SDA - A-SDA: Nagovještava se buduća koalicija na federalnom i državnom nivou

E. H.
SDA - A-SDA: Nagovještava se buduća koalicija na federalnom i državnom nivou
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / U Sarajevu održan sastanak delegacija SDA i A-SDA

Danas u Sarajevu održan je sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke demokratske aktivnosti ( A-SDA).

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sastanka kazao da mu je drago da su danas imali priliku da
ugoste blisku stranku.

“Mislim da se stvari kreću u dobrom smjeru i da se nagovještava buduća koalicija na federalnom i državnom nivou, ali i u nekim kantonima. Problematiku vidimo skoro identično, u ponedjeljak ćemo imati sastanak s PDA i nakon toga ćemo donositi odluke“, istakao je Izetbegović.

Dodao je da SAD insistira na ustavu i vladavini zakona, a da to podrazumijeva i Zakona o odbrani.

“Nije ovo švedski sto, stoga mi očekujemo da mandatar za Vijeće ministara provodi zakon, očekujemo da s te strane ne bude uslovljavanje i to će biti uslov da mi podignemo ruku za kandidatat SNSD-a. Mi ništa ne insistiramo, osim da se držimo zakona i ustava, druga strana očekuje da mi popustimo”, pojasnio je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje da prokomentira mandat premijera FBiH Fadila Novalića, Izetbegović je kazao da smatra da je Novalić dobro uradio svoj posao, te da bi „u drugom pouvremenu bio još bolji“.

Predsjednik A-SDA Nermin Ogrešević nakon sastanka istakao je da je današnji razgovor stvorio pretpostavke da se može raditi na saradnji ove dvije stranke.

“Svjesni smo kapaciteta na državnom i federalnom nivou i spremni smo da pojačamo taj kapacitet SDA. A-SDA je spremna da bošnjački dio vlasti pojača, da podržimo taj front koji se bori za napredak zemlje, a posebno kad je riječ o euroatlanskim integracijama. Na narednim sastancima možemo razgovarati i o konkretnoj saradnji”, pojasnio je Ogrešević.

Dodao je da je cilj i interes A-SDA država Bosna i Hercegovina.

“Mišljenje SDA je da učešće A-SAD u vlasti ne bi bio viška kako bi zajedno bili jači. Spremni smo u tome sudjelovati, ali danas nismo ništa konkretizirali. Bit će prilika u narednom periodu, u konačnici nas zanimaju konkretni potezi i projekti i da nakon četiri godine imamo konkretne rezultate“, istakao je Ogrešević.

Odgovarajući na pitanja novinara, Izetbegović je kazao da još uvijek ne postoji dogovor o novoj većini u Kantonu Sarajevo.

“Jučer na sastanku s SBB-om nije bilo spremnosti da se uđe u tu priču, ali ako se formira prava većina na federalnom i državnom nivou, očekujemo da se to prenese i na niže nivoe”, istakao je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije