Ponosni na Kinđeta: Knjiga o Mirzi Delibašiću u Madridu okupila legende

Koš magazin
Ponosni na Kinđeta: Knjiga o Mirzi Delibašiću u Madridu okupila legende
Foto: Koš magazin / S promocije knjige u Madridu
Na bekovima José Luis Llorente, Vincente Ramos, Carmelo Cabrera i Wayne Brabender, krilni centar Walter Szczerbiak, na "petici" Nate Davis…

To je ekipa, osim ako nekoga nisam prepoznao, koju je u subotu u Madridu "okupio" Mirza Delibašić.

Piše: Vladimir Stanković (Koš magazin)

Došli su na promociju knjige "Kralj Mirza" koju je napisao publicista Juan Escudero, pedantni istraživač košarkaške prošlosti, autor knjige o Draženu Petroviću.

Formalni domaćin bio je Llorente koji je otvorio skup, zatim je govorio autor knjige i na kraju moja malenkost. Rekao sam da mi je čast što me je autor pozvao da napišem prolog, i dodao da sam imao dvostruki privilegiju – da Mirzu gledam kao igrača od početka do kraja njegove blistave karijere i da ga lično upoznam, da s njim budem prijatelj.

Akt se pretvorio u spontani razgovor u kome su nekadašnji Mirzini saigrači pričali o njemu, a ja sam morao da odgovaram na brojna pitanja o jugoslovenskoj košarci, o igračima, trenerima, tajnama uspjeha našeg basketa.

Ređale su se anegdote, od Llorenteove da je Mirza za dvije nedjelje naučio da igra "mus" (igra kartama) i odmah počeo da "dere" saigrače, do Szczerbiakove priče kako se povrijedio imitirajući Mirzu:

"Nisam igrao s njim, ali sam ga gledao i čak pokušavao da 'skinem' neke od njegovih pokreta. Na jednom treningu pokušao sam da izvedem njegov 'roling' i ušinuo se…"

Carmelo Cabrera je ispričao da je jednom kao gledalac, u Valladolidu, vidio nešto što nije ni prije ni poslije:

"Mirza je bio na jednoj strani terena a loptu je dodao saigraču na drugoj tako što je loptu poslao pasom o parket usred reketa. Bilo je bar 20 nogu i ruku ali on je nepogrešivo vidio prostor da pošalje loptu saigraču…"

Bilo je vrlo emotivno slušati ljude kako s puno ljubavi i topline govore o Mirzi Delibašiću koji je samo dvije godine nosio dres Real Madrida, ali je i za to kratko vrijeme uspio da postane legenda, da ostavi neizbrisiv trag i prijatelje za sva vremena.

Mirzini sinovi moraju biti ponosni na oca koji je ljudskim i sportskm kvalitetima postigao da ga u Madridu pamte skoro četiri decenije poslije odlaska. Knjiga Juana Escudera doprinijet će očuvanju mita o velikom, nezaboravnom Mirzi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije