Dani maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Dani maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji Sarajevo
Foto: Druga gimnazija / Radionica o arhaizmima u jeziku

Manifestacijom Dani maternjeg jezika u Drugoj gimnaziji Sarajevo, učenici i profesori ove sarajevske škole obilježili su 21. februar, Međunarodni dan maternjeg jezika.

Trodnevnim programom, tematskim radionicama o jeziku i prigodnim predavanjima stručnjaka, pokušava se učenicima ukazati na važnost obilježavanja ovog dana, te čuvanja i njegovanja maternjeg jezika i razvoja jezičke kulture uopće, te razviti svijest kod mlade generacije o značaju maternjeg jezika za kulturu i društvo u cjelini.

Otvarajući manifestaciju, direktor Druge gimnazije Seid Alibegović izrazio je zadovoljstvo što je manifestacija postala tradicionalna, te istaknuo suradnju s drugim organizacijama i institucijama koje su uzele učešće u programu. Prvenstveno se to odnosi na Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, čiji su saradnici održali prigodna predavanja učenicima. 

U ime Aktiva profesora maternjeg jezika,  nadahnutim govorom obratio se profesor Vedad Mulavdić, koji je kao specifičnost ovogodišnjeg obilježavanja istakao  veliki broj kvalitetnih radova koji su stigli na konkurs za najbolji literarni rad na temu o jeziku.

Ove godine, naime, Druga gimnazija je raspisala konkurs za najbolji literarni rad na temu o jeziku, a najbolji su bili učenici Faruk Šahat, Amina Šabotić i Zejd Kasumagić.

 

U nastavku, pročitajte prvonagrađni rad:   

 

Slovo o jeziku – Faruk Šahat

Šta je čovjek bez jezika,
Bez baklje u grlu svome?
Kakav glas mu odjekuje
Gdje se vali misli lome?

Bez njega, on nije slikar,
Niti je kovač riječi;
Zausti on, tugu, ljubav,
Rane na duši liječi,

No bez mosta bližnjeg svoga
Da spoji besmrtne sile;
Crne vode zaborava
Vremenu su ga sakrile.

Šta je čovjek bez jezika,
i svih njegovih divota?
On tad “živi”, jer je rođen,
No živi snom bez života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije