Oživio ponos Trebinja: U Trebišnjicu porinuto 10 lađa majstora Arifa Čustovića

Radiosarajevo.ba
Oživio ponos Trebinja: U Trebišnjicu porinuto 10 lađa majstora Arifa Čustovića

U rijeku Trebišnjicu jutros je porinuto 10 lađa koje je, po starom nacrtu trebinjskih lađa, napravio majstor Arif Čustović iz naselja Police.

Ova plovila su svojevremeno bila atrakcija na Trebišnjici i omiljeno okupljalište brojnih generacija Trebinjaca, piše Trebinjelive.info.

Trkom pet lađa između mostova ponovo je uspostavljena stara atrakcija, pa će brojni Trebinjci i turisti imati priliku da uživaju u plovidbi rijekom Trebišnjicom od Banja do stubića kod bazena u Bregovima.

Miljan Vuković, koordinator projekta "Život na granici BiH i Crne Gore - stare staze bezvremenskog nasljeđa i tradicije" u okviru koga su izrađene lađe, rekao je da je porinućem lađa završen projekat u Trebinju, koji je u ranijem periodu obuhvatio čitav niz aktivnosti.

"Osim lađa, revitalizovan je dio zidina Starog grada, uređen je prilaz rijeci, osvijetljene su zidine, postavljene su pametne klupe, napravljena je promotivna veb stranica, te je turistički valorizovano više kulturno-istorijskih spomenika", naveo je Vuković.

On je istakao da će se lađe moći iznajmiti besplatno u narednih nekoliko dana, dok će se nakon toga početi sa naplatom.

ladje trebisnjica_01.jpg - undefined

Foto: Trebinjelive.info

"Vjerujem da će ovaj projekat doprinijeti da se upotpuni turistička slika grada", naveo je Vuković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da mu je drago što su predstavnici Evropske unije prepoznali ovaj projekat koji je među tri projekta u cijeloj BiH koji se finansiraju iz sredstava IPA prekogranične saradnje.

On je rekao da će lađe na svojstven način obogatiti turističku ponudu grada, dok će brojnim Trebinjcima omogućiti da, poslije više decenija, u lađama plove rijekom Trebišnjicom.

ladje trebisnjica_02.jpg - undefined

Foto: Trebinjelive.info

"Ovaj projekat je veoma značajan za grad i zato ćemo i u narednom periodu u gradskom budžetu planirati sredstva za realizaciju ovakvih i sličnih projekata koji se finansiraju sredstvima Evropske unije", naveo je Ćurić.

Projekat "Život na granici BiH i Crne Gore-stare staze bezvremenskog nasljeđa i tradicije" finansiran je iz IPA sredstva Evropske unije u iznosu od oko 330.000 evra uz sufinansiranje Kulturnog centra Trebinje, grada Trebinja i Centra za kulturu iz Plužina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije