Ljekari USK od jutros u generalnom štrajku

Radiosarajevo.ba
Ljekari USK od jutros u generalnom štrajku
/ Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić"
Doktori u Unsko-sanskom kantonu od jutros su u generalnom štrajku, prenosi Patria.

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) odlučio se na štrajk zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, odnosno izostanka drugog povećanja plaće koje je bilo dogovoreno još za novembar prošle godine.

“Jutros je počeo štrajk u svim zdravstvenim ustanovama USK-a. Iako su kolege u nekim ustanovama dobili dogovoreno drugo povećanje plaće, oni su u duhu sindikalne i kolegijalne solidarnosti u potpunosti podržali štrajk. Drugo povećanje plate nije ukalkulisano doktorima zaposlenim u Kantonalnoj bolnici 'Dr. Irfan Ljubijankić', Općoj bolnici u Sanskom Mostu, te Domu zdravlja u Bihaću, što je negdje oko 70 posto doktora koji rade na području kantona“, rekao je predsjednik Sindikata Nedim Kurtagić.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović kazala je da je Vlada USK planirala određena financijska sredstva za pomoć ovim zdravstvenim ustanovama, ali da do usvajanja budžeta ne mogu ništa konkretno uraditi.

Životno ugroženim pacijentima odmah se pruža neophodna medicinska pomoć, prenosi Patria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije