Čović: Trebali bi imati mandatara za Vijeće ministara u sljedećih sedam dana

Radiosarajevo.ba
Čović: Trebali bi imati mandatara za Vijeće ministara u sljedećih sedam dana
Foto: HDZ BiH / Održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Na danas održanoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a BiH među mnogim temama, komentiralo je i informaciju o uspostavi vlasti na svim razinama, od županijske, entitetske do državne razine vlasti.

Određene stvari i koraci su se dogovorili i za održavanje sjednice Doma naroda koja je planirana za srijedu 20. februara.

„Vjerujemo da kad je u pitanju razina BiH da bismo trebali imati mandatara za Vijeće ministara u sljedećih sedam dana. A da bi se to dogodilo morat ćemo još jednom sjesti međusobno svi oni koji pretendiraju biti dio vlasti jer je to previše osjetljivo. Što se tiče federalne razine vlasti, dobit ćemo zakonodavnu vlast, to je sasvim jasno kroz Dom naroda i Zastupnički dom. Što se tiče izvršne vlasti, imamo je do trenutka dok mi ne pronađemo partnera s kojim možemo provesti programsku strategiju jer ona je isključivo programska, a ne za fotelje u kojoj mi imamo jedan stav oko izbornog zakonodavstva“, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodao je da na nivou kantona vlast funkcionira, te bi sve u srijedu trebalo biti puno jasnije i čistije što se tiče vlasti.

„HDZ će poslati Središnjem izbornom povjerenstvu BiH imena pet izaslanika za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH te da će HDZ BiH sigurno imati četiri izaslanika, a vjerovatno i pet. Od ponuđenih kandidata, svakako će biti i dvije dame“, istakao je Čović.

Predsjedništvo HDZ-a BiH je utvrdilo i termin naredne sjednice koja će se održati 18. marta kad bi bio i Centralni odbor stranke, kako bi se kroz stranačka tijela kvalitetno pripremili svi potrebni dokumenti i odluke za održavanje Sabora Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Sabor Hrvatske demokratske zajednice biti će izvještajni i izborni, održat će se da 27. aprila u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije