Propao poziv B. Izetbegovića: Delegati HDZ-a i SNSD-a bojkotirali sjednicu

Fena
Propao poziv B. Izetbegovića: Delegati HDZ-a i SNSD-a bojkotirali sjednicu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je za danas 1. hitnu sjednicu tog doma, kojoj se odazvalo šest od ukupno 15 delegata, što nije dovoljan broj koji osigurava kvorum za rad.

To je na početku sjednice konstatirao i predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović, koji je kazao da sjednici prisustvuje šest delegata - pet iz Kluba bošnjačkog naroda, jedan delegat iz Kluba hrvatskog naroda te niko iz Kluba srpskog naroda.

U zakazano vrijeme u sali za sjednice bilo je svih pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvatskog naroda.

Na sjednicu nisu došli delegati iz Kluba srpskog naroda kao ni četiri delegata iz Kluba hrvatskog naroda, koji su članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

"Očigledno nemamo kvorum, tako da se tu treba referirati na član 63. Poslovnika, koji kaže da kvorum čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata. Dakle nemamo kvorum i mislim da ga nećemo ni  nakon pauze imati, jer sam od svojih kolega iz Kolegija Nikole Špirića i Dragana Čovića dobio akte u kojima Špirić tvrdi da je današnja sjednica sazvana protivno odredbama Poslovnika o radu Doma naroda. Čović misli slično. On smatra da smo morali imati dogovor o današnjoj sjednici i smatra da je ovo  jednostran potez s moje strane", kazao je Izetbegović.

Dodao je kako misli da njega član 58. Poslovnika obavezuje da u roku od tri dana sazove sjednicu kada to određeni broj delegata, Poslovnikom propisan,  od njega zatraži.

Nakon toga Izetbegović je dao pauzu od 15 minuta.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice bilo je predviđeno  imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, kao i  izbor članova stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH - Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije