Detalji istrage u kojoj je uhapšen Adis Abaz: Sarađivao je i sa hrvatskim državljaninom

Radiosarajevo.ba
Detalji istrage u kojoj je uhapšen Adis Abaz: Sarađivao je i sa hrvatskim državljaninom
Foto: Ilustracija / Adis Abaz

Adis Abaz u novembru prošle godine pobjegao iz BiH u Njemačku. Njegov DNK pronađen na oružju kojim je izvršen teroristički napad u Parizu. U BIH osuđivan zbog trgodine drogom i oružjem. Sarađivao sa hrvatskim državljaninom Nicolasom Grbešom kojeg je BiH u decembru 2018. godine isporučila Belgiji. Grbeša imao direktne veze sa Ibrahimom al Bakravijem, jednim od ISIL-ovih bombaša koji su u martu 2016. godine napali briselski aerodrom.

Njemačka: Kako je uhapšen Bosanac koji se sumnjiči za učešće u terorizmu

Objavljen snimak napada u Parizu i fotografija napadača

Adis Abaz iz Zenice i hrvatski državljanin Nicolas Grbeša osobe su koje se dovode u vezu sa terorističkim napadima u Parizu i Briselu, 2015. i 2016. godine. U pitanju su osobe koje se godinama dovode u vezu sa organiziranim kriminalom i koje su hapšene i na teritoriji BiH. Njemačka policija saopćila je jutros da je bh. državljanin Adis Abaza uhapšen po nalogu belgijskog pravosuđa.

Njemačka: Uhapšen Bosanac zbog terorističkog napada u Parizu

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, belgijsko pravosuđe tragalo je za Abazom i Grbešom posljednie dvije godine. Početkom februara ove godine, putem Interpola od bh. policijskih agencija su zatražene sve raspoložive informacije o Abazu i Grbeši.

Uzbuna u Dresdenu: Kako je u Mercedesu bh. tablica otkriveno 17 ručnih bombi

“Prema istrazi, DNK trag Adisa Abaza pronađen je na oružju koje je korišteno tokom napada u Parizu u novembru 2015. godine. Grbeša je dobro poznat Kraljevini Belgiji u vezi trgodine oružjem i razbojništvima. On je bio u kontaktu sa Ibrahimom El Bakaravijem tokom 2015. godine”, navedeno je u zahtjevu belgijske policije koji je dostavljen bosanskohercegovačkim sigurnosnim agencija, piše Zurnal.info.

Više o ovome možete čitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije