Ambasada SAD-a za Radiosarajevo.ba: Upitna odluka o žandarmeriji

O. K.
Ambasada SAD-a za Radiosarajevo.ba: Upitna odluka o žandarmeriji
Arhiv / Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini

Odluka da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS je korak u pravom smjeru, jer bi se njima stvorili uvjeti za formiranje rezervnog sastava policije RS, kazali su iz Ureda za odnose sa javnošću američke ambasade za Radiosarajevo.ba.

MUP RS odustao od formiranja rezervog sastava policije!


„Kao što smo i ranije govorili, uspostava rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnog pitanja poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini. S druge strane, rezervne policijske snage bi samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja“, tvrde iz Američke ambasade.

Kako su pojasnili, ambasada SAD-a tražit će dodatne informacije od MUP-a RS vezano za uvođenje žandarmerije, jer je ta odluka upitna.

Nije šija nego vrat: RS će formirati žandarmeriju umjesto rezervnog sastava policije


“Također, tražimo dodatne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o informaciji od 24. juna prema kojoj će jedinice za podršku promjeniti naziv u “žandarmeriju”, koja se definiše kao vojna komponenta institucija za primjenu zakona”, istakli su iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a.

Na kraju, kazali su da SAD podržavaju policiju koja nije militarizovana i koja je u službi građana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije