Uskoro pismo Merkel, May i Macronu: EU mora prestati finansirati Pelješki most

Radiosarajevo.ba
Uskoro pismo Merkel, May i Macronu: EU mora prestati finansirati Pelješki most
/ Pelješki most

Predsjednik Pomorskog društva BiH dr. sc. Izet Bajrambašić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je ovih dana pod dramatičnim naslovom "Republika Hrvatska proglasila državni suverenitet na pomorskom području Bosne i Hercegovine", na sve glavne adrese zajedničke evropske vlasti u Briselu "upućen oštar, detaljan i ubjedljiv demarš".

Piše: Faruk Vele 

Povod je, kako se navodi, hrvatska "ilegalna ratna odluka od 2. februara 1994. o prisvajanju morskog teritorija Bosne i Hercegovine", te druga jednostrana odluka skorijeg datuma - ona o početku gradnje Pelješkog mosta, prenijela je Al Jazeera Balkans.

Visoki zvaničnici

Bajrambašić nam objašnjava da je sve ovo rezultat djelovanja ratnih godina i istih politika, a da su argumenti, među ostalima, pronađeni i u pravosnažnoj presudi u slučaju "Prlić i ostali".

"Mi jesmo poslali u Brisel pisma sa činjenicama i dokazima da je Hrvatska proglasila svoj suverenitet na prostore BiH na Jadranskom moru, na način da je 1994. godine, u februaru, prepisala odredbe zakona Jugoslavije. Jugoslavija je bila samostalna država, imala je sva prava na moru, a ne republike. Oni su te odredbe samo prepisali, tako da u srednjem Jadranu postoji samo Hrvatska, a nema BiH", kaže za Radiosarajevo.ba Bajrambašić.

Osim predsjedniku Evropske komisije Jean-Claude Junckeru, vrlo pregledna elaboracija svih najvažnijih historijskih, geopolitičkih i međunarodno-pravnih aspekata ovog problema, stigla je i predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, potpredsjednici Evropske komisije i visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini...

Autori najavljuju da će tražiti od Predsjedništva BiH da i oni upute pismo Hrvatskoj, ali i da o svemu obavijeste Europsku komisiju. Bh. država želi razgovarati sa Zagrebom, kažu nam, ali je prepreka EU koja je izdvojila čak 357 miliona eura za izgradnju Pelješkog mosta.

"Pomorsko društvo se aktiviralo i snažnije smo se okrenuli prema Briselu. Svi problemi između BiH i Hrvatske su bilateralni problemi vezano za Jadransko more. Ovdje se na grub način uključila EK pomažući Hrvatsku da ostvari sve svoje planove. Naš je cilj suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodna prava BiH, ali smo kao prvi korak odlučili da ukažemo EU na sve greške koje je napravila, te da ona suspendira odluku o finansiranju Pelješkog mosta. Dakle, da bi ostavila BiH i Hrvatsku na miru da riješe probleme između sebe", ističe naš sagovornik.

Hrvatskoj, kako kaže, ništa nisu htjeli raditi iza leđa. Putem zastupnika Bože Ljubića upućeno je pismo s molbom da se izmjeni sporni zakon koji osporava suverenitet BiH i njen teritorijalni integritet.

"Uputili smo pismo predsjedniku Sabora RH Gordanu Jandrokoviću i njegovim zamjenicima, Predsjedništvu BiH i visokom predstavniku Valentinu Inzku. Kada smo vidjeli da nema reakcija, onda smo se odlučili upoznati Junckera, Mogherini... Razmatramo mogućnost da upoznamo članove Vijeća EU, dakle 28 predstavnika Unije, pa bi pismo dobili i Merekel, i May, i Macron.... Oni će to u narednih sedam do deset dana, također, dobiti naša pisma", naglasio je Bajrambašić.

Hrvatska i agresija

Prema njemu, najvažnije je da se EK izvuče iz bilateralnog odnosa RH i BiH.

"Oni su na grub način ušli tu na štetu BiH, a u korist  RH i svih ilegalnih poslova koje Zagreb radi, poput kršenja konvencija, a posebno Daytonskog mirovnog sporazuma. Zato smo zatražili sastanak sa OHR-om, a očekujemo podršku članova Predsjedništva BiH.  To će uozbiljiti cijelu stvar, neće moći ostati finansiranje Pelješkog mosta od EK na način kako je to danas", podvukao je. 

Tvrdi da suverenitet BiH na moru još nije izgubljen, bez obzira na gradnju Pelješkog mosta i tvrdnju premijera RH Andreja Plenkovića da proces izgradnje ide brže nego što je očekivano.

"Sve se to može vratiti. Sve se može dobiti. Mi ćemo tražiti od Evropskog parlamenta da se obrate Hrvatskoj, da se izmijeni taj zakon. Hrvatska neće valjda javno priznati da je agresor. Oni treba da kažu: 'Nismo, promijeniti ćemo zakon'. To je naš cilj. Ne za pet godina već za pet mjeseci", zaključio je Bajrambašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije