Kakva ironija: Srbija optužuje Kučana za ubistvo vojnika JNA Nedžmedina Osmanija

Radiosarajevo.ba
Kakva ironija: Srbija optužuje Kučana za ubistvo vojnika JNA Nedžmedina Osmanija
Foto: Nova 24 / Milan Kučan

Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije u srijedu podnijeta krivična prijava protiv bivšeg predsjednika Republike Slovenije Milana Kučana, koji se tereti za "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i za genocide" u ljeto 1991. godine, saznaje piše Politika.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Janez Slapar, koji je u to vrijeme bio načelnik Republičkog štaba Teritorijalne odbrane Slovenije, zatim Franc Anderlič, tada komandant TO Južnoprimorske pokrajine Slovenije, kao i još trojica neposrednih izvršilaca.

Kučan za Radiosarajevo.ba: Sa Gazimestana je krenula politika koje razbila Jugoslaviju

Na teret im se stavlja da su kršili pravila međunarodnog prava iz Ženevske konvencije za vrijeme oružanog sukoba, koji je trajao od 27. juna do 7. jula 1991. godine na teritoriji Slovenije, između Jugoslovenske narodne armije i Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove SFRJ na jednoj strani i oružanih sastava TO Slovenije i drugih formacija rukovodstva Republike Slovenije na drugoj strani.

Krivičnu prijavu podnio je advokat Dušan Bratić, a ključna tačka optužnice je događaj u mjestu Škofje u neposrednoj blizini istoimenog graničnog prijelaza između tadašnje SFRJ i Republike Italije. Dana 29. juna 1991. godine, u vrijeme primjene Sporazuma o prekidu vatre između strana u oružanom sukobu, slovenska strana je, po optužnici, otvorila vatru iz automatskih pušaka na kolonu sastavljenu od pet terenskih vozila JNA.

"Kada se prvo vozilo zaustavilo, dok su ostala bez borbe izvršila manevar i udaljila se, pripadnici TO Slovenije su opkolili vozilo i zahtijevali da pripadnici JNA izađu napolje bez oružja i da se naslone na vozilo rukama podignutim u visini glave. Kada su oni to i učinili, oficiru - kapetanu JNA Slobodanu Panteliću i civilnom licu na službi u JNA Branku Sedlaru pripadnici TO su prislonili usta cevi automatskih pušaka na potiljak i ispalili metak u glavu, a zatim još nekoliko metaka. Vojniku vozaču Nedžmedinu Osmaniju prislonili su usta cijevi u visini početka vratnog dela kičme, u ravni ramena, pa ispalili ukupno 27 metaka u predelu leđa", navodi advokat Dušan Bratić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije