Sudbinski sastanak o Aluminiju: Novalić i Džindić otkrili detalje pregovora

E. Halimić
Sudbinski sastanak o Aluminiju: Novalić i Džindić otkrili detalje pregovora
Foto: Arhiv / Mostarski Aluminij

Premijer Federacije  BiH Fadil Novalić zajedno sa ministrom energetike i rudarstva u Vladi Federacije Nerminom Džindićem održao je danas press konferenciju u Sarajevu na kojoj je bilo riječi o trenutnom stanju u mostarskom Aluminiju. 

U Vladi FBiH sastanak o budućnosti mostarskog „Aluminija“

Press je održan nakon što je u zgradi Vlade FBiH završen sastanak predstavnika švicarske kompanije Glencore, Vlade FBiH i predstavnika mostarskog Aluminija.

Nakon sastanka novinarima se obratio premijer Novalić koji je kazao da je sastanak bio zanimljiv, jer se razgovaralo s osnovnim dobavljačem i kupcem mostarskog Aluminija.

"Vučemo neke radikalnije poteze, a jedini uvjet je opstanak radnih mjesta u tom preduzeću. Sve ostalo je manje važno. S ovim sastankom smo otvorili pregovore, a najveći rezultat je prisustvo predstavnika kompanije Glencore. Oni su isporučili svoje premise, međutim za nas je samo bitno da prežive radna mjesta. Imamo za stolom Glencore i mi smo njima rekli svoje postavke i dogovorili smo da oni nama pruže pojašnjenja", kazao je Novalić.

Ministar Džindić pojasnio je da je danas postavljen okvir za pregovore.

"Radi se o četiri kompanije koje bi oformile novu kompaniju, usisala bi u sebe sve postojeće radnike, dakle ne bi bilo otpuštanja. Aluminij je 377 miliona zadužen, samo za struju je to oko 280 miliona KM", pojasnio je Džindić.

Dodao je da je bilo riječi i o cijeni električne energije, ali i budućnosti Aluminija s aspekta na opstanak. "Naši uslovi su da svi zaposlenici ostaju na svojim radnim mjestima, a u ovom trenutku Vlada FBiH ne može subvencionirati električnu energiju, a u narednim danima dobit ćemo pojašnjenja od Glencora", pojasnio je Džindić.

Ministrica finansija FBiH Jelka Miličević je istakla da Vlada FBiH namjerava da ide u rekonstrukciju Aluminija.

"Učinit ćemo sve da Aluminij nastavi raditi i da zadrži sve radnike. Ali, Vlada FBiH ima ograničene kapacitete i mogućnosti. To treba uzeti u obzir, a sve što smo danas čuli zahtijevalo bi i promjene u ponašanju na nivou BiH, ne znam kako će to ići", kazala je Miličević.

Odgovarajući na pitanja ministar Džindić kazao je da se radi o fazi restruktuiranja, a ne privatizacije, jer Vlada FBiH nije većinski vlasnik.

"Puno je varijabli u pitanju, cijena glinice, struje, sve su to berzanske robeni teško je time upravljati s jednog mjesta. Dakle tražimo strateškog partnera, Glencore je spreman da ulaže, ali ne možemo govoriti o iznosima", pojasnio je Džindić.

Prema njegovim riječima, Aluminij trenutno ima 900 zaposlenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije