Kako je Šaban ujedinio Balkan

Radiosarajevo.ba
Kako je Šaban ujedinio Balkan
Foto: HRT / Šaban Šaulić

U sedmici za nama najviše se pisalo i govorilo o jednoj osobi – Šabanu Šauliću.

Nastranu lažno moraliziranje i jadikovanje tobožnjih puritanaca, prije svega onih nacionalnih, koji su, kao, šokirani jer njihovo nacionalno stado, eto tuguje i, opija se uz legendarne hitove, iako zaboravljaju da je najviše podsjećena bosanska manifestacija i dalje ubjedljivo ona u Čevljanovićima – o Šabanu su ovih dana pisali svi – od srbijanskih tabloida do Deutsche Wellea.

On je, ma kako to bilo patetično, na određen, naravno, balkanski način, ujedinio ove prostore u nečemu što, ipak, nije mržnja, ubijanje i zlo na koje smo tako svikli.

"Ta granica na kojoj smo svi skupa imali (ne)sreću da se rodimo, te rijeke oko kojih religije dijele ljude, a pjesma ih spaja, vjerovatno neće imati talentovanijeg i iskrenijeg nosioca poruke", zapisat će naš kolumnista Ahmed Burić.

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana.

Borba za Europu
(Subota, 16. februar)

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti. Ona je kritikovala izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

„Moramo se boriti za Evropu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami“, rekla je Merkel na konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić prisustvovao je otvaranju 55.  Minhenske sigurnosne konferencije.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji za medije povodom četvrte godišnjice mandata priznala je dvije svoje važne pogreške. Tom prilikom izjavila je da je pogriješila i da „Za dom spremni“ nije nikakav stari hrvatski pozdrav nego ustaška krilatica.

kolinda_AA_0127.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Bošnjački povratnici u mjesto Glodi kod Zvornika održali su mirne proteste protiveći se najavama izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Drinjači. Naime, srbijanski investitor je planirao izmještanje toka rijeke kako bi povećao energetsku snagu mini hidrocentrale, čime bi selo Glodi, u kojem živi stotinjak bošnjačkih povratnika, ostalo bez vode.

Za nedjelju su bili zakazani prijevremeni izbori za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike općina Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik.

Region je potresla priča o zastrašujućem slučaju siromašne djevojčice koja je s 15 godina uvučena u prostituciju, orgijanje i seks ucjene u Petrovcu na Mlavi u centralnoj Srbiji. Otkriveni su i neki bizarni detalji.

Opštinski sud u Tuzli na prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona odredio je jednomjesečni pritvor  Vahidinu Omerbegoviću, načelniku Operativnog centra u MUP-u TK te službenicima u Policijskoj stanici Kalesija Neziru Omerbegoviću i Mirsadu Hadžiću.  Tužilaštvo TK-a im na teret stavlja nekoliko krivičnih djela, za koja se sumnja da su počinjena u periodu od 2014. do 2019. godine, a radi se o zloupotrebi položaja i ovlaštenja, odavanju službene tajne, primanju nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, primanju dara ili drugog oblika koristi i zlostavljanje u obavljanju službe.

Američki sajt „Matador Network“ uvrstio je Mostar na listu najpotcjenjenijih romantičnih gradova u svijetu.

Dan kada je otišao Šaban Šaulić
(nedjelja, 17. februar )

Legenda narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije, Šaban Šaulić, poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj, prenijeli su gotovo svi mediji na području Balkana.

Njegov menadžer otkrio je medijima šta se zapravo dogodilo.

Brojni su se opraštali od Šaulića tog i narednih dana, a u javnosti se pojavio i snimak njegovog posljednjeg nastupa.

Šaban Šaulić je nastradao u nedjelju u saobraćajnoj nesreći kod Bielefelda - undefined

Arhiv: Šaban Šaulić je nastradao u nedjelju u saobraćajnoj nesreći kod Bielefelda

Šaban je uspio ono što je malo kome pošlo za rukom, a to je da ujedini cijelu BiH u izrazima saučešća. U ime, kako je navedeno, svih građana BiH prvi put se oglasio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Perica Biško, mladi fotograf iz Vitine, koji se fotografijom bavi iz hobija i svoju ljubav prema rodnom kraju predstavlja upravo kroz fotografije i video snimke, govorio je za Radiosarajevo.ba.

Istraživali smo koje opasnosti vrebaju djecu na internetu, te donijeli priču o Behram-efendijinoj džamiji, nacionalnom spomeniku u Banjoj Luci.

Bavili smo se i značajnim zdravstvenim temama.

Kratkovidnost - rastući zdravstveni problem: Jesu li za sve krivi gadgeti?

Zloglasni navijači Crvene zvezde ponovo su uputili sramne poruke s tribina.

Knjiga o legendarnom Mirzi Delibašiću u Madridu je okupile legende ovog sporta.

Istog dana naš reprezentativac Izet Hajrović postigao gol za pamćenje.

Dogovori o vlasti
(Ponedjeljak, 18. februar)

Lideri HDZ-a, SNSD-a i SDA, Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović sastali su se u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu kako bi razgovarali o formiranju vlasti. Traži se način za što hitnije formiranje Vijeća ministara BiH. Predstoji nam novo vezanje zastava.

Dogovoreno da se nastavi razgovarati”, kazali su akteri su nakon sastanka.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio je da “ne vidi razlog da se prolongira uspostava novog Vijeća ministara”.

Optimisti su bili i u HDZ-u BiH.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović - undefined

Radiosarajevo.ba: Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Doktori u Unsko-sanskom kantonu su u generalnom štrajku. Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) odlučio se na štrajk zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, odnosno izostanka drugog povećanja plaće koje je bilo dogovoreno još za novembar prošle godine.

Nacionalne stranke osvojile su većinu načelničkih pozicija na prijevremenim izborima u devet bh. gradova.

Više zemalja EU odbacuje zahtjeve američkog predsjednika Donalda Trumpa o povratku ISIL-a u Evropu. Trump je u nedjelju pozvao europske države da preuzmu stotine svojih državljana koji su zarobljeni u Siriji kao borci oružane skupine ISIL.

Mediji u BiH i regionu su i dalje detaljno izvještavali o slučaju Šabana Šaulića.

Naš kolumnista Ahmed Burić pisao je o muzičkom fenomenu Šabana Šaulića.

General Armije RBiH Ramiz Dreković izjasnio se danas na Sudu BiH da nije kriv za ratne zločine na području Kalinovika 1995. godine.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić ponovo se požalio na loše zdravstveno stanje na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Haagu, prenosi BIRN BH. 

Teroristi među migrantima
(Utorak, 19. februar)

Služba za poslove sa strancima je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet migranata dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

Priprema odgovora na 655 dodatnih pitanja iz Upitnika Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu je finalizirana.

Na inicijativu Lidije Bradare, predsjedavajuće Doma naroda FBiH, u Federalnom parlamentu je održan sastanak sa predstavnicima 14 stranaka. Razgovarano je o formiranju vlasti. Najavljeno je usvajanje federalnog budžeta, te da bi trebalo biti jasnije ko čini rukovodstvo Doma.

Više saobraćajnih policajaca zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske osumnjičeno je da su tokom prošle godine uzeli velike svote novca od nesavjesnih vozača kako im ne bi pisali kazne.

Ugledni bh. novinar Dragan Bursać govorio je za Radiosarajevo.ba uoči sarajevske promocije njegove nove knjige koja će biti održana sredinom marta.

Dragan Bursać - undefined

Foto: DW: Dragan Bursać

Mediji su nastavili detaljno izvještavati o tragičnoj smrti pjevača narodne muzike Šabana Šaulića. Od čitulje kćerke Ilde od termina sahrane i gola kojeg je Šabanov unuk poklonio djedu, mnogo se čitalo o tom slučaju.

Šaban Šaulić prije tri mjeseca sastavio testament

Pedeset godina zajedničkog života ove godine obilježavaju Suada Kavazović - Mušović, nekadašnja istaknuta primabalerina Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, i Džemaludin Mušović, fudbaler, trener i selektor. Donijeli smo lijepu priču o tome.

Draško Aćimović govorio za Radiosarajevo.ba o prijedlogu njegovog imenovanja za potpredsjednika FBiH.

Usvajanjem Plana parcelacije za lokaciju "Rastičani" u okviru Nacionalnog parka "Kozara", gradske vlasti Prijedora odobrile su izgradnju novog turističkog kompleksa na planini Kozari, na više od deset hektara u blizini memorijalne zone Mrakovica.

Ognjena Vranješa neću više pozivati u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, rekao je Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Tako je stavljena tačka na reprezentativnu karijeru nogometaša sklonog sklandalima.

Odličan potez Prosinečkog!

Usvojen budžet FBiH
(Srijeda, 20. februar)

Dobra vijest za sve građane FBiH! Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su u srijedu budžet za 2019. godinu. Ovaj dokument ranije je usvojen u Predstavničkom domu, u iznosu od 2,65 milijardi KM.

Budžet je usvojen sa 49 glasova "za", 1 "suzdržanim" i nijednim "protiv".

Skoro četiri i po mjeseca nakon održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini u Sarajevu je održana konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Klub Hrvata predložio je Tomislava Martinovića za predsjedavajućeg Doma naroda, koji je i izabran sa 38 glasova za, suzdržanih je bilo 11, a protiv pet. Za dopredsjedavajućeg je predložen Aljoša Čampara iz Kluba Bošnjaka, dok Klub Srba nije mogao da se usaglasi, pa je šest delegata za dopredsjedavajućeg predložilo Žarka Vujovića.

U Centrali SDA u Sarajevu održan je sastanak lidera SDA i SBB-a. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je sastanak s delegacijom SBB-a ocijenio kao konkretan, sadržajan i obećavajući, te da je trasiran put za dogovor.

“Ovaj današnji sastanak vjerovatno trasira neke dogovore. Procijenili smo da smo u prethodnom mandatu stvorili preduvjete da naredni mandat bude izuzetno uspješan. SDA je posebno bila zainteresirana za prioritete SBB-a”, kazao je Izetbegović.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović je u Sarajevu na svečanoj ceremoniji uručio Državnu nagradu za sport za 2018. godinu proslavljenom nogometašu i bivšem treneru Dušanu Bajeviću. Lijepa vijest!

Ceremonija je održana u zgradi Parlamenta BiH, a legendarni Princ s Neretve, ovu nagradu je svakako zaslužio zbog svog neizmjernog doprinosa nogometu. 

Ruski predsjednik je najavom novih oružja - kao što je hipersonična bespilotna raketa "cirkon" - i borbenim stavom prema Zapadu u godišnjem obraćanju naciji pokušao podstaknuti patriotsku podršku u momentu kada raste nezadovoljstvo ekonomskom situacijom i njegov rejting bilježi pad.

Papa Franjo je okupio biskupe iz cijelog svijeta na dugo očekivanom skupu o borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece. Čelnici oko stotinu biskupskih konferencija sa svih kontinenata okupit će se od četvrtka do nedjelje u Vatikanu. Grupe žrtava zlostavljanja zahtijevaju da se na skupu dogovori konkretan akcijski plan za borbu protiv pedofilije. 

Regionalni mediji pisali su o sestri iz Čakovca koja je ubila sestru.

“Ubila sam je! Zatukla!”

Potresna je bila i priča o bivšem specijalcu iz Hrvatske koji je brutalno pretukao svoju 14-godišnju kćer.

Stigle su potvrde o datumu i mjestu sahrane pjevača narodne muzike Šabana Šaulića.

Njegova unuka govorila je o posljednjim danima voljenog dede.

Milica Đurđić, partnerica predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić, porodila se u Beogradu.

Ana Brnabić i Milica Đurđić - undefined

Foto: Blic.rs: Ana Brnabić i Milica Đurđić

Konačno je obznanjeno i gdje će biti sahranjen Edin Gačić, višestruki ubica koji je likvidiran u akciji specijalaca u utorak, 12. februara, u brdima iznad Zabrđa kod Hadžića.

Sveučilište u Mostaru je ovih dana počelo primjenjivati Pravilnik o odijevanju koji uvodi niz zanimljivih pravila, ali i zabrana o izgledu i odijevanju uposlenika i studenata, piše Dnevni list.

Istraživali smo zašto je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodijelio ulice najvećim velikosrpskim ideolozima.

Uspješan dan za bh. sportiste u Beogradu. Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, slavio je u utrci na 400 metara na 4. atletskom mitingu Serbian Open u Beogradu, dok je odlični Mesud Pezer osvojio je prvo mjesto u bacanju kugle.

Zvjezdan Misimović, bivši nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i jedan od ljubimaca navijača dao je intervju našem Almiru Sokoloviću.

Nogometaši Juventusa, predvođeni našim Miralemom Pjanićem i Portugalcem Cristianom  Ronaldom igrali su u Madridu prvi susret osmine finala Lige prvaka protiv Atletica, a naš Mire je u jednom dijelu press konferencije govorio na bosanskom jeziku.

Susret Vučića i Dodika
(Četvrtak, 21. januar)

U Sarajevu je održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke demokratske aktivnosti ( A-SDA). Kako je saopćeno nakon sastanka, dvije stranke su dogovorile saradnju na državnoj i federalnoj razini, te slijedi sastanak sa PDA.

Za to vrijeme održan je novi sastanak u Beogradu. Kako prenose iz susjedne Srbije u Beogradu su se susreli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ovaj sastanak zvanično nije najavljen te je Dodik u posjetu kod Vučića vjerovatno otišao kao predsjednik SNSD-a ili privatno.

Kako prenosi srbijanski Kurir, inače blizak Vučiću, tema sastanka su “strateška pitanja za opstanak srpskog naroda”. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u izjavi za Tanjug prenio da je s Vučićem razgovarao o razvoju situacije po pitanju Kosova i poručio da će Srbija i Republika Srpska nastaviti jedinstveno da djeluju i daju jedinstvene odgovore.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je održala 5. hitnu sjednicu na kojoj je smijenjeno rukovodstvo Skupštine ZDK na čelu s predsjednikom Ismetom Sarajlićem i potpredsjednicom Sanjom Renić.

Strašan požar pogodio je Bangladeš.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić je na konferenciji za medije rekao da je Nezavisni blok nastao kao jedna nova politika, odnosno odgovor na politiku.

“Mi kao Nezavisni blok ćemo do kraja ostati vjerni svojim idejama. Nismo stranka koja je govorila u kampanji jedno, a sad drugo. Jedan dio naših poslanika koji su izabrani odustali su od ove ideje. Izvinjavam se biračima i glasačima ako smo iznevjerili ideje. Kao predsjednik stranke se izvinjavam”, rekao je Šepić.

S današnje konferencije Nezavisnog bloka u Sarajevu: Šepić najavio odlazak u opoziciju - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Senad Šepić

Papa Franjo otvorio je skup u Vatikanu na temu svećeničkog seksualnog zlostavljanja, ističući da žrtve traže "konkretne mjere". Historijski je to događaj za Katoličku crkvu.

Za Radiosarajevo.ba je govorio doajen hrvatskog novinarstva, dopisnik HRT-a iz Rima, Silvije Tomašević.

Kada su krenuli da me tuku palicama bojao sam se da će me ubiti i pokušavao sam sačuvati svoju glavu. Ovako je u Okružnom sudu u Banjoj Luci počeo svjedočenje novinar BN televizije Vladimir Kovačević, kojeg su u augustu prošle godine pokušali ubiti bokser Marko Čolić i Nebojša Dukić. Pratili smo i taj slučaj.

Oproštaj od Šabana Šaulića

(Petak, 22. februar)

Presuda po žalbenom postupku u predmetu Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom bit će izrečena 20. marta ove godine, saznaje Radiosarajevo.ba.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici u petak donijela je  Odluku o povećanju iznosa najniže penzije u FBiH za 3,2 posto, počevši od 1. januara 2019. godine.

Općina Hadžića izrazila je protest zbog načina na koji se rješava migrantska kriza u BiH od početka do danas istaknuvši kako je izostalo plansko i efikasno rješenje ovog problema.  Poručuju kako je općina Hadžići među onih nekoliko mjesta koji trpe posljedice.

Zvaničnica Evropske unije izjavila je da postoji "puna podrška" država članica da EU uzvrati ukoliko američki predsjednik Donald Trump uvede tarife za evropske automobile i autodijelove. Evropska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom izjavila je da su evropski ministri trgovine raspravljali o trgovinskim odnosima bloka s Washingtonom tokom neformalnog sastanka danas u Bukureštu.

Na Novom groblju u Beogradu je u petak, u Aleji zaslužnih građana, sahranjen legendarni pjevač Šaban Šaulić, koji je u nedjelju poginuo u saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj.

Na sahrani su, osim članova porodice (supruge Gordane, sinova Mihajla i vanbračnog Roberta, te kćeri Ilde i Sanele), prisustvovale brojne ličnosti iz politike, ali i estrade cijelog Balkana. 

Šaban je sahranjen uz zvuke pjesme Ne plači dušo koju je posvetio svojoj supruzi Gordani. Pjesmu je na harmonici svirao Aleksadnar Sofronijević. Kćerka Sanela bacila je bijelu ružu na očev grob.

Ekipa Radiosarajevo.ba iz Beograda je izvještavala tokom cijelog dana.

Prethodno je u svečanoj sali Gradske skupštine Beograda održana komemoracija posvećena Šauliću.

A donijeli smo i druge detalje događaja kojeg je pratio cijeli Balkan.

 Tuga na Novom groblju: Brojni ljudi došli su odati počast Šabanu Šauliću

Potresan govor sina Šabana Šaulića: Moj otac danas nije otišao...

 Hrvat dobio ime po Šabanu Šauliću pa došao da ga isprati na vječni počinak 

Šerifović nema dovoljno riječi da opiše tugu zbog smrti Šabana Šaulića

Uplakana Dragana Mirković nakon komemoracije: Tek sam danas postala svesna...

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, također, na hitnoj sjednici Dragana Lukača, na lični zahtjev, razriješila dužnosti direktora Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, s danom 28. januar 2019. godine, kada je podnio ostavku.

Sa istim datumom mu je oduzet čin glavnog generalnog inspektora policije.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić osudio je pozive na podjelu Bosne i Hercegovine na tri republike koji su stigli iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Komšić je naveo da ovakvi pozivi duboko podsjećaju na aktivnost SANU-a.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić potvrdio je u petak kako je i u Bosni i Hercegovini bilo slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici, ali je dodao kako je toga bilo “vrlo malo” te kako se Crkva u BiH s tim problemom odmah i odlučno suočila.

Nakon što je objavljena vijest da izvjesni Boki na društvenim mrežama tvrdi kako postoji snimak prebijanja mladića iz Banje Luke Davida Dragičevića, iz noći njegovog nestanka - 17. na 18. marta 2018., oglasio se i Davidov otac Davor. Pisali smo o tome.

Maltretiranje moje kćerke traje već tri godine, krenulo je u trećem razredu i moja kćerka je godinu i pol šutjela o tome, povlačila se u sebe, imalo je zdravstvene probleme i kada se “otvorila” shvatila sam da mi je dijete žrtva vršnjačkog nasilja, priča za Patriju Nerma Sirbubalo, majka K. A., učenice petog razreda u Osnovnoj školi Hamdija Kreševljaković u Sarajevu.

Ovaj slučaj iznova je otvorio temu vršnjačkog nasilja.

Opće poznato je da je vakcinacija možda najjefikasniji i najjeftiniji metod koji služi u sprječavanju i širenju infektivnih bolesti, ali i pored toga mišljenja su oprečna.

Zbog brojnih roditeljskih nedoumica, tematizirali smo ovu priču.

Manifestacijom Dani maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji Sarajevo, učenici i profesori ove sarajevske škole obilježili su 21. februar, Međunarodni dan maternjeg jezika.

Zagrebački Dinamo sinoć je na Maksimiru deklasirao češkog prvaka Viktoriju Plzen s 3:0 i tako se s ukupnih 4:2 iz dvije utakmice plasirao u osminu finala Europa lige gdje može igrati protiv Arsenala, Napolija, Intera, Chelseaja... Bosanci su ponovo bili u glavnim ulogama.

Bh. košarkaš Jusuf Nurkić odigrao je sjajan meč u pobjedi Portlanda protiv Brooklyna na gostujućem terenu rezultatom 113:99, a on je postigao 27 poena.

Pisali smo i o nogometašima Željezničara koji se nalaze u karantinu u Etno selu "Stanišić" u Bijeljini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije