Javne ličnosti iz Sarajeva poručile da će izaći na Povorku ponosa

S. H.
Javne ličnosti iz Sarajeva poručile da će izaći na Povorku ponosa
Foto: Radiosarajevo.ba / Predstavljanje videokampanje Prve bh. povorke ponosa

Povodom pedesete godišnjice od organizovanja prve povorke ponosa u svijetu, upravo na ovaj datum, u prostorijama poduzetničkog centra Networks u Sarajevu, organizirana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena videokampanja podrške prvoj Bh. povorci ponosa u kojoj učestvuje više od 20 javnih ličnosti. 

Prva bh. povorka ponosa u Sarajevu 8. septembra 

Kampanju su predstavili Senad Pećanin, Ferida Duraković i Kristina Ljevak.

Ovaj pokret koji već 50 godina postoji u svijetu, već deceniju i po postoji u BiH gdje će ove godine se održati Prva bh. povorka ponosa.

Više od 25 javnih ličnosti je poručilo da će izaći na Povorku ponosa.

Trebalo je puno hrabrosti da se to organizira u Sarajevu, naveo je Senad Pećanin, a meni je neprihvatljivo da je neko u ovom gradu zbog svog uvjerenja ponižen i potlačen.

Pećanin je rekao kako to puno govori o društvu u kojem živimo, te kako vjeruje da svaki građanin pomalo prezire mjesto gdje živi.

"Nijedan pojedinac ne smije biti ponižen i potlačen zbog svojih uvjerenja", poručio je Pećanin navodeći kako je ponosan što će prošetati Povorkom ponosa.

Književnica Ferida Duraković navela je da je zaprepastilo kada je vidjela da intelektualci koji treba da brane sva ljudska prava napadaju LGBTI populaciju. Tada je, kako kaže, shvatila kome se treba prikloniti te je dodala kako ovom društvu nedostaje solidarnosti.

V. d. direktorica TVSA Kristina Ljevak rekla je kako je ova kampanja primjer kako treba nešto organizirati.

Ljevak je podsjetila na napad na Merlinku navodeći kako je tada Sarajevo pokazalo da nije zrelo za Povorku ponosa, ali da je tadašnji aktivizam doveo do ove kampanje.

Dodala je i kako nijedna institucija ne stoji iza organizacije Povorke. Smatra privilegijom biti ove kampanje, dodajući da ne možemo nijednu kategoriju društva smatrati manje vrijednom.

Za vrlo kratak period, rekla je članica Organizacionog odbora Lejla Huremović, veliki broj javnih ličnosti pružile su beskompromisno podršku Povorci ponosa.

Huremović je rekla kako se nada da će ova kampanja razbiti predrasude o LGBTI osobama, te da će se zbog nje brojni građani pridružiti u šetnji 8. septembra.

"Ponavljamo i ponavljat ćemo da nam je podrška potrebna i jako važna. Zato smo pokrenuli/e video kampanju podrške lezbejkama, gej, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama u BiH. U videokampanji učestvuju javne ličnosti iz estradnog, pozorišnog, filmskog, književnog, akademskog i medijskog života koje imaju i osjećaju društvenu odgovornost da beskompromisno podrže i šetaju na prvoj Bh. povorci ponosa", naveli su iz Organizacionog odbora.

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa više od godinu dana priprema povorku i radi na tome da se ona održi na najbolji i najsigurniji način. Cilj povorke ponosa jeste bolji i slobodniji život LGBTIQ osoba u cijeloj Bosni i Hercegovini. Da bi život LGBTIQ osoba bio siguran i dostojanstven potrebno je da se cjelokupno društvo uključi u borbu protiv nasilja i diskriminacije, te protiv ograničavanja i oduzimanja slobode. Povorka ponosa može, i uz pomoć podrške šire zajednice hoće napraviti promjenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije