Hoare: Bez podrške muslimana partizani ne bi mogli pobijediti ovdje!

Radiosarajevo.ba
Hoare: Bez podrške muslimana partizani ne bi mogli pobijediti ovdje!
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Promocija knjige 'Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu'

U prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu večeras je
održana promocija bh. izdanja knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu uglednog britanskog historičara i vanrednog profesora na SSST Univerzitetu u Sarajevu Marka Attile Hoarea.

Piše: F. V.

U Izdavačkoj kući Vrijeme odlučili su da objavljivanje ove značajne knjige i na bosanskom jeziku bude povod za serijal javnih razgovora o dvostrukom bosanskom pokretu otpora – NOP-u i muslimanskom autonomaštvu – o tome kako je prvi prevladao obuhvaćajući elemente drugog, kako se to odrazilo na jugoslavenski pokret otpora te kako je utjecalo na osnivanje i izgradnju nove jugoslavenske savezne države koja je izronila iz rata i revolucije.

U promociji, odnosno razgovorima o antifašizmu danas učestvovali su: autor Marko Attila Hoare, te profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Husnija Kamberović, Milivoj Bešlin, historičar iz Novog Sada, dr. Emir Suljagić, inače prevodilac ovog značajnog djela sa engleskog, kao i Amarildo Gutić, novinar.

Nakon Sarajeva, već narednog dana, 26. juna 2019. godine, promocija će biti održana i u Brčkom, a planirano je organiziranje sličnih razgovora/predstavljanja i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i regionu.

Promocija knjige  - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige

Inače, izdavanje knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu Marka Attile Hoarea izazvalo je golem interes najšire čitalačke, ali i stručne javnosti u Bosni i Hercegovini.

Portal Radiosarajevo.ba je kroz niz razgovora i prikaza među prvima ukazao na ovu knjigu, a intervju s Hoareom smo objavili još u martu ove godine.

Inače, Hoare je prethodno objavio knjigu Genocide and Resistance in Hitler’s Bosnia, koja je bila usmjerena na iskustvo Srba.

Ova druga knjiga je usmjerena na iskustvo bosanskih muslimana (Bošnjaka).
Ona ima za cilj da objasni kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat i komunistima da preuzmu vlast u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji.

Haore je uvjerenja da su „bosanski muslimani dali jedan veoma važan doprinos koji prethodno nije pravilno objašnjen u starijoj historiografiji“.

Tito i KPJ su veoma brzo uvidjeli značaj bosanskih muslimana za NOP te su nastojali na svaki način da ih privuku na svoju stranu. To je, po Hoareu, bilo ključno za uspjeh Tita i partizana.

Promocija knjige  - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige

Ovaj historičar zato veoma detaljno sagledava odnose među bosanskim muslimanima koje je Drugi svjetski rat zatekao u veoma teškoj poziciji: politički obezglavljene, vojno neorganizirane, u situaciji kada je njihova država, najprije sporazumom Cvetković- Maček 1939., a kasnije okupacijom Nezavisne države Hrvatske (NDH), odnosno podjelom na italijansku i njemačku okupacionu zonu, praktično izbrisana s karate.

Promocija je počela divnom gudačkom izvdbom pjesama iz NOB-a i sevdalinki.

"Ja sam se s ratom u BiH sam upoznao kao student na Oxfordu. Svjedoci smo genocida nad Bošnjacima koji je bio i genocid nad državom. Htio sam da istražim kako je nastala ta država koja je napadnuta, a to je značilo proučavati partizanski pokret", rekao je Hoare dodavši:

"Velikosrpski agresor je htio partizanski pokret pokazati kao isključivo srpski, a da su svi Bošnjaci, Hrvati, Albanci fašisti."

Istakao je da partizani bez podrške ljudi u Bosni i Hercegovini ne bi mogli pobijediti.

Kao važnim je naveo to da se istraži način na koji je NOP privukao ljude.

Hoare ne sumnja da će ova knjiga ustalasati javnost u regionu.

Ukazao je na to da Hrvatska jeste dala najveći broj partizanskih brigada, ali da je Bosna i Hercegovina bila središte borbe.

"Srbi koji su se borili za Bosnu i Hrvatsku nisu podržavali velikosrpski narativ", zaključio je Hoare.

Promocija knjige  - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige

Gutić je mišljenja da će ovo djelo otvoriti neke nove vidike i sigurno privući pažnju javnosti.

Historičar Kamberović je naglasio da je vrijednost knjige, između ostalog, što je pokazala kako su muslimani postali dijelom partizanskog pokreta.

"Marko objašnjava šta partizani rade da muslimane privuku i šta muslimane gura ka partizanskom pokretu. Ideja Bosne je stalno bila prisutna u partizanskom pokretu", smatra Kamberović.

I on je mišljenja da partizanska borba ne bi bila uspješna bez doprinosa muslimana odnosno da se isključivo oslanjala na srpsko stanovništvo.

Za historičara Milivoja Bešlina iz Novog Sada je ovo kapitalno djelo jer će se:

"Historija na ovim prostorima drugačije sagledavati. Ovo je prva knjiga koja na ovakav način sagledava ulogu muslimana u Drugom svjetskom ratu. Hoare je to uspio pokazati na pitak način. Bosanske muslimane vidi kao dvostruke žrtve – režima NDH i odmazde četnika."

Poručio je da je Josip Broz Tito uključivanjem bosanskih muslimana pokazao, kako je rekao, nenadmašno liderstvo.

Bešlin je mišljenja da je srpska nacionalistička historiografija uvijek bila sluškinja srpske vlasti i države.

"Partizanski pokret se za razliku od drugih i Bošnjaka u njima, uvijek zalagao za jedinstvenu Bosnu", rekao je.

Promocija knjige  - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige

Prof. dr. Emir Suljagić, koji je i preveo ovu knjigu je podsjetio da je dominantan narativ tokom 90-ih godina bio taj da su svi muslimani bili fašisti i ustaše.

Knjigu smatra značajnom iz sljedećeg razloga:

"Jeste u tome što ruši navedeni narativ koji je proizvela velikosrpska historiografija. Prenio je dramu u kojoj su se našli muslimani u Drugom svjetskom ratu."

Podsjetio je da su se najznačajnije odluke za Jugoslaviju donosile u Bosni i Hercegovini.

Na promociji je posebno apostrofirana ličnost Sulejmana Filipovića koji je, kazano je, dao ključni doprinos priznanju muslimanske nacije i Bosne i Hercegovine.

Promociji je prisustvovao veliki broj uglednika iz društvenog-političkog i kulturnog zivota BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije