Maduro: SAD od Venecuele želi napraviti Irak i Libiju

Radiosarajevo.ba
Maduro: SAD od Venecuele želi napraviti Irak i Libiju
0 / Predsjednik venecuele Nicolas Maduro

Venecuela je zemlja najbogatija rezervama nafte u svijetu, a SAD pokušava da preuzme našu naftu kao što je to učinila u Libiji i Iraku, poručio je venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro, javlja Anadolu Agency (AA).

Maduro je objavio videozapis putem društvenih mreža u kojem je poručio kako je protiv Veneceule pokrenut psihološki i medijski rat kojemu se pruža podrška na globalnom nivou, a prvenstveno to čine Sjedinjene Američke Države (SAD).

Naglasio je kako je u njegovoj zemlji izveden pokušaj državnog udara koji je vodila i finansirala američka administracija.

„Prave lažne vijesti i objavljuju montirane videozapise. Ne vjerujete onome što objavljuju američki mediji. Kroz lažne vijesti svaki dan pokušavaju opravdati njihovo uplitanje u našu zemlju“, poručio je Maduro.

Pozvao je narod Venecuele na jedinstvo.

Ne dozvolimo da se u Latinskoj Americi dogodi vijetnamski scenario. Ako se Sjedinjene Države pokušaju uplitati u našu zemlju, suočit će se s gorim Vijetnamom nego što su zamislili. Ne dozvolimo da dođe do nasilja, mi smo narod mira. Počašćeni smo historijom Simona Bolivara i Huga Chaveza“, naveo je Maduro.

Naglasio je kako je u njegovoj zemlji prisutna snažna demokratija te kako je njegova zemlja zaslužila da se prema njoj pokaže poštovanje.

„Venecuela je zemlja najbogatija rezervama nafte u svijetu. SAD pokušava da preuzme našu naftu kao što je to učinila u Libiji i Iraku. Imamo najveće rezerve zlata u svijetu i četvrta smo zemlja svijeta po rezervama plina. Razlozi njihovih napada na našu zemlju jesu činjenica da smo bogati prirodnim i energetskim rezervama. Zbog toga vas pozivam da budete svjesni, pozivam vas da ne vjerujete lažnim vijestima i ne dopustite da dođe do državnog udara koje vode radikali oko Trumpove administracije Mike Pompeo, John Bolton i Mike Pence“, poručio je Maduro.

Maduro je također kazao kako njegova zemlja želi bliske odnose sa Sjedinjenim Državama, naglasivši kako je SAD mnogo veći od samog Donalda Trumpa.

„Zbog toga, želim da naše probleme riješimo mirnim i diplomatskim putem. Pozivam vas da pokažete poštovanje prema narodu Venecuele. Želim podršku američkog naroda iz razloga što ne želimo da u našoj Americi ne dođe do novog Vijetnama“, podvukao je Maduro.

Venecuela je potresena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat, nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost je dodatno porasla kada je Guaido 23. januara proglasio sebe za privremenog predsjednika. Među zemljama koje su priznale Guaida su SAD, Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama, Paragvaj...

Bolivija i Meksiko i dalje priznaju Madura. Rusija, Kina, Iran, kao i Turska podržali su također podržali Madura.

Evropske sile Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španija pozvali su Madura da raspiše vanredne izbore kako bi se ublažila kriza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije