Aćimović: Podrška za potpredsjednika FBiH za mene je velika čast

Radiosarajevo.ba
Aćimović: Podrška za potpredsjednika FBiH za mene je velika čast
Foto: Radiosarajevo.ba / Draško Aćimović

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Sarajeva ukazalo je jučer na neophodnost izbora potpredsjednika Federacije BiH koji će „aktivno zastupati interese srpskog naroda u svim dijelovima ovog entiteta“.

Piše: Faruk Vele

Stoga su pozvali delegate u Domu naroda Federacije da prilikom izbora potpredsjednika u razmatranje uzmu nezavisnog kandidata za tu funkciju, bivšeg ambasadora BiH u Belgiji Draška Aćimovića kao „osobu s diplomatskim i profesionalnim političkim iskustvom“.

Podsjetimo, prema izjavama zvaničnika HDZ-a BiH, njihov uslov za potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu je prethodni izbor rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH. Ta tačka je, inače, planirana na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Drago Puzigaća, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu i novoimenovani delegat u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Srpske liste iz Kantona 10 kazao je ranije za Anadolu Agency „kako misli da će potpredsjednik FBiH iz srpskog naroda biti izabran iz SNSD-a“. Ulazak stranke Milorada Dodika i u čelištvo FBiH, dodatno bi usložnio odnose u BiH, smatraju analitičari.

Iz SDA su stigle i izjave da će neulaskom u koaliciju Bh. blok dati SNSD-u mjesto potpresjednika FBiH. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je odgovorio da "Dodik može dobiti potpredsjednika u FBiH samo ako mu ga isporuči SDA“.

„To je vid pritiska, pravdanja, ne znam kakva je potreba za takvim nečim", poručio je Nikšić u izjavi za N1.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je 8. februara 2019, javnosti je saopćila odluku partijskog Predsjedništva da će podržati kandidata iz reda srpskog naroda za potpredsjednika Federacije BiH kojeg predloži Stranka demokratske akcije (SDA), ali koji je nestranački kadar i patriota.

Draško Aćimović koji se spominje kao mogući kandidat spreman je prihvatiti ovu dužnost. Bivši potpredsjednik SDP-a BiH podnio je početkom decembra 2018. ostavku na sve funkcije i napustio stranku pa se može smatrati i „nestranačkim kandidatom“.

„Inicijativa Prosvjete je za mene velika čast, obaveza, ali i satisfakcija za rad u Federaciji BiH u zadnjih godinu dana na unapređenju odnosa između naroda. Duboko vjerujem u mir, toleranciju, razumijevanje i ekonomsku stabilnost kao osnov za izgradnju jednog slobodnog društva. Pored najstarijeg i najvećeg Srpskog prosvjetno kulturnog drustva „Prosvjeta dobio sam  i podršku gospodina Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice i od srca im se zahvaljujem“, kaže
Aćimović za Radiosarajevo.ba.

Kako nam kaže, priča u vezi njegove kandidature „nije nova“.

„Jer je to bio prijedlog jednog broja ljudi iz vrha SDP prije otprilike godinu dana kada sam i došao u Federaciju BiH i tu se angažaovao. Na Vaše pitanje da li će me SDP predložiti, mislim da su izjavom da će dati podršku nestranačkom kandidatu vjerovatno i odgovorili na Vaše pitanje“, istakao je Aćimović.
 
No, određeni signali dolaze i iz drugih stranaka.

„Prema pozivima iz drugih stranaka, imam potvrde da bi ta kandidatura bila podržana i prihvaćena, što me je iskreno govoreći prijatno iznenadilo i obradovalo. Potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda treba da gradi  mostove koji će povezivati narode u svim sferama društva, od sporta, kulture, do jačanja ekonomske saradnje i podizanje standarda života svih građana“, zaključio je Aćimović.

Danas bi trebao biti održan posljednji konsultativni sastanak pred konstituirajuću sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH u srijedu. Na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH trebalo bi biti izabrano i novo rukovodstvo Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije