Dresden / Ovo je Adis Abaz koji je uhapšen u Njemačkoj!

27. 06. 2019. u 12:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares:36

Bh. državljanin Adis Abaz uhapšen je u Njemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine.

Piše: F. V.

Abaz je po potjernici belgijske policije uhapšen prije sedam dana, a povezan je s kriminalnim aktivnostima, javlja Augsburger Allgemeine.

Njemačka: Uhapšen Bosanac zbog terorističkog napada u Parizu
Uzbuna u Dresdenu: Kako je u Mercedesu bh. tablica otkriveno 17 ručnih bombi
Objavljen snimak napada u Parizu i fotografija napadača

Novi osumnjičeni za teroristički napad u Parizu 2015. godine uhapšen je u njemačkom Dresdenu u noći sa 19. na 20. juni uz pomoć specijalnih snaga policije.

Prema saznanjima Radiosarajevo.ba, Abaz je uhapšen u saradnji njemačkih vlasti sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) Bosne i Hercegovine. Abaz se, navodno, dovodi u vezu sa terorističkim napadima u Parizu, tačnije u koncertnoj dvorani "Bataclan" u novembru 2015. godine.

On je potraživan po evropskom nalogu za hapšenje iz Belgije i trenutno je u pritvoru za izručenje, kako je u četvrtak objavio javni tužilac u Dresdenu, a prenose mediji.

Evropski nalog za hapšenje došao je iz Briselskog istražnog suda, a 39-godišnjak je sproveden istražnom sudiji u okružnom sudu u Merseburgu u Saksoniji-Anhalt.

Glavni tužilac u Saksoniji-Anhalt je odgovoran za postupak izručenja.

Inače, Abaz je bio hapšen i u januaru 2018. godine zbog navodnog krijumčarenja oružja u Sloveniju, ali je, saznajemo, u međuvremenu pobjegao iz Bosne i Hercegovine!

Kako je 10. januara 2018. objavilo Tužilaštvo BiH, osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

On je bio pod istragom Tužiteljstva BiH u okviru međunarodne operacije koja se vodi u suradnji sa partnerskim agencijama Republike Slovenije, a s ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizirane kriminalne grupe, čiji pripadnici se terete za nabavku i krijumčarenje iz BiH prema Republici Sloveniji, te dalje prema zemljama EU, veće količine automatskog naoružanja i streljiva.

Ova aktivnost nastavak je djelovanja u okviru istrage, kada je potkraj 2017, na području Slovenije, policija otkrila i zaplijenila vozilo BH registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

Utvrđeno je da oružje potiče iz BiH, te da je prokrijumčareno iz BiH u Sloveniju, radi daljeg krijumčarenja prema zemljama EU, te prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, radi korištenja prilikom izvršenja kaznenih djela u zemljama EU.

U međuvremenu, protiv Abaza i drugih je Sud BiH potvrdio optužnicu 22. februara ove godine zbog, kako je tada navedeno, krivičnog djela organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet droge. Zajedno sa njim optužnicom su obuhvaćeni Admir Mahmutagić, Deni Stanišić, Almir Mrkonjić i Semedin Topčagić. Svi su bili dio grupe koju je formirao upravo Abaz.

NEMA KOMENTARA