Sloboda za Nasera Orića!

Radiosarajevo.ba
Sloboda za Nasera Orića!
Foto: Radiosarajevo.ba / Događaji i ljudi koji su obilježili 7 dana

Dan državnosti, prisjećanje na tekovine ZAVNOBiH-a, negiranje države i godišnjica presude čelnicima tzv. Herceg-Bosne, te oslobađanje Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice, obilježili su sedmicu za nama...

Piše: Faruk Vele

PORUKE ANTIFAŠISTA - U Mrkonjić-Gradu i Jajcu je u povodu obilježavanja 75. godišnjice ZAVNOBiH-a i Dana državnosti, te Drugog zasjedanja AVNOJ-a održan skup antifašista iz svih država bivše Jugoslavije. Hiljade njih prisjetilo se kako su odluke donesene prije 75 godina najprije u Mrkonjić Gradu, a kasnije u Jajcu, bile krucijalne za budućnost naše zemlje.

Glavni Sindikat hemije i nemetala najavio je nove, zajedničke korake u borbi protiv zatvaranja kompanije GIKIL.

Nije mirno ni u svijetu. Policija je ispalila suzavac i upotrijebila vodeni top protiv demonstranata u Parizu tokom novih protesta zbog rasta cijena goriva i nezadovoljstva radom predsjednika Emmanuela Macrona.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se na Champs Élyséesu, gdje ih je policija spriječila da krenu ka Jelisejskoj palati. Pojedini demonstranti pjevali su nacionalnu himnu, a drugi su nosili transparente "Macron, ostavka" i "Macron, lopov".

Poslije petogodišnje šutnje na portalima, Martina Mlinarević dala je ekskluzivni intervju za Radiosarajevo.ba u kojem smo razgovarali o njezinoj knjizi Huzur koja puni dvorane, borbi s bolešću, Bosni i Hercegovinu u koju je toliko „zatelebana“, Dženanu i Davidu, Adisu i Davoru, novinarstvu, migrantima, nama...

Profesor Senadin Lavić i Srđan Puhalo, poznati psiholog, analitičar i istraživač komentirali skandal predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa zastavom RS-a.

Juventus je rutinski, predvođen Miralemom Pjanićem i Cristianom Ronaldom, skoro pa s pola gasa arhivirao duel sa Spalom (2:0) i potvrdio dominaciju u Italiji. Naš nogometaš ponovo je bio junak susreta...

Mnogo pažnje u bh. javnosti izavala je CNN-ova priča iz Azerbejdžana.

DOMOVINO, U SRCU TE NOSIMO - U Bosni i Hercegovini je obilježen Dan Državnosti!

Emocije su proradile uz stihove pjesme „Mojoj dragoj BiH“.

Intoniranjem himne i podizanjem zastave na brdu Hum iznad Sarajeva počelo je svečano obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Zastavu su podigli članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, koji su položili cvijeće i ispred Vječne vatre u glavnom gradu BiH.

Džaferović i Komšić su istu večer organizirali i svečani prijem povodom Dana državnosti s kojeg su, također, upućene značajne poruke.

Također, povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, u Vijećnici je upriličena svečanost 75. godišnjice ZAVNOBiH-a u organizaciji SABNOR-a. Cjelokupan program nazvan Memorija budućnosti u potpunosti je bio posvećen kulturno-umjetničkim sadržajima koje je izvodilo više od 70 umjetnika i umjetnica. Program je režirao Dino Mustafić.

Damir Imamović ostavio je ljude bez daha partizanskom himnom O Bella Ciao.

U i na srednjovjekovnom gradu Bobovcu održana je manifestacija povodom Dana državnosti BiH. Pored brojnih zvanica koji su poslali poruke sa ovog mjesta, najglasnije se čula ona čestitog fra Mirka Majdandžića.

Na Radiosarajevo.ba mogli ste čitati šta se događalo u noći 25. novembra 1943. godine.

Šta je domovina prisjetili smo se kroz riječi posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače koja je skončala u boli za Bosnom.

Muzej u Mrkonjić-Gradu čeka bolje dane, kao i mi, a mostarski antifašista Sead Đulić govorio o obilježavanju ZAVNOBiH-a.

Europski lideri prihvatili su sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. „Ovo nije za slaviti, ovo je tragedija“, istakao je ovom prilikom prvi čovjek Europske komisije Jean-Claude Juncker.

U prisustvu velikog broja građana i simpatizera u Sarajevu je održana osnivačka skupština pokreta Platforma za progres Mirsada Hadžikadića. “Radit ćemo na na boljoj ekonomiji i otvaranju radnih mjesta. kada su svi govorili da ne možemo uspjeti, da nemamo stranku iza sebe, mi smo pokazali snagu pravde i ideje. Pokazali smo da nije nemoguće. Pokazali smo da se i pored svih manipulacija može dobiti skoro 60.000 glasova”, poručio je Hadžikadić

Poslije višednevne potrage, pripadnici MUP-a KS uhapsili su Adnana Šeraka, "žestokog momka" iz Ilijaša za kojim je bila raspisana potjernica zbog bjekstva iz zeničkog zatvora.

Istog dana ukrajinska mornarica optužila je Rusiju da je zapucala na jedan od njihovih brodova sa Krima. Ranjena su tri ukrajinska mornara, dok u 24 člana posade privedena. Rusi za zarobili tri ukrajinska broda...

RUSKA AGRESIJA - Događaj od nedjelje ponovo je doveo do usijanja odnose Rusije i Ukrajine. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je ukaz o odluci Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara iduće godine. Ukrajinski parlament usvojio odluku kojom se od 28. novembra uvodi 30-dnevno opsadno stanje u zemlji. Zapad osuđuje potez Rusije i traži oslobađanje mornara i brodova.

Jedan mališan izazvao je oduševljenje kada je popularnom Kiketu „ukrao šou“.

Obilježeno je i puštanje u promet pruge Šamac – Sarajevo, na dionici od Doboja do Zenici, koja je svečano otvorean 26. novembra 1978. godine. Za manje od osam mjeseci su izgradili 100 kilometara pruge. Ono što su partizani i omladinci uspjeli za osam mjeseci, današnji vlastodršci ne uspijevaju već decenijama. Paradoks naših života.

PALE PRVE TEŠKE RIJEČI - Nakon cjelodnevne drame u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH za novog predsjedavajućeg izabran je Elvir Karajbić. Konstitutivnu sjednicu napustili su zastupnici SDA i HDZBiH. U žustroj raspravi pale su i prve teške riječi, a bilo je i prekida.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako će stranke HNS-a BiH nastupati zajedno u implementaciji izbornih rezultata te da „niko ne može iz vlasti izbaciti legitimne predstavnike hrvatskog naroda“.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda dobili su prijetnje smrću.

Dodik je, također, uputio pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu. U pismu ga obavještava da "Srbi kao konstitutivni narod u BiH, Republika Srpska kao enitet i on lično 25. novembar ne doživlјavaju Danom državnosti BiH".

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagirao na pismo Trumpu, rekavši da je to „pojedinačni stav Milorada Dodika“.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Hidajet Repovac preminuo je na KCUS-u u 73. godini. Repovac je u subotu doživio moždani udar i bio je smješten na Klinički centar na Koševu.

Nastavljeni su razgovori i o formiranju Vlade Kantona Sarajevo. Otkriveno je i ko će biti budući premijer KS, a ko predsjedavati Skupštinom ovog kantona.

Zabilježili smo i divnu priču o hrabroj Edni Šunjić.

Nevjerovatno oduševljenje je izazvala vijest da uskoro izlaze novi Mumijevi.

Čelnici Fudbalskog kluba Željezničar prihvatili su danas oko 13 sati zahtjev Milomira Odovića o odlasku sa funkcije šefa stručnog štaba. Odović je otvoreno govorio za naš portal.

NOVA VLAST U KS - Novizabrani zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nastavili su konstituirajuću sjednicu. Izabrano je i novo rukovodstvo Skupštine. Kako je i najavljeno, novi predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo je Elmedin Konaković, a zamjenik Vibor Handžić, Smiljana Viteškić i Danijela Kristić su dopredsjedavajući.

Nakon posljednje emisije "24 minuta sa Zoranom Kesićem" koja je u Srbiji je gomilu negativnih komentara zbog priloga o uključenju haškog osuđenika Ratka Mladića u jutarnji program TV Happy, popularni voditelj govorio je za Radiosarajevo.ba.

MUP USK napravio je hvale vrijednu gestu i ispunio želju dječaku Nailu da na jedan dan bude policajac.

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je održan sastanak lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića.  Komšić je kazao da su „otvoreni za razgovore“, dok je Izetbegović poručio da želi „jaku koaliciju“.

Popis stanovništva iz 1991. godine jedini je kvalifikovan i adekvatan za izborni proces u ovoj godini u BiH, kao što je bio slučaj i u prethodnim izbornim procesima od 1996. godine do 2018. godine, izjavio je direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić. "Predmetno stručno tumačenje je u skladu sa zakonskim propisima obavezujuće tumačenje za sve druge pravne subjekte pa tako i Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH i obavezujuće djelovanje prema CIK-u je pravno od 19. novembra, kada je zaprimila dostavljeno obavezujuće stručno mišljenje, čiju kontrolu i zakonitost može izvršiti samo OHR ili Ustavni sud BiH", rekao je Kremić.

Ukrajini prijeti totalni rat s Rusijom, upozorio je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko. "Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih jedinica raspoređenih duž granice je drastično povećan", rekao je Porošenko za ukrajinske medije, ne precizirajući pritom u kom periodu je do toga došlo.

Adnan Šerak, poznati "žestoki momak" iz Ilijaša, koji je u nedjelju navečer uhapšen u Sarajevu nakon što je više od mjesec dana bio u bjekstvu iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica i za kojim je bila raspisana potjernica zbog bjekstva, nakon prebacivanja u ovu ustanovu je pretučen.

KLJUČNA GODINA ZA EU - Sljedeća godina je ključna za evropske integracije Bosne i Hercegovine, poručila predsjedavajuća Političkog i sigurnosnog odbora (PSC) Evropske unije (PSC) Sofie From-Emmesberger. Pred našom zemljom su, kako je ocijenjeno, brojni sigurnosni izazovi. „Bosna i Hercegovina je predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i zbog toga svoju sigurnosnu ali i vanjsku politiku trebala bi prilagoditi stavovima EU“, kazala je Sofie From-Emmesberger.

Navršila se godina od kako je Žalbeno vijeće Haškog tribunala osudilo šestorku tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora zbog UZP-a. Proglašeni su krivim za „udruženi zločinački poduhvat“ i „međunarodni oružani sukob“. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Zastupnici Evropskog parlamenta u velikom broju osudili su uvođenje taksi na Kosovu na robu iz Srbije i BiH, no istaknuto je i žaljenje zbog poricanja genocida u Srebrenici. Sve to trebalo bi stajati u rezoluciji o Izvještaju o napretku Srbije, o kojoj će se glasati danas u Evropskom parlamentu. Priznavanje genocida u Srebrenici bit će osnovni korak Srbije za ulazak u Europsku uniju!

Mnoge je nasmijao Željko Komšić u odgovoru na pitanje da li on učestvuje u sklanjanju zastave RS.

U Sarajevu je održana komemoracija profesoru Hidajetu Repovcu.

Galerija Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu bila je premala da primi sve goste koji su došli na promociju knjige Huzur autorice Martine Mlinarević. Naša poznata spisateljica je čitala nekoliko isječaka svoje knjige, time izazivajući oduševljenje prisutnih, mameći i suze i smijeh u isto vrijeme.

SLOBODA ZA NASERA – Drugostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je objavilo da su Naser Orić, bivši komandant Armije RBiH u Srebrenici, i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice tokom 1992. godine. Odluka Suda BiH propraćena je velikim slavljem u sudnici i van Suda BiH.

Uslijedile su žestoke reakcije.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području opštine Pale, lišili slobode jedno lice koje se dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnog djela ubistvo, koje se desilo dana 26.10.2018. godine u ulici Geteova bb, opština Novi Grad, Sarajevo, kojom prilikom su smrtno stradala dva policijska službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Željko Komšić, lider DF-a u intervjuu za Radiosarajevo.ba kazao je da koalicije sa SDA i HDZ neće biti.

Ivo Komšić je analizirao zašto je kardinal ignorirao inauguraciju Predsjedništva i Dan državnosti?

Nakon što je u četvrtak u Sarajevu promovirala knjigu Huzur Martina Mlinarević, bh. književnica je na svojoj Facebook stranici objavila komentar s jednog hercegovačkog portala koji ledi krv u žilama. Anonimna osoba iz Hercegovine u anonimnom komentaru prijeti Martini Mlinarević na najstrašniji mogući način.

U Mostaru je održan sastanak delegacija SDA i HDZ koje su predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Ponovo su svezane zastave. Bakir Izetbegović je poručio da „SDA i HDZ imaju obavezu da budu zajedno“.

U Bosni, što bi rekao Ahmed Karaga (Miralem Zupčević) u filmu Remake Dine Mustafića - uvijek isto, rekao bi: "Šta je bilo bit će, šta se radilo, radit će se."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije