Dramatično upozorenje Angele Merkel: Svjetski poredak se raspada

Radiosarajevo.ba
Dramatično upozorenje Angele Merkel: Svjetski poredak se raspada
FOTO: Arhiv / Merkel: Nisam spremna komentirati odgodu odluke o Brexitu

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti.

Kako prenosi Hina, ona je kritikovala izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

„Moramo se boriti za Evropu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami“, rekla je Merkelova na konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Rijetko je u historiji bilo toliko mnogo neslaganja između SAD i Njemačke. Trenutno se spore oko Irana, odbrambenog budžeta i plinovoda Sjeverni tok koji bi trebalo da dovede ruski plin u Njemačku.

Berlin je zabrinut za multilateralnu saradnju nakon povlačenja SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski sporazum i iranski nuklearni sporazum, oba potpisana 2015.

„Ko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno“, poručila je Merkelova u govoru koji je izazvao snažan aplauz učesnika konferencije.

Njen dugoočekivani nastup može se smatrati odgovorom na Trumpovu politiku „Amerika na prvom mjestu“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije