Europska poruka: Od formiranja vlasti ovisit će odgovor na aplikaciju BiH za članstvo

E. H.
Europska poruka: Od formiranja vlasti ovisit će odgovor na aplikaciju BiH za članstvo
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Sastanak održan u Sarajevu

„Bosna i Hercegovina je predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i zbog toga svoju sigurnosnu ali i vanjsku politiku trebala bi prilagoditi stavovima EU“, poručila je predsjedavajuća Političkog i sigurnosnog odbora (PSC) Evropske unije (PSC) Sofie From-Emmesberger.

Dodala je da je sljedeća godina ključna za evropski put Bosne i Hercegovine.

„Evropska komisija je počela sa pripremom odgovora na aplikaciju, sva dešavanja s formiranjem vlasti bit će uzeta u obzir kad se bude davalo mišljenje“, naglasila je From-Emmesberger.

Ambasadori država članica EU u Političkom i sigurnosnom odboru (PSC) Evropske unije, na čelu s predsjedavajućom PSC-a Sofie From-Emmesberger, sastali su se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, zamjenikom predsjedavajućeg i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, ministrom pravde Josipom Grubešom i ministrom sigurnosti Draganom Mektićem.

U obraćanju medijima, Zvizdić je kazao da je razgovarano o važnim temama za BiH, prije svega o EU integracijama i dosegnutoj fazi, kao i o NATO integracijama.

„Ambasadore sam upoznao sa ekonomskim trendovima, reformama koje su provedene. Govorili smo i o sigurnosnoj situaciji u BiH, borbi protiv terorizma, pitanju migranata. Posebno sam skrenuo pažnju na jedan naš utisak da se često govori o tom segmetnu u različitim institucijama EU, a da takvim sastancima ne prisustvuju predstavnici BiH. Smatramo da se tamo vrlo često koriste neargumentirani, netačni podaci, posebno kada govorimo o terorizmu, ekstremizmu ili bilo kojem obliku radikalizacije u BiH“, kazao je Zvizdić.

Medijima se obratio i šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars Gunnar Wigemark. 

„Svaka posjeta je važna, ali ova posjeta je zaista važna. Prije svega ovdje imate predstavnike svih 28 članica predstavnika EU. BiH i region zapadnog Balkana ostaju u fokusu interesovanja EU. Velika su očekivanja na obje strane. Neka od tih očekivanja su nerealna, ali je veoma važno nastaviti raditi na putu evropskih integracija i da je to posebno važno za BiH“, istakao je Wigemark.

Upitan za stav Evropske unije po pitanju popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, Wigemark je kazao da međunarodna zajednica nema nikakvog utjecaja kada je u pitanju ova problematika.

„Mislim da ovdje nije pitanje da li postoji konsenzus u međunarodnoj zajednici koji popis koristiti ili ne jer međunaronda zajednica nema nikakvog upliva u popunjavanje Doma naroda u FBiH. Ali, ako me pitate za službeni stav EU, naš stav je da CIK treba da postupa na način koji je u skladu sa zakonodavnim i ustavnim okvirom u ovoj zemlji. Venecijanska komisija na čije se nalaze EU u značajnoj mjeri oslanja je izašla sa stavom da se bilo koja od dva popisa stanovništva može koristiti za ove potrebe. OHR je bio vrlo jasan da se treba koristiti popis iz 1991. godine s tim da morate imati na umu da za razliku od Evropske unije OHR ima ovlaštenja za tumačenje Dejtonskog sporazuma, a mi nemamo“, naglasio je Wigemark.

Rješiti pitanje granica prije članstva u EU

„Još samo jedna napomena na kraju a vezana je za sigurnost, to je istakao i sam predsjedavajući VM BiH kao i predsjednik Juncker tokom svoje februarske posjete BiH, a tiče se zaista jednog trajnog rješavanja pitanja granica, njihovog prepoznavanja i ratifikacije. Potpisani sporazum između BiH i Crne Gore je dobar primjer rješavanja ovog pitanja. Sada je potrebno isto uraditi i sa Srbijom i drugim susjedima i jednom zauvijek završiti ovo pitanje. To vam je jedan od ključnih kriterija za proces EU integracija“, poručio je Vigemark.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije