Priznala dvije pogreške: "Kolinda je odjednom radije glupa nego ustaša"

Radiosarajevo.ba
Priznala dvije pogreške: "Kolinda je odjednom radije glupa nego ustaša"
Wikimedia / Kolinda Grabar-Kitarović
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji za medije povodom četvrte godišnjice mandata priznala je dvije svoje važne pogreške.
Grabar-Kitarović: "Za dom spremni" je bila moja pogreška

"Nakon pola sata samohvale i nabrajanja što je sve učinila u protekle četiri godine, a što bi se ukratko moglo svesti na to da je preko stotinu puta otputovala iz Hrvatske, daleko više nego što joj je gostiju došlo u posjet, odrekla se ustaštva.

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s portala Index.hr

Priznala je ono što je svakome razumnom i iole upućenom u domaću povijest, oduvijek jasno. „Za dom spremni“ nije nikakav stari hrvatski pozdrav nego ustaška krilatica, moto fašističkog režima koji je duboko osramotio hrvatski narod za čiju se samostalnost tobože borio. Predsjednica je priznala da je pogriješila kada je tvrdila da je ta krilatica stari hrvatski pozdrav, kako često govore ekstremni desničari i ustašofili. No krivnju je svalila na nekog neimenovanog savjetnika koji ju je više puta uvjeravao da su Hrvati bili „Za dom spremni“ i prije ustaša.

Izjava je ipak njena odgovornost

U politici je uobičajeno da se krivnja svali na savjetnike. Dapače, nije neuobičajeno ni da sami savjetnici preuzmu odgovornost za greške svojih šefova. Takav im je posao. Za svoje šefove moraju popiti politički metak, čak i onda kada nisu zaista krivi. Neuobičajeno je, ipak, da se krivnja svaljuje na neimenovane savjetnike i ne kaže kakvu su sankciju zbog toga pretrpjeli. Ili u Predsjedničkim dvorima nema više nikoga tko bi takvu idiotsku tvrdnju preuzeo na svoja pleća ili je Kolinda Grabar-Kitarović savjetnika višekratnog lažova jednostavno izmislila. Što, zapravo, dođe na isto. S obzirom na to da savjetnika koji ju je uvjeravao da „Za dom spremni“ izvorno nema veze s ustaštvom nije ponudila javnosti imenom i prezimenom, predsjednica je takvim objašnjenjem zapravo priznala da je revizionistička tvrdnja njena odgovornost. 

Što joj još mogu podvaliti?

I jest. Izašla je iz njenih usta. Iz usta osobe koja je završila malo više od osnovne škole i, nadamo se, pročitala nekoliko knjiga u životu, ali joj je dodvoravanje desnici ipak bilo važnije od povijesne istine. Dok je s njima drugovala, nisu joj smetale ni ustaške zastave ni ustaški pozdravi. Sve je to bilo staro i hrvatsko i sasvim prihvatljivo. Otkako se prije nekoliko mjeseci počela odmicati od desnice, predsjednica se očito počela obrazovati i sada joj savjetnici više ne mogu podvaliti čiste budalaštine. Predsjednica je, eto, odjednom radije pristala biti glupa nego ustaša. Kao da ima neke suštinske razlike. Nadamo se samo da je, osim o povijesti, ponešto naučila i o geografiji, astronomiji ili fizici pa da joj neće neki savjetnik u posljednjoj godini mandata podvaliti da je Zemlja ravna ploča."

Tekst u cijelosti pročitajte na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije