Somun o pobjedi İmamoğlua: Velika pouka za vladajuće ljude BiH i Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Somun o pobjedi İmamoğlua: Velika pouka za vladajuće ljude BiH i Bošnjaka
Foto: Radiosarajevo.ba / Erdogan i Somun

 Hajrudin Somun, ugledni novinar i diplomata, ratni televizijski reporter sa Srednjeg istoka i dopisnik Tanjuga iz Irana za vrijeme Islamske revolucije, prvi ambasador nezavisne BiH u Turskoj, ali i u Maleziji, u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je uvjerljivu pobjedu Ekrema İmamoğlua na upravo završenim ponovljenim izborima u Istanbulu.

Piše: Faruk Vele

"Ne tvrdim, kao većina komentatora pobjede İmamoğlua u Istanbulu, da je to najveći poraz predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. On jeste opčinjen Istanbulom, ali njegov najveći neuspjeh bio je kad je prije pet godina počeo zavoditi autoritarnu vlast jedne stranke i jednog čovjeka. I kada je sve koji su mu se suprotstavili nazvao pristalicama terorističkih organizacija, a to znači Gulenistima i Kurdima. I novog gradonačelnika Istanbula je samo prije sedam dana optuživao da podržava terorističke organizacije", govori Somun.

Pogledajte impresivne snimke slavlja pristalica Ekrema Imamoglua

Prema njegovim riječima, ono što Erdogan ne može do kraja da prihvati jeste da İmamoğlu pripada jednoj od dvije Turske.

"On pripada onoj Turskoj koja je protiv diktature jedne stranke, i to takve kakvu je učinio upravo Erdogan, a ne, na primjer, Abdullah Gül, takođe suosnivač AKP. A tu prvu, ili drugu Tursku, kako ko gleda, sačinjavaju ne samo Istanbul, nego i Ankara i Izmir i Antalija, gdje je sve AKP izgubila posljednje izbore. Pa vi izračunajte koliko je to turskih građana koji glasaju za građansku, sekularnu Tursku", navodi Somun.

Fanatična proslava pobjede kandidata opozicije u Istanbulu

No, smatra da iz posljednjih rezultata izbora u Istanbulu važne lekcije trebaju da izvuku i bh. lideri, prije svega oni bošnjački.

"Ovo bi trebalo da bude velika pouka i strategija vladajuće ljude BiH i Bošnjaka koji su zaboravili da postoji ona druga, Turska, ili prva, kako hoćete. Za mene je prva. Ne znam samo kome će sada ići na noge u Istanbul? U Ankari će se i dalje klanjati predsjedniku Erdoganu, kome se mora priznati da još poštuje osnovna pravila demokratskih izbora. Pokazao je to i ovaj put. Nije mogao prihvatiti da njegov čovjek, i to bivši premijer, i to u Istanbulu, izgubi, pa je tražio nove izbore čiji je rezultat časno priznao. A mogao je, kao što je to radio ovih godina u drugim prilikama, nazvati i ove izbore neregularnim", zaključio je Somun.

Imamoglu: Hvala mojim sugrađanima, sačuvali ste dostojanstvo

İmamoğlua je pobijedio svojeg protukandidata iz vladajuće Partije pravde i razvoja Binalija Yildirima s razlikom glasova od deset posto.

Novoizabrani gradonačelnik je dobio blizu 55 posto glasova, a Yildirim nešto više od 45 posto.

Izlaznost na izborima je bila viša od 84 posto.

Erdogan priznao poraz: Čestitam Ekremu Imamogluu na pobjedi

Yildirim je čestitao svojem protukandidatu na pobjedi, kao i predsjednik Turske i Partije pravde i razvoja Recep Tayyip Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije