Solak za Radiosarajevo.ba: Zbog poplava posebno pratimo nekoliko lokacija

E. Halimić
Solak za Radiosarajevo.ba: Zbog poplava posebno pratimo nekoliko lokacija
FOTO: Screenshot / Poplave kod Bugojna

Još uvijek nema nekih velikih ili bolje rečeno značajnijih poplava, većinom se radi o stvarima koje su prognozirane, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba direktor Federalnu uprave civiline zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak.

Solak: Nastavljamo sa edukacijom ljudi - undefined

FOTO: Fena: Solak: Nastavljamo pratiti situaciju

„Imamo pojavu bujičnih voda na mjestima gdje odvodni kanali nisu kvalitetno očišćeni, tu je došlo do začepljenja i izlijevanja. Prognoza je bila da velike rijeke ne bi trebale da se izliju iz svojih korita. Ipak imamo situaciju kod Bugojna, obustavljen je saobraćaj zbog izlijevanja Vrbasa, ali na lokalitetu gdje su bili radovi“, pojasnio je Solak.

Dodao je da kad je riječ o Bugojnu, onda se mora naglasiti da je riječ o šteti na jednom od mostova, ali koji je privremenog karaktera i bio je postavljen praktično na nivou rijeke.

„Također kod Zenice imamo jedan dio saobraćajnice koji je pod vodom, ali opet zbog neočešćenih odvoda. I danas očekujemo jak južni vjetar koji je praćen kišom, ali smanjenog intenziteta nego prethodnih dana. Kolege konstantno prate situaciju na terenu, mjere se vodostaji velikih rijeka. Čekamo još neke izvještaje o vodostaju, ali nije bilo većih intervencija. Situacija je pod kontrolom, službe su na terenu i prati se situacija. Iapk mora se naglasiti da nije bilo bezazleno“, naglasio je Solak.

Prema njegovim riječima posebno se prati nekoliko lokacija u BiH.

Poplave kod Zenice - undefined

FOTO: Screenshot: Poplave kod Zenice

Ali nadzire se sve od Neretve pa do Bihaća. Pratimo slivove Neretve, Vrbasa, Sane i Save. Posebno smo pratili rast naše najveće rijeke Save, koja je u određenim trenutcima imala vrlo brz i značajan rast vodostaja, jer su rijeke iz centralne Bosne donosile značajne količine vode uslijed topljenja snijega. Pratimo smo i situaciju u Kantonu Sarajevo, svi smo primijetili porast vodostaja Miljacke, ali i drugih rijeka u Kantonu“, istakao je Solak.

Prati se vodostaj Neretve - undefined

FOTO: Screenshot: Prati se vodostaj Neretve

Dodao je da će FUCZ nastaviti pratiti situaciju, ali da se ne očekuju značajniji problemi jer dolazi relativno mirniji period i stabilizacija vremenskih prilika.

Kad je riječ o jakom vjetru, Solak kaže da je bilo nekoliko manjih intervencija na uklanjanju stabala, te da je na nekoliko objekata zabilježena manja materijalna šteta. Pretežno se radi o šteti na krovovima stambenih objekata.

FUCZ probila put do odsječenog sela Kruzi

"U Livanjskom kantonu imali smo intervenciju, kod sela Kruzi koje je blizu mjesec dana usljed snježnih padavina bilo potpuno odsječeno od ostatka općine. Ali nakon apela mještana, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su u koordinaciji sa gradonačelnikom i livanskom Civilnom zaštitom angažovali mašinu i očistili put. Put je sada prohodan", kazao je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije