Riječ stručnjaka: Tvrdnja da vakcina izaziva autizam kod djece nije tačna!

J. Ć.
Riječ stručnjaka: Tvrdnja da vakcina izaziva autizam kod djece nije tačna!
Opće poznato je da je vakcinacija možda najjefikasniji i najjeftiniji metod koji služi u sprječavanju i širenju infektivnih bolesti, ali i pored toga mišljenja su oprečna.

Dok neki roditelji vode svoju djecu na sve vakcinacije, drugi to odbijaju iz razloga da su mnogo puta slušali da MRP vakcina (koja štiti od morbila, rubeole i zaušnjaka) izaziva autizam. Iako je ova tvrdnja više puta naučno ispitana i opovrgnuta, ljudi i dalje ne vjeruju i izbjegavaju odvesti djete na vakcinaciju.

Sanjin Musa, specijalista epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH poručio je kako je vakcinisanje djece ključno za dugoročno zdravlje pojedinca i društva.

"Ne samo da sprječavate da vaše dijete oboli nego sprječavate da obole sva druga djeca koja dolaze u dodir s vašim djetetom. Zato su zarazne bolesti i njihova kontrola uvijek bila interes zajednice", rekao nam je dr. Musa.

No, uprkos preporukama ljekara o važnosti imunizacije, roditelji danas često i samoinicijativno prestaju vakcinisati djecu. Istraživanja pokazuju kako oklijevaju zbog straha, neinformiranosti te zbog religijskih i životnih uvjerenja.

Dr. Musa nam je pojasnio kako je rana jesen najbolje vrijeme za vakcinaciju.

"Rana jesen je najbolje vrijeme za vakcinaciju, a naročito se preporučuje osobama sa hroničnim oboljenjima, u koje prije svega spadaju respiratorne i kardiovaskularne bolesti. Slobodno mogu reći da odziv građana u posljednjih nekoliko godina bolji u odnosu na period poslije pandemije gripe 2009. godine."

Na pitanje da li je u Federaciji BiH imunizacija zakonska obaveza, odgovara:

„Ona jeste obavezna ali nije prisilna. Dakle, niko vam neće uzeti dijete. Obavezna je zato što kontrola zaraznih bolesti uvijek interes zajednice. Stoga svake godine Federalni ministar zdravstva izdaje naredbe o imunizaciji“, naveo je.

Dr. Musa tvrdi kako je provedenim istraživanjima veza između vakcinacije i autizma djece odbačena.

Sumnju da su vakcine štetne "podgrijao" je prije dvadesetak godina britanski doktor Andrew Wakefield, ali njegove tvrdnje su naučno osporene.

"Pojavio se jedan članak u Lansetu, kojeg je objavio gastroenterolog, dakle ne pedijatar, i koji je tu vakcinu povezao sa autizmom. Nakon dugogodišnjeg istraživanja i provedenih studija, dokazalo se da je taj njegov rad bio zaista naučno neutemeljen i da je to na neki način bilo obmanjivanje javnosti, tako da je on izgubio i licencu za rad, ali ostao je gorak ukus u ustima roditelja", objasnio nam je Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošču Federalnog ministarstva zdravstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije