Magazinović za Radiosarajevo.ba: Očekujem da Glavni odbor SDP-a podrži Bh. blok

E. Halimić
Magazinović za Radiosarajevo.ba: Očekujem da Glavni odbor SDP-a podrži Bh. blok
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sastanak lidera Bh. bloka

Posljednjih nekoliko mjeseci politička scena u Bosni i Hercegovini bruji o formiranju vlasti na federalnom ali i državnom nivou. Činilo se da je kulminacija svega sastanak stranaka Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka) koji je održan ove sedmice i na kojem je odlučeno da ove tri stranke ne žele da formiraju vladajuću koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Međutim iako je ova odluka donesena jednoglasno, očigledno je da nisu svi sretni zbog toga. Proteklih dana mogli smo čuti različite izjave iz DF-a, ali i SDP-a.

Nakon sudbonosnog „ne“ od strane Bh. bloka, na pomenutom sastanku je rečeno i da će ipak konačnu odluku donijeti organi stranaka.

Sudeći prema najavama iz SDP-a, konačni sud će donijeti Glavni odbor stranke koji se održava sutra.

Da li će Glavni odbor potvrditi stav Bh. bloka ili ne ostaje da se vidi, ali u svakom slučaju nepotvrđivanje zajedničkog stava ove tri stranke dobro bi poljuljalo i onako upitno jedinstvo.

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Saša Magazinović za Radiosarajevo.ba kazao je da se radi o redovnoj sjednici na kojoj će se između ostalog razmatrati politička situacija u BiH.

 Saša Magazinović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba:  Saša Magazinović

„Analizirat će se i rezultati oktobarskih izbora“, pojasnio je Magazinović.

Na naše pitanje da li može predvidjeti hoće li Glavni odbor podržati odluku Bh. bloka da ne ide u koaliciju s nacionalnim stranka, Magazinović je kazao da je Predsjedništvo SDP-a nedavno usvojilo set zaključaka.

„Ti zaključci prvenstveno u prvi plan osim članstva u Europskoj uniji i NATO savezu stavljaju i jedinstvo Bh. bloka i jedinstvo SDP-a“, istakao je Magazinović.

Dodao je da nakon spomenute sjednice Predsjedništva i stranke okupljene u Bh. blok su odlučile da idu u opoziciju na entitetskom i državnom nivou.

„Smatram da će i Glavni odbor podržati konsenzusom donesenu odluku Bh. bloka, kao i euroatlanske integracije Bosne i Hercegovine“; naglasio je Magazinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije