Znate li kada su prve vijesti iz SAD-a stigle u BiH

Radiosarajevo.ba
Znate li kada su prve vijesti iz SAD-a stigle u BiH

Znate li kada su stigle prve vijesti iz Sjedinjenih Američkih Država u našu zemlju?

Da ne biste rovili po prašnjavim arhivima, zahvaljujući digitalnom arhivu sarajevskog Mediacentra sada te vijesti možete pronaći na internetu.

Menadžer Infobiroa Dragan Golubović i vrijedne ruke njegovih kolega pretražili su te stare arhive u potrazi za svim tekstovima koji su objavljeni u bh. publikacijama, a u kojima se spominje SAD. 

SAD se prvi put u bh. štampi spominje u drugom broju Bosanskog vjestnika, koji je pokrenut 1866. godine, a koji je prenesen iz mađarske štampe o poziciji velikih sila, a jedan od posljednjih je onaj iz iz 1912. godine u tekstu Bosanske vile koji govori o tome da nobelovac Ivo Andrić tada srednjoškolac prevodi Walta Whitmana. U tom periodu je aktiviran i
transatlantski telegrafski kabl zbog čega su i vijesti preko okeana počele stizati mnogo brže, brzinom od osam riječi u minuti, dok su ranije putovale brodom po deset dana. Te vijesti posebno su radovale tadašnje izdavače, ispričao je za Radiosarajevo.ba menadžer Golubović.

Kroz narednih pola stoljeća novinari u BiH izvještavali su javnost o događajima i pojavama iz Sjedinjenih Država koje su u to vrijeme ovdašnjoj publici mogli izgledati nevjerovatno, moguće i teško za pojmiti poput visokih zgrada, ali i pokreta za ravnopravnost žena.

Na 30-ak panoa predstavljene SAD kroz bh. štampu do Velikog rata

Kako bi te stare tekstove približili građanima, odlučili su napraviti i izložbu "Sjedinjene Američke Države u bh. štampi do početka Velikog rata" koja na 30-ak panoa donosi vijesti koje su dolazile iz zemlje hiljadama kilometara daleko od BiH, a koja je u oktobru 2018. godine otvorena u Historijskom muzeju u Sarajevu i do sada je prošla kroz još osam bh. gradova pored glavnog: Zenica, Doboj, Trebinje, Mostar, Brčko, Bihać, Banja Luka i Tuzla, rekao nam je Golubović. Iako je Bosanski vjestnik imao 56 izdanja sačuvano je samo njih 26 koji su digitalizirani.

Izložba donosi tekstove o SAD-u koje su objavljene od 1866. godine do 1914. godine i početka Prvog svjetskog rata i govore o tehnološkim dostignućima tog vremena, raznolikosti Amerike, ali i odnosima velikih sila poput SAD-a, Rusije i Francuske te refleksije na BiH.

Izložbom su htjeli naglasiti važnost arhiva jer bez toga se ne bi znalo o drugima, a ovaj digitalni arhiv ima mogućnost napraviti različite izložbe.

Na izložbi su građani mogli vidjeti kakve su vijesti dolazile iz SAD-a tih godina. 

Putem arhiva Infobiro šira društvena zajednica na raspolaganju ima jedinstvenu uslugu online pretraživanja novinskog sadržaja u periodu od 1850. do 2019.godine.

Bosna i Hercegovina kroz aktivnosti digitalnog arhiva INFOBIRO ispunjava Preporuku Europske komisije od 24. augusta 2006. godine koja se odnosi na povećanje dostupnosti i dugotrajnu zaštitu pisane kulturne baštine i to da ona treba da bude besplatno dostupna za sve građane.

Kruna podrška je od Ministarstva za kulturu KS, i povremena od Ministarstva civilnih poslova BiH.

Resorno ministarstvo za kulturu je prepoznalo značaj ovog projekta - digitalizacije pisane kulturne baštine, njenu pretraživost i dostupnost na daljinu. 

sad-u-novinama-bih-izlozba12.jpg - undefined

"Drago nam je što smo podržali ovako značajan projekat - izložbu, ali i sam rad Infobiroa i proces digitalizacije pisane kulturne baštine", prokomentirao je za Radiosarajevo.ba ministar Mirvad Kurić.

Priprema izložbe finansirana je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).

Izložbu je otvorila direktorica Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Leah Pease koja je istaknula da je ovo jedan od dobrih primjera kako se tehnologija i napredak mogu koristiti da se kulturno naslijeđe sačuva i prezentira mlađim generacijama.

"Izložba govori o različitim temama o tome kakav su odnos mediji u BiH imali o SAD-u, ali i o tome kakav je bio interes za inovacije u drugim dijelovima svijeta. Izložba je divna ilustracija koja dokazuje da odnosi između SAD-a i BiH datiraju od davnih vremena", zaključila je Pease.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije