Poznata imena mogućih dobitnika ovogodišnje Šestoaprilske nagrade

E. H.
Poznata imena mogućih dobitnika ovogodišnje Šestoaprilske nagrade
Foto: F. Z. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva dobio je aplikacije za dodjelu ovogodišnjeg najvećeg priznanja koje se dodjeljuje 6. aprila, za Dan grada, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Velija Katica.

Velija Katica - undefined

FOTO: Facebook: Velija Katica

Potvrdio nam je da među aplikantima iz oblasti privrede predložena kompanija Bosnalijek. Iz oblasti kulture i umjetnosti aplikacija je stigla za profesora Franju Topića, književnika Aleksandra Hemona, Halida Kadrića, Slavišu Mašića, Irfana Handukića, Aliju Hafizovića te Dinu Mustafića.

Iz oblasti sporta za nagradu su predloženi Olimpijski komitet BiH te Fahrudin Smajlović, Mirsad Muftić i Sadeta Dervišević.

Nadalje, iz oblasti rada i stvaralaštva kandidati za Šestoaprilsku nagradu su Bogić Bogićević, Nedim Husić, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Katica za portal Radiosarajevo.ba kazao je da će sjednica Odbora na kojoj će se odlučiti ko će biti kandidati biti održana u ponedjeljak.

„Mi još nismo sastavili konačnu listi kandidata, ovo su samo aplikacije. U ponedjeljak će se održati tajno glasanje, aplikanti koji dobiju natpolovičnu većinu glasova postat će kandidat. Oni koji dobiju sedam ili više glasova ostaju u proceduri, nakon toga slijedi drugi krug glasanja. Jer u nekoliko kategorija imamo više aplikanata i imat ćemo više kandidata, a u konkurenciji mogu ostati samo dva najuspješnija kandidata nakon drugog kruga glasanja“, pojasnio je Katica.

Dodao je da će nakon toga kandidati biti predloženi Gradskom vijeću.

„Dakle u ponedjeljak tek možemo reći ko se to nalazi na listi potencijalnih kandidata, ovo su još uvijek imena ljudi i kolektiva za koje su stigle aplikacije“, naglasio je Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije