Najvažnija odluka za mlade: Šta upisati na Univerzitetu u Sarajevu

Omer Kavazović
Najvažnija odluka za mlade: Šta upisati na Univerzitetu u Sarajevu
Foto: Pixabay.com / Važne odluke pred mladima

Svako ljeto na hiljade mladih iz cijele Bosne i Hercegovine imaju jednu jako važnu odluku pred sobom, a to je upis na fakultete.

Koliko košta studentski život u Sarajevu?

Fakultet je važan izbor za svaku mladu osobu, jer to predstavlja ono što ćemo biti u životu, a sve zavisi od ambicija i životnih ciljeva. Neko želi biti programer, neko izvrstan doktor ili arhitekta, neko želi da svoj život posveti izučavanju društva, dok neko želi biti vrstan ekonomista ili kao autor ovih redaka, novinar.

Prilika za šest hiljada mladih

Najstarija visokoškolska obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini – Univerzitet u Sarajevu, jedna je od najpoželjnijih opcija za studente u našoj zemlji, a ove godine raspisan je konkurs za više od šest hiljada studenata na prvu godinu studija.

„Univerzitet u Sarajevu je objavio konkurse za upis studenata u studijskoj 2019/2020. godini koji omogućavaju upis 6457 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 4158 studenata na drugi ciklus studija (master studij), 170 kandidata na stručni studij, te 114 kandidata na specijalistički studij – na više od 500 studijskih programa“, kazala je za Radiosarajevo.ba Aida Hodžić, prorektorica za nastavu Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu - undefined

Arhiv: Univerzitet u Sarajevu

Kako nam je kazala, za ovu godinu, raspisano je dvije hiljade mjesta manje, jer kao i ostale grane Univerzitet pati od odlaska mladih vani.

„Ipak, mi možemo biti ponosni na rezultate koje ostvarujemo. Moramo istaći da studenti imaju priliku da dobiju stipendije od Vlade KS odnosno UNSA-e, da na našem Univerzitetu studiraju pod palicom vrsnih akademika i profesora te nastavnog osoblja, i to je odlična prilika za njih“, istakla je Hodžić.

Dodala je i koji su smjerovi, odnosno fakulteti najtraženiji, odnosno na koje se očekuje najveći broj prijava.

„Godine iza nas pokazale su povećanje u broju studenata na fakultetima tehničkog smjera, kao što su mašinstvo i elektrotehnika, ali i građevina odnosno arhitektura te informatika. Povećan je i broj prijava na medicinski fakultet i na nekim društvenim smjerovima“,  kazala je u izjavi za Radiosarajevo.ba prorektorica Hodžić.

Od ove godine studentima je omogućeno i da apliciraju na više fakulteta sa ovjerenim kopijama diplome, a sve detalje o prijavama možete naći ovdje.

Različiti smjerovi

Portal Radiosarajevo.ba za potrebe ove teme poslao je upite na različite fakultete koji su članice Univerziteta. Pitanja su bila ista: koliko studenata očekuju na upisu, šta izdvaja njihov fakultet od ostalih i šta oni mogu ponuditi mladim osobama.

Počinjemo sa jednim od najtraženijih, a to je Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, koji ove godine, kako su nam odgovorili, očekuje 275 novih studenata, mada je taj broj jako teško procijeniti zbog svih prijava koje dobijaju.

Na ovom fakultetu egzistiraju četiri odsjeka i upis studenata će se vršiti na sva četiri odsjeka.

„Prvi ciklus studija se realizira putem studijskog progama Automatika i elektronika na Odsjeku za automatiku i elektroniku, studijskog progama Elektroenergetika na Odsjeku za elektroenergetiku, studijskog programa Računarstvo i informatika na Odsjeku za računarstvo i informatiku i studijskom progamu Telekomunikacije na Odsjeku za telekomunikacije“, kazali su za Radiosarajevo.ba sa Elektrotehničkog faktulteta.

Dodali su da je od prošle godine na ovom fakultetu uveden i stručni studij Razvoj softvera na Odsjeku za računarstvo, čije je trajanje dvije godine.

Kada smo ih upitali šta izdvaja njihov fakultet od ostalih, kazali su da bi od mnogih stvari to bila međunarodna akreditacija studijskih programa prvog ciklusa studija, izvršena od strane njemačke akreditacione agencije ASIIN koja vrši međunarodnu akreditaciju studijskih programa iz područja tehničkih nauka, informatike, prirodnih nauka i matematike.

Ta provjera vrši se za sve odsjeke i sve godine studija, a takvu akreditaciju od fakulteta u regionu posjeduje Elektrotehnički fakultet u Zagrebu.

S druge strane, Ekonomski fakultet, vodeća visokoobrazovna institucija iz oblasti ekonomije i biznisa u Bosni i Hercegovini, ove godine, očekuje upis 735 studenata te 360 ukupno na drugi ciklus studija (po svim odsjecima i načinima studiranja).

Svojim budućim studentima, Ekonomski fakultet nudi programe kako na bosanskom, tako i na engleskom jeziku. Ti odsjeci su Ekonomija, Menadžment i Visoka poslovna škola, dok je studentima na engleskom jeziku ponuđen izbor između Managmenta i Sarajevo Business school, koju ekonomski fakultet vrši u saradnji sa Ekonomskim fakultetom iz Dablina. 

Ekonomski fakultet u Sarajevu dočekao nove studente - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba: Ekonomski fakultet u Sarajevu dočekao nove studente

Što se tiče drugog ciklusa, osim studiranja u Sarajevu, EFSA nudi studentima priliku da studiraju na međunarodnim programima, kao što je MBA u Ljubljani ili odsjek za Islamsko bankarstvo i mnogi drugi odsjeci i usmjerenja koj budući studenti mogu pronaći ovdje.

„EFSA djeluje u međunarodnom okruženju i razvija partnerstva s institucijama iz cijelog svijeta. Fakultet je posvećen izvrsnosti u podučavanju, učenju i istraživanju, te razvoju lidera u različitim disciplinama kojim mogu doprinijeti razvoju bh. društva“, kazali su za Radiosarajevo.ba sa Ekonomskog fakulteta.

Fakultet za tjelesni odgoj i sport ove godine je raspisao konkurs za prijem 95 studenata na prvu godinu i 60 studenata na master studij.

„Jedinstvenost studijskog programa, kvalitetan nastavnički kadar i najviši standardi  prostronih kapaciteta (sale, institut sporta, dvorane sa specijalnim namjenama, labaratorijsko- dijagnostička oprema) programi međunarodne saradnje i razmjene su garancija za ostvarenje  željenih ciljeva kandidata koji se upišu na naš Fakultet“, kazali su za Radiosarajevo.ba sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije