Neka živi olimpijski duh Sarajeva!

Radiosarajevo.ba
Neka živi olimpijski duh Sarajeva!
Foto: EYOF Instagram / Vučko i Groodvy

Protekla sedmica bila je posebno politički intenzivna. Bh. blok (koji čine Socijaldemokratska partija - SDP, Demokratska fronta - DF i Naša stranka), poslije dugog očekivanja, donio je odluku da odbija saradnju s nacionalnim strankama.

Piše: Faruk Vele

Takva odluka izazvala je različite reakcije. Ipak, kako je najavljeno, konačan stav SDP će zauzeti na sjednici Glavnog odbora u subotu. Da li će odluka biti promijenjena?

Sedmicu su obilježile i poplave protekle nedjelje, ali, nažalost, i ubistva u Mostaru i Konjicu.

Mnogo ljepše slike, ipak, stizale su iz Sarajeva, gdje će ovog vikenda započeti EYOF (European Youth Olympic Winter Festival ili Europski olimpijski festival mladih), najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina, što je u državi i glavnom gradu Bosne i Hercegovine vratilo u sjećanje 1984. godinu i Zimske olimpijske igre, najbolje do tada organizirane u svijetu.

Neka živi olimpijski duh Sarajeva – nada da ovdje, uprkos svemu, može biti bolje.

Masovna tuča i ubistvo u Mostaru
(Subota, 2. februar)

Maloljetničko ubistvo u Mostaru. Tako je započela sedmica za nama. Nakon 24 sata provedena u policiji, gdje je nad njim obavljena kriminalistička obrada, maloljetni J. Dž. (17) predat je u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, gdje će biti saslušan.

U privremenom prihvatnom centru “BIRA” u Bihaću se desio masovni obračun između migranata. Prema prvim procjenama, u incidentu je učestvovalo više od 250 osoba. Izbodeno je nekoliko osoba, dok je policija privela više od 50 osoba koje su učestvovale u obračunu.

Protesti "1 od 5 miliona" održani su u više gradova u unutrašnjosti Srbije, a na njima su se obratili neki od govornika s protesta u Beogradu. Među govornicima su bili glumac Branislav Trifunović i Nikola Kojo, te bivši sudija Zoran Ivošević.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio kako će Rusija suspendirati Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) kao odgovor na odluke Sjedinjenih Američkih Država.

"Učinit ćemo sljedeće. Iznaći ćemo sličan odgovor. Američki partneri najavili su suspenziju svog učestvovanja u sporazumu, pa ćemo i mi učiniti isto," rekao je Putin.

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima na press konferenciji u Sarajevu 31. januara ove godine. Pozvali su novinare na solidarnost.

Istraživali smo kako građani mogu stati ukraj bahatim vozačima koji ne poštuju pješake koje „zalijevaju“ vodom na ulicama bh. gradova.

U porodici bh. nogometnog internacionalca Edna Džeke bilo je posebno veselo u subotu.

BiH ponovo pod vodom
(Nedjelja, 3. februar)

Otapanje snijega i obilne padavine izazvale su poplave u brojnim bh. gradovima, posebno u Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Najkritičnije je, ipak, bilo na području Pazarića i Busovače.


Ekipe Civilne zaštite su izašle na teren veoma brzo.

Odron na magistralnom putu u Ćelebićima kod Konjica, usporio je saobraćaj u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, javio je portal Radiosarajevo.ba.

U selu Borova Ravan kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja aktivirano je klizište. Jedna kuća je potpuno uništena, a više oštećeno.

Šef Civilne zaštite Gornji Vakuf-Uskoplje Rasim Bilkan uputio je dramatičan apel.

Istovremeno, jedan automobil je posebno privukao pažnju.

I ekipe Radiosarajevo.ba bile su na terenu.

Pješački most na Ilidži, koji povezuje dvije obale Željeznice, urušio se usljed povećanog nivoa ove rijeke. To je izazvalo lavinu različitih komentara.

U saobraćajnoj nesreći koja se desila u naselju Polje kod Velike Kladuše, poginuo je 33-godišnji migrant iz Alžira.

Papa Franjo doputovao je u Ujedinjene Arapske Emirate gdje će se sastati s muslimanskim i političkim liderima, a služit će i veliku misu na otvorenom u Abu Dhabiju.

Venecuela je zemlja najbogatija rezervama nafte u svijetu, a SAD pokušava da preuzme našu naftu kao što je to učinila u Libiji i Iraku, poručio je venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je, pak, da je slanje vojske u Venecuelu jedna od opcija.

U organizaciji MC Pavarotti, Centra za mir, Univerziteta Džemal Bijedić, Centra za kritičko mišljenje i portala Tacno.net, Udruženja žena Univerzum i udruženja koje okupljaju bh. građane u Rimu, u Mostaru je organizovana Večer sjećanja na velikana pisane Predraga Matvejevića.

Prisutnima su o liku i djelu velikog čovjeka između ostalih govorili Elvedin Nezirević, Alija Behram, ambasador Italije u BiH Riccardo Minasi, profesor Mile Lasić...

Zločin u Konjicu
(Ponedjeljak, 4. januar)

Užas u Konjicu! U mjestu Podorašac je ubijena jedna osoba, a napadač pobjegao, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Ljudevit Marić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ispostavilo se da je osumnjičeni izvršilac Edin Gačić koji je osuđivan za ubistvo saborca i majke, te je izašao iz zatvora poslije dugogodišnje robije.

Poplave diljem zemlje uzrokovale su ogromne štete. Najteže posljedice su bile u
 srednjoj Bosni, a sada slijedi saniranje štete. Mnogi građani borili su se u ponedjeljak sa ispumpavanjem vode iz svojih domova i čišćenjem mulja i blata koje su nanijele bujične vode.

Istraživali smo ko je kriv za rušenje mosta na Ilidži.

Načelnik Busovače, koja je posebno pogođena poplavama, govorio je, također, za Radiosarajevo.ba.

SDA je optužila nove vlasti u Kantonu Sarajevo da su „prespavali poplave“.

Kantonalni ministar Adnan Šteta zapravo je bio na terenu.

Predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH i profesor Šumarskog fakulteta u Sarajevu Ahmet Lojo za Radiosarajevo.ba objasnio je da nelegalna sječa šume i uništavanje šumskog fonda definitivno ima značajan uticaj na poplave.

U brojnim medijima u regionu je prenesena vijest da predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić (43) i njena nekoliko godina mlađa partnerka, doktorica Milica Đurđić, uskoro postaju roditelji.

Predsjedništvo Demokratske fronte razmatralo je implementaciju izbornih rezultata i izvještaj stranačkih pregovaračkih timova, te dalo uputstva svojim timovima za naredni pregovarački ciklus. Usvojeni su značajni zaključci.

Venecuelski predsjednik Nicolás Maduro doživio je novi udar jer je u zajedničkoj akciji više europskih zemalja, uključujući i sve najutjecajnije članice Europske unije, priznalo Juana Guaidóa kao vršitelja dužnosti šefa države.

Tako je mladi 35-godišnji simbol pobune protiv socijalističke vlasti dobio dodatan vjetar u leđa jer se latinoameričkim zemljama u priznavanju oporbe na čelu zemlje koje su regionalni saveznici Sjedinjenih Država pridružio novi blok demokratskih država.

Dan kada je Bh. blok rekao „NE“
(Utorak, 5. februar)

U Centrali SDP-a u Sarajevu održan je sastanak lidera političkih stranaka okupljenih u Bh. blok koji su raspravljali o ulasku u vlast na federalnom i državnom nivou. Nakon sastanka, novinarima se obratio prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić koji je rekao da su delegacije SDP-a, DF-a i Naše stranke imale jedinstven stav.

Odlučeno je da Bh. blok neće u vlast nacionalnim strankama!

Žarko Papić rekao je za naš portal da je ova odluka „dobra i pozitivna“.

Odluka Bh. bloka da odbije ulazak u vlast s nacionalnim strankama izazvala je reakciju, po svemu sudeći, nesuđenih koalicionih partnera. SDA je iznenađena odlukom Bh. bloka da "ne preuzme odgovornost".

Sarajevo je obilježilo 25. godišnjicu strašnog zločina na Markalama.

Sa komemoracije žrtvama upućene su važne poruke.

 Sarajlije danas na Markalama: Nažalost, ako ovako nastavimo, zaborav će brzo doći

Prenijeli smo potresnu ispovijest djeda Ivice koji je sve izgubio u poplavama.

Od svih država Zapadnog Balkana jedino se Hrvatska može pohvaliti titulom "slobodne države" bar kada je riječ o ocjeni koju na početku svake godine u svom izvještaju daje međunarodna nezavisna posmatračka organizacija Freedom House.

U požaru koji se dogodio 5. februara oko 5 sati u sarajevskom naselju Aneks, smrtno je stradao migrant, a povrijeđene su tri osobe, saznaje portal Radiosarajevo.ba iz izvora bliskih Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

U Konjicu je nastavljena potraga za osumnjičenim za ubistvo Edinom Gačićem.

Jedan tragičan slučaj je potresao stanovnike Doboja i BiH.

Dok se stanovnici srednje Bosne bore s poplavama, zastupnici Skupštine SBK povećali su sebi paušale za 100 posto. I zgrozili javnost. S pravom.

Izvršni odbor Europske nogometne federacije (UEFA) u Rimu će na sastanku raspravljati o ukidanju gola u gostima u nokaut fazama svih europskih takmičenja.

Apelirali smo na pomoć legendarnom navijaču Željezničara Stoletu iz Bora.

Historijski dan za Makedoniju
(Srijeda, 6. februar)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov potpisali su protokol o pristupanju ove zemlje Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

„Danas je historijski dan. Sve članice NATO-a su potpisale pristupni protokol koji će donijeti više sigurnosti i prosperitetau cijeli region. Vidim dan kada će 30 zastava biti ispred sjedišta NATO-a“, kazao je Stoltenberg.

Američki portal U.S. Intelligence News objavio je da „Europska unija planira uvesti sankcije Miloradu Dodiku“, te podsjeća da je Ministarstvo finansija SAD-a već uvelo sankcije protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Kantonalni odbor SDP-a Tuzla ne želi u opoziciju. Predsjednik Kantonalne organizacije SDP-a Tuzla, Enver Bijedić, rekao je da će konačnu odluku o budućem statusu SDP-a donijeti Glavni odbor stranke koji zasjeda u subotu. Zatražit će od Glavnog odbora stranke i podršku za učestvovanje u vlasti.

U prostorijama Olimpijskog komiteta u Sarajevu održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni članovi bosanskohercegovačkog tima na predstojećem EYOF-u 2019. koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

U okviru završnih priprema pred svečano otvorenje EYOF-a, koji će trajati od 9. do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, obavljena je i prva generalna proba paljenja Olimpijskog plamena.

Kako je najavljeno, EYOF će otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Šestog februara navršilo se 11 godina od svirepog ubistva Denisa Mrnjavca. Povodom tog dana na tramvajskom stajalištu kod Tehničke škole njegova majka Ana Mrnjavac i mnogobrojni prijatelji, Sarajlije i članovi Udruženja Denis Mrnjavac okupili su se i položili cvijeće ispred fotografije ubijenog nevinog mladića.

Tada, 16-godišnjeg dječaka, na brutalan i bezobziran način u tramvaju su kod Tehničke škole ubili Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić.

Komentirali smo odluku zastupnika Skupštine SBK da povećaju svoje paušale za 100 posto!

U sarajevskom naselju Ciglane došlo je do nesreće u kojoj je prilikom pada povrijeđena 48-godišnja žena, koja je pala sa podzida visokog četiri metra kojim inače prolaze pješaci.

Ispred džamije u Hambarinama, mjestu iz kojeg je maja 1992. počeo prijedorski genocid, klanjana je dženaza Jasminu Čauševiću, koji je umro 3. februara u 40. godini. On se kao 13-godišnji dječak našao ispred streljačkog voda agresorskih snaga u prijedorskom selu Bišćani.

Tekst uglednog bh. novinara i pisca Dragana Bursaća ponovo je privukao pažnju javnosti.

Sramne provokacije
(Četvrtak, 7. februar)

Režim Milorada Dodika nastavlja s provokacijama. Vlada Republike Srpske imenovala je članove dvije međunarodne komisije i to za stradanje Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanje svih naroda u i oko Srebrenice u razdoblju od 1992-1995. godine.

Čelnici komisija su iz Izraela. Rafael Izraeli je predsjedavajući komisije za Sarajevo, a Gideo Grajf, izraelski historičar, za Srebrenicu. Uslijedile su brojne rakcije. Majke Srebrenice osudile su ovakav potez vlasti u bh. entitetu RS. Bilo je i drugih reakcija.

Navršilo se pet godina otkada su 7. februara 2014. godine na području cijele Bosne i Hercegovine građani nezadovoljni socijalnim i ekonomskim stanjem u zemlji izašli na proteste tražeći smjenu brojnih političara. Hiljade građana izašlo je tog dana na ulice u većim gradovima, što je izazvalo nerede. Osim u Tuzli, sukobi su zabilježeni u Bihaću, Zenici, Sarajevu i Mostaru. Tokom demonstracija, u Sarajevu je zapaljena zgrada Predsjedništva kada je stradao dio vrijedne arhivske građe Arhiva Bosne i Hercegovine. Građani su konstatirali da danas nema protesta, jer su mnogi izgubili nadu.

Policija u HNK objavila je fotografiju Edina Gačića osumnjičenog da je počinio krivično djelo ''ubistvo'', upozoravajući javnost da je riječ o opasnoj i naoružanoj osobi.

''Molimo javnost da, ukoliko raspolaže bilo kakvim informacijama o istom, obavijesti najbližu Policijsku stanicu. Ovom prilikom ukazujemo da se  radi o veoma opasnoj osobi, od ranije osuđivanom višestrukom ubici, naoružanom i opasnom'', navela je policija.

Jedna čestitka britanskog ambasadora u BiH privukla je veliku pažnju javnosti.

U ulici Husrefa Redžića u sarajevskom naselju Ciglane u srijedu je 48-godišnja žena pala sa četiri metra visokog podzida koji građani Sarajeva koriste kao kraticu koja im uštedi desetak minuta vremena i više od 500 metara hoda. Pisali smo o „opasnoj prečici“, otišli smo tamo i ovo smo zabilježili.

Advokat Ifet Feraget govorio je za Radiosarajevo.ba o slučajevima „David Dragičević“ i „Dženan Memić“.

Radiosarajevo.ba je snimio film o Dženanu Memiću, kojeg smo u četvrtak najavili.

Predsjednik Pomorskog društva BiH dr. sc. Izet Bajrambašić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je ovih dana pod dramatičnim naslovom "Republika Hrvatska proglasila državni suverenitet na pomorskom području Bosne i Hercegovine", na sve glavne adrese zajedničke evropske vlasti u Briselu "upućen oštar, detaljan i ubjedljiv demarš".

Podsjetili smo i na historijske paralele u vezi s tim slučajem.

Pisali smo i o nesreći u Beogradu koja je privukla pažnju regiona.

Tekst prof. dr. Asima Mujkića odjeknuo je u bh. javnosti.

Pisali smo i o tome ko su mogući dobitnici Šestoaprilske nagrade.

Internacionalni festival "Sarajevo - Sarajevska zima", XXXV po redu, otvoren je centralnom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu, održanom u prisustvu brojnih gostiju iz zemlje i inozemstva.

Čelnik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić javio se za Radiosarajevo.ba iz Rima.

Svjetski mediji su prenijeli kako su istražitelji su došli do neidentifikovanog tijela iz olupina aviona u kojem se nalaze nogometaš Emiliano Sala i pilot David Ibbotson.

Gazijo, nedostaješ
(Petak, 8. februar)

Obilježena je treća godišnjica od napada na mladića Dženana Memića, koji je nekoliko dana poslije umro na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS). Članovi porodice, prijatelji i brojni građani okupili su se u sarajevskom hotelu da se na ovaj način podsjete i odaju počast svom Dženanu. Bio je ovo veoma emotivan trenutak za sve prisutne.

"Gazijo, nedostaješ... ", čulo se.

Radiosarajevo.ba objavio je kratki film koji je naša redakcija pripremila u povodu tragične Dženanove smrti.

I dalje su pristizale reakcija na osnivanje komisija za Srebrenicu i Sarajevo, a mi smo podsjetili na stav Židovskog centra.

Istraživali smo i zašto Hrvatska podmeće klipove pod točkove bh. privrede.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila je rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Bosansko-podrinjskog kantona.

Na političkoj sceni ponovo je bilo veoma vruće. Član Glavnog odbora SDP-a, ratni član Predsjedništva BiH i profesor Ivo Komšić izjavio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da o sudbini SDP-a odlučuju diletanti, te da je povijesno "NE" Bh. bloka nacionalnim strankama, ustvari "NE" državi.

S druge strane, Saša Magazinović izjavio je, također, za naš portal kako očekuje podršku Bh. bloku da kaže definitivno "NE" nacionalnim strankama, dok je Edin Delić, predsjednik Općinske organizacije Lukavac poručio da KO SDP Tuzla želi u vlast. Trakavica se nastavlja narednog vikenda.

Za Radiosarajevo.ba je govorio Nikola Bilić, doajen novinarstva u Bosni i Hercegovini, koji skoro 50 godina izvještava s brojnih meridijana i olimpijskih borilišta. Prisjetio se 1984. i Zimskih olimpijskih igara, a govorio je i o EYOF-u 35. godine poslije.

Velika tragedija pogodila je brazilski fudbalski klub Flamengo nakon što je izbio požar u kampu ovog kluba u kojem su stradala šestorica mladih fudbalera, starosne dobi između 14 i 16 godina. Požar je ukupno usmrtio deset ljudi, a osim mladih fudbalera stradali su i zaposlenici u kampu.

Šef kosovske diplomatije Behcet Pacoli odbrusio je srbijanskom kolegi Ivici Dačiću postavljajući pitanje zašto bismo slušali zamjenika koljača Slobodana Miloševića?

Milorad Dodik je zakratko "prevrnuo list". Taktički. U intervjuu za "Glas Amerike" predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je "da treba prestati s pričom o unitarizaciji i separaciji".

Zbog zloupotreba u mobilnoj mreži oglasio se BH Telecom.

Jedan nastup bh. dive Hanke Paldum privukao je pažnju javnosti.

Otkrili smo kako su bosanski ćevapi drugo najpopularnije jelo u svijetu.

Pripadnici Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene "Lasta" - Republike Bosne i Hercegovine oglasili su se saopćenjem koje smo prenijeli u cjelosti: "Udruženje odreda policije za specijalne namjene Lasta danima prati dešavanja u jedinoj nam Državi Bosni i Hercegovini i dijeli zabrinutost sa našim građanima za budućnost iste. Dok neprijatelji jedne nam i jedine atakuju na sve sto je bosansko, mi ne možemo da šutimo."

Nakon što je postignut sporazum sa Skopljem o promjeni imena države, grčki parlament ratificirao je Protokol o pristupanju Makedonije u NATO. Makedonija i svih 29 članica NATO-a potpisale su u Briselu 6. februara Protokol o pristupanju Alijansi nakon što je grčki parlament odobrio dogovor Atine i Skoplja o promjeni naziva Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije