Prvi nezvanični rezultati prijevremenih izbora u devet lokalnih zajednica

Radiosarajevo.ba
Prvi nezvanični rezultati prijevremenih izbora u devet lokalnih zajednica
Foto: RSA / Ilustracija

Prijevremeni izbori u BiH održani su u Trebinju i Doboju (birani gradonačelnici op.a.), birani su i načelnici Općine Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar, Kakanj i Ribnik.

Prema prvim neslužbenim rezultatima, stanje je sljedeće:

Na osnovu više od 65 posto prebrojanih glasova u Ribniku, kandidat SNSD-a Nebojša Karać osvojio 65 posto glasova birača i ima 1.000 glasova prednosti u odnosu na protivkandidata iz SP Nikole Stojakovića.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima izbornog štaba SNSD-a u Bosanskom Grahovu nezavisni kandidat Milorad Gligić vodi sa 70 glasova prednosti u odnosu na kandidata SNSD-a Uroša Makića.

Izborni štab SNSD-a u Drvaru, potvrdio je da kandidatkinja ove stranke Dušica Runić vodi za 471 glas razlike u odnosu na nezavisnog kandidata Darka Kajteza.

U Bosanskom Petrovcu nezavisni kandidat Dejan Prosić, prema podacima iz njegovog izbornog štaba osvojio je 900 glasova i već je proglasio pobjedu, dok kandidat SDA Senada Mehdin ima oko 250 glasova manje.

Mersudin Nanić, kandidat Stranke demokratske akcije, pobijedio je u Bužimu, prema prvim nezvaničnim informacijama, na prijevremenim izborima za općinskog načelnika. On je dobio više glasova od Nedžada Kudelića koji je bio zajednički kandidat šest političkih stranaka.

U općini Domaljevac-Šamac jedini kandidat za mjesto načelnika je Stjepan Piljić, iz HDZ-a BiH.

Na osnovu prebrojanih 100 posto glasova kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i još devet političkih stranaka za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić osvojio je 70 posto glasova, a kandidat koalicije „Trebinje zaslužuje bolje“" Saša Borjan 30 posto, rečeno je Srni u Gradskom odboru SNSD-a.

Danijel Jošić, predsjednik izbornog štaba Borisa Jerinića, nezavisnog kandidata za gradonačelnika Doboja proglasio je Jerinićevu pobjedu. On je kazao da je na osnovu do sada obrađenih 70 posto biračkih mjesta, Jerinić bježi svom protivkandidatu iz SDS-a Nebojsi Šainoviću za 18.000 glasova, prenose Nezavisne novine.

Prema nezvaničnim rezultatima općinskih izbora u Kaknju novi načelnik općine je Aldin Šljivo iz Stranke demokratske akcije (SDA). Šljivo je, prema prvim nezvaničnim informacijama, osvojio je 6.458 glasova, dok je kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Eldin Mijoč osvojio 3.628 glasova.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH na glasačkim listićima na prijevremenim izborima za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova nalazila se imena 30 kandidata. U Centralni birački spisak, zaključno sa podacima na dan 28. januar, za prijevremene izbore upisano je ukupno 170.892 birača.

U gradu Doboj upisano je 63.728 glasača, gradu Trebinje 30.537, Bužimu 15.142, Domaljevac-Šamacu 4.601, Bosanskom Petrovcu 6.664, Drvaru 6.816, Ribniku 6.268, Bosanskom Grahovu 2.941 i Kaknju 34.195.

Izbori su koštali skoro 120.000 KM, od čega je za usluge dostave preporučene pošte biračima koji glasaju putem pošte izdvojeno 44.000 KM, ističu iz CIK-a.

"Izborni dan je na većini biračkih mjesta prošao u skladu sa Izbornim zakonom BiH uz zabilježen manji broj izbornih nepravilnosti na određenim biračkim mjestima", saopćila je Koalicija “Pod lupom”, koja je pratila prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u devet općina/gradova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije