike Srpske, a koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini RS, povučeni su članovi koji se odnose na rezervni sastav policije, saopšteno je danas iz MUP-a RS.

Nije šija nego vrat: RS će formirati žandarmeriju umjesto rezervnog sastava policije

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field komentirao je na Twitteru ovu odluku.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je 1. hitnu sjednicu tog doma, kojoj se odazvalo svega šest od ukupno 15 delegata, što nije dovoljan broj koji osigurava kvorum za rad.

Ponovo su na sceni bile blokade SNSD-a Milorada Dodika. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić (SNSD) objašnjavao je zašto delegati ovog doma iz SNSD-a neće prisustvovati hitnoj sjednici koju je sazvao Izetbegović.

Zbog blokada u Parlamentu BiH Bosna i Hercegovina bi mogla postati jedina od 47 zemalja članica Vijeća Evrope bez svojih predstavnika u ovom vrlo značajnoj instituciji.

Dan D: Hoće li BiH postati jedina država bez svojih predstavnika u Vijeću Europe

Prekinuta je sjednica i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Za prekid sjednice glasali su zastupnici HDZ-a BiH, SDA, DF-a, SBB-a, A-SDA, PDA, kao i Klub nezavisnih zastupnika, dok su protiv bili zastupnici SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.

Prekid sjednice do izbora novog rukovodstva predložio je šef Kluba HDZ-a BiH Mladen Bošković, uime, kako je navedeno, nove parlamentarne većine.

Portal Žurnal objavio je da su čelnici VSTV-a Milan Tegeltija i Ružica Jukić skinuti u sa spiska učesnika studijskog putovanja u Pariz, koje je organizovala Evropska unija u okviru projekta EU4Justice.

U Francusku neće ići ni glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, Odlučeno je da Tužilaštvo BiH zastupa tužilac specijaliziran za finansijski kriminal i korupciju, dok će druga tužilaštva zastupati glavni tužioci

Delegacija EU je objasnila šta je pozadina navedenog događaja.

Zabilježili smo žustru debatu ministrice obrazovanja Kantona Sarajevo Zinete Bogunić i sindikaliste Saudina Sivre.

Na Dolac Malti iz šina je iskočio tramvaj koji je se kretao u smjeru prema centru Sarajeva. Jedna osoba je povrijeđena, a uzrok iskakanja je zasad nepoznat.

 Kod Ilijaša se, također, prevrnuo jedan automobil.

Otkrili smo vam i zašto je Beč najpametniji grad na svijetu.

Grad Hvar u Hrvatskoj donio je odluku o kaznama kojima pokušava da zaustavi problematično ponašanje dijela gostiju. Tako da sada, ako ste tamo i zaspite na javnoj površini, čeka vas kazna od 400 eura.

Tokom protekle sedmice na putevima u Bosni i Hercegovini dogodilo se pet saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, u kojima je prema evidenciji portala Radiosarajevo.ba ugašeno pet života. Naš Naim Kavazić istraživao je okolnosti tragičnih događaja.

Istraživali smo da li postoji potreba za predmetom sigurnosti u bh. školama.

Pisac Darko Cvijetić u intervjuu za Radiosarajevo.ba otvoreno je govorio o svojoj novoj knjizi, romanu "Schindlerov lift" i BiH danas.

Pisali smo o stadionu Koševo uoči duela sa FK Sarajeva sa Celticom...

Ali i jednom nevjerovatnom golu na utakmici u Maleziji.

Joao Maleck, 20-godišnji Meksikanac koji igra za drugu ekipu Seville, u nedjelju je skrivio saobraćajnu nesreću u Guadalajari u kojoj je poginulo dvoje ljudi, 33-godišnji muškarac i 26-godišnja djevojka.

 

Vijetnamac nasamario Dodika
(Utorak, 25. juni)

Raskrinkana je bizarna priča o vijetnamskom biznismenu na čiju su priču "pali" predsjedavajući Predsjedništva BiH - Milorad Dodik i predsjednica entiteta RS - Željka Cvijanović.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ) povukla je svoju apelaciju u Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti određenih odredbi člana Ustava Federacije BiH.

Ona je, naime, svojom apelacijom dovela u pitanje ustavnost principa 1/1/1 koji kaže da u Dom naroda Parlamenta FBiH mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake kantonalne skupštine.

Istog dana Mostar je osvanu oblijepljen plakatima u kojima je Dragan Čović nazvan sramotom hrvatskog naroda.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je danas na svojem Twitter profilu komentarisao izjavu predsjednika HDZ-a i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

OHR i Ambasada SAD-a pozdravili su odluku o ukidanju rezrevnog sastava MUP-a RS, ali je izražena sumnja u osnivanje tzv. žandarmerije.

OHR za Radiosarajevo.ba: Pozdravljamo odluku MUP-a RS, ali...
Ambasada SAD-a za Radiosarajevo.ba: Upitna odluka o žandarmeriji

Vijeće uposlenika Javnog preduzeća Televizija Sarajevo osuđuje brutalnu javnu hajku, govor mržnje, tendenciozne i maliciozne tekstove usmjerene na diskreditiranje prije svega naše koleginice, novinarke i sugrađanke, a onda v.d. direktorice TVSA Kristine Ljevak, saopćeno je. Portal Radiosarajevo.ba je prenio ovu reakciju.

Crvena Interpolova potjernica raspirana je za dvije građanke Bosne i Hercegovine.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke završili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljanina Rumunije starosti 26 i 29 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prevare.

Uoči premijere njegove predstave Snijeg po romanu Orhana Pamuka za Radiosarajevo.ba je govorio reditelj Dino Mustafić.

Bili smo i na javnom razgovoru turskog nobelovca Orhana Pamuka sa građanima Sarajeva, što je izazvalo nezapamćen interes javnosti.

Orhan Pamuk u Sarajevu: Zašto su sloboda i demokratija najvažniji za Tursku i BiH

U Sarajevu je predstavljena knjiga Muslimani u Drugom svjetskom ratu Marka Attile Hoarea.

U rijeku Trebišnjicu jutros je porinuto 10 lađa koje je, po starom nacrtu trebinjskih lađa, napravio majstor Arif Čustović iz naselja Police.

Simpatična glumica Asja Husičić iz Maglaja izazvala je simpatije učeći supruga Sama Jacksona bosanskom jeziku.

 

Gdje je Meki Torabi?
(Srijeda, 26. juni)

Predstavnički dom PSBiH nije primio k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2018. godinu, koji je razmatran u sklopu rasprave o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Niti jedan zastupnik nije bio „za“ izvještaj, 22 su bila protiv, a šest poslanika je bilo suzdržano.   

Usvojeno je više zaključaka koje su tokom diskusije o ovoj temi predložili poslanici, među kojima je i zaključak kojim se traži podnošenje ostavke cjelokupnog VSTV-a te da se po hitnoj proceduri u PSBiH dostave izmjene i dopune zakona o VSTV-u.

Prenijeli smo i reakciju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

U Vladi FBiH je predstavljen plan za spašavanje mostarskog Aluminija.

Prijsetili smo se kontroverznog iscjelitelja Mekija Torbija koji je prije desetak godina bio senzacija u Sarajevu.

Prenijeli smo i zanimljive reakcije na polemiku akademika Esada Durakovića i bivšeg reisul-uleme dr. Mustafe Cerića. Počitajte šta je kazao Abdulah Sidran.

O ishodu izbora u Istanbulu za naš portal je govorio prof. Jasmin Hasić.

Hrvatski mediji prenijeli su neugodno iskustvo jedne Sarajke.

Dali smo vam i neke važne savjete za odmor u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Idete na more: Šta smijete od hrane i pića ponijeti u Hrvatsku ili Crnu Goru
Putujete u Hrvatsku? Ovih se nebuloznih kaznih morate čuvati

Zločin u kojem je učestvovao jedan bh. državljanin potresao je Hrvatsku.

Da li je stres krivac za zdravstvene probleme pisala je naša kolumnistica dr. Larisa Radžepagić-Gavran.

U Narodnom pozorištu Sarajevo odžana je premijera drame 'Snijeg', zasnovane na knjizi Orhana Pamuka, u režiji Dine Mustafića.

Inter je konačno postigao dogovor sa Romom da pusti Edina Džeku. Inter će platiti 10 miliona eura i poslati napadača Edoarda Vergania, za bh. Zmaja. 

Nova krila su prioritet novom Bayernu nakon što su legende Ribery i Robben napustile klub kojem su proteklo desetljeće bili zaštitni znakovi. Sport Bild na naslovnici donosi da su Braco Salihamidžić i Uli Hoeness našli prvu opciju i prvu alternativu za lijevu stranu. Cijena? 200 miliona eura.

Fudbalski klub Sarajevo nastavio je da se pojačava, a novo ime na stadionu Asim Ferhatović Hase je Mirko Oremuš.

 

Tragična fotografija
(Četvrtak, 27. juni)

Tragična fotografija oca i dvogodišnje djevojčice koji su se utopili prelazeći Rio Grande pri pokušaju da se domognu teritorije Sjedinjenih Američkih Država još jednom je ukazala na svu bešćutnost svijeta u kojem živimo.

Na sličan način kako je fotografija trogodišnjeg dječaka Ajlana zgrozila svijet 2015. godine.

Na fotografiji su snimljeni Oskar Ramirez i njegova kćerka Valerija, koja nije imala ni dvije godine. Fotografija se raširila se internetom i izazvala žestoke reakcije u Americi zbog toga kako se Trumpova administracija odnosi prema djeci migranata koja su zadržana na američko-meksičkoj granici.

SLIKA

U Njemačkoj je uhapšen muškarac iz Bosne i Hercegovine zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine, javlja AFP. Podsjetimo, 2015. su u Parizu izveden veliki teroristički napadi, među kojima i masakr u Bataclanu u kojem je ubijeno više od 150 ljudi.

Utvrđen je identitet uhapšene osobe, a donijeli smo detalje o njegovog hapšenju i prošlosti.

Detalji istrage u kojoj je uhapšen Adis Abaz

Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije u srijedu podnijeta krivična prijava protiv bivšeg predsjednika Republike Slovenije Milana Kučana, koji se tereti za "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i za genocide" u ljeto 1991. godine, objavili su srbijanski mediji.

Kučan je tim povodom govorio za Radiosarajevo.ba.

Putem Facebook grupe Pravda za Davida ponovo se obratio otac stradalog mladića Davida Dragičevića - Davor.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je pozvao građane da prisustvuju protestima u Banjoj Luci.

Okupljanje na protestu u Banjoj Luci, koji organizuju poslanici opozicije, počelo je oko 19 sati u parku "Mladen Stojanović".

Povod za protest je brutalna policijska intervencija nad državljaninom Švedske Brunom Batinićem u centru Banja Luke.

Vlada Kantona Sarajevo najavila je predstavljanje Registra podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS. Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je, u razgovoru s našim Nihadom Katicom, za Radiosarajevo.ba kazao da se na ovaj način zatvara lanac oko korupcije u KS.

Prisjetili smo se užasnog zločina koji se dogodio na Bikavcu u Višegradu.

Zajedno sa zločinom koji se dogodio 14. juna 1992. godine u Pionirskoj ulici u Višegradu, ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnijih ratnih zločina koji su se desili tokom rata protiv Bosne i Hercegovine.

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević posjetio je zeničkog paroha Marka Maleša u njegovom domu u Zenici, a povodom rođenja trojki u domu Maleševih. Naime, Maleševa supruga na ovaj svijet donijela je troje djece, dvije djevojčice i dječaka.

Prisjetili smo se i 9. godišnjice smrti sarajevskog kantautora Ede Mulahalilovića.

Mladima smo dali korisne savjete za upis na Univerzitetu u Sarajevu.

Jedna lijepa vijest. Trinaestogodišnji Mehmed Šabić - Meho Beton dobio je u aprilu najvažniju bitku, bitku za svoj mladi život.

Haris Medunjanin igra treću sezonu u američkoj MLS fudbalskoj ligi. Za Glas Amerike govori o igranju i životu u Americi, o reprezentativnoj karijeri i prestanku igranja za nacionalni tim, kao i o nedisciplini, koja je, po njemu, jedan od razloga zbog kojih Bosna i Hercegovina nije igrala na više velikih takmičenja.

U Vrapčićima radno, stadion Veleža poprima novi izgled. Upravo onakav kakav su i najavili čelnici kluba kada su finalizirali plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. 

 

Ljekari iza rešetaka

(Petak, 28. juni)

U akciji kodnog naziva “Hirurg” uhapšena su tri ljekara Opće bolnice “Primarijus doktor Abdulah Nakaš”. Riječ je o Dragiši Đogoviću, Emiru Barakoviću, Harisu Pandži, te medicinskoj sestri Eldini Handžić. Uhapšeni su zbog sumnje na korupciju. Akcija je provedena po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Istražioci MUP-a KS-a uz asistenciju OSA-e izvršili su pretrese u Općoj bolnici. Sve zbog sumnje da su počinjena krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i primanja dara ili drugog oblika koristi.

Radiosarajevo.ba tokom cijelog dana je pratio istragu u ovom slučaju.

Završena akcija MUP-a i OSA-e: Uhapšena tri doktora i medicinska sestra

Policija "okupirala" Opću bolnicu: Dva ljekara uhapšena, pretresi još traju

Velika akcija MUP-a i OSA-e: Pretresi u Općoj bolnici zbog primanja mita

Azra Bavčić potvrdila: Niko od doktora još nije uhapšen u akciji Hirurg

Uhapšena dva ljekara iz Opće bolnice Sarajevo zbog primanja mita

 

Zabilježili smo i odiseju izvjesnog Mirsada (67) zbog kojeg su policija i Hitna pomoć tri puta intervenirali u jednom danu.

Kad Mirsad popije, Hitna ne miruje: Kupili ga s asfalta, ušivali, vadili iz Miljacke...

Nakon što je lažni investitor i milijarder iz Vijetnama posjetio Bosnu i Hercegovinu i na nevjerovatan način izigrao Milorada Dodika i Željku Cvijanović, portal Buka objavio je kako je njegov put izgledao.

Objavio i snimke: Pogledajte kako je lažni vijetnamski milijarder "folirao" u RS-u

Toplotni val je pogodio mnoge zemlje Europe, a u petak u 16 sati je u francuskom gradu Gallargues-le-Montueux izmjereno nevjerovatnih 45,8 stepeni Celzijusa. Bilježe se i prve žrtve.

Francuska gori: U 16 sati izmjerena najviša temperatura u historiji mjerenja

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović optužio je SDA da kontrolira obavještajni sektor, koji treba staviti pod kontrolu Parlamenta BiH. U BiH, rekao je, ne samo da nemamo funkcionalnu pravnu državu nego postoji razvijen parasustav, posebno u obavještajnom sektoru.

Čović: SDA kontrolira obavještajni sektor koji treba staviti pod nadzor parlamenta

Povodom pedesete godišnjice od organizovanja prve povorke ponosa u svijetu, upravo na ovaj datum, u prostorijama poduzetničkog centra Networks u Sarajevu, organizirana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena videokampanja podrške prvoj Bh. povorci ponosa u kojoj učestvuje više od 20 javnih ličnosti. 

Javne ličnosti iz Sarajeva poručile da će izaći na Povorku ponosa

Lijepu priču zabilježili smo u Bošnjačkoj gimnaziji nakon što je učenik Fahrudin Delić osvojio bronzanu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike održanoj u Latviji.

Nepoznati dedo počastio sarajevskog gimnazijalca za uspjeh na Olimpijadi

Također, na upravo završenoj Geografskoj olimpijadi Srednje, Južne i Jugoistočne Evrope, koja se održana u Beogradu od 23. Do 28.juna 2019. godine učenici iz Bosne i Hercegovine osvojili su šest medalja i to po jednu zlatnu i srebrnu i četiri bronzane.

Bravo: Učenici iz BiH osvojili šest medalja na Geografskoj olimpijadi u Beogradu

Na dan potpisivanja Versajskog sporazuma i dan godišnjice Sarajevskog atentata, 28. juna, Grad Sarajevo je ponovo bio dio zvaničnog međunarodnog programa obilježavanja stoljeća od Prvog svjetskog rata.

Stopama Velikog rata: U Vijećnici otvorena izložba vrijednih fotografija

Znate li kada su stigle prve vijesti iz Sjedinjenih Američkih Država u našu zemlju? Da ne biste rovili po prašnjavim arhivima, zahvaljujući digitalnom arhivu sarajevskog Mediacentra sada te vijesti možete pronaći na internetu.

Znate li kada su prve vijesti iz SAD-a stigle u BiH

Tradicionalni 23. miting u Nembru održan je večeras u ovom istoimenom talijanskom gradu, a u utrci na 400 metara nasutpio je i najbolji bosanskohercegovački atletičar - Amel Tuka. Najbolji bh. atletičar Amel Tuka je pobijedio u disciplini na 400 metara te istrčao novi državni rekord: 46.15. Ovo je ujedno i novi rekord pomenutog mitinga.

Bravoooo, Tuka: Slavio na mitingu u Italiji i postavio novi državni rekord

Pogledajte kako je Amel Tuka slavio na mitingu u Italiji

Žrijeb za Europsko prvenstvo u rukometu koje će se u januaru 2020. godine igrati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj održan je večeras u 18 sati i 45 minuta u prijestolnici Austrije - Beču.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine po prvi put u svojoj historiji izborila plasman na Euro.

Održan žrijeb za Europsko prvenstvo: Rukometni Zmajevi saznali protivnike

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije