Sud BiH: Naser Orić I Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za ratni zločin

F. Z.
Sud BiH: Naser Orić I Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za ratni zločin
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Naser Orić stigao u Sud

Drugostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je objavilo da su Naser Orić, bivši komandant Armije RBiH u Srebrenici, i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice tokom 1992. godine.

Odluka Suda BiH propraćena je velikim slavljem u sudnici i van Suda BiH.

S obzirom na to da se radi o drugostepenoj presudi, na ovu odluku Apelacionog vijeća Suda BiH ne postoji mogućnost žalbe.

Pravosnažnu presudu Oriću izreklo je Apelaciono vijeće, čijim je radom predsjedavao sudija Tihomir Lukes, koji je pročitao presudu u sudnici. Druga dvojica članova Vijeća nisu prisustvovala izricanju, što je neuobičajeno za praksu Suda BiH.

Napominjemo, Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske na zahtjev Republike Srbije. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom na to da mu je za te zločine već suđeno. Naser Orić je 2008. godine pred haškim sudom pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Tužilaštvo BiH zatražilo je početkom maja ove godine od Apelacionog vijeća da ukine prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi, te da se postupak obnovi. Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja.

Obnovljeno suđenje počelo je 17. septembar saslušanjem prvog svjedoka optužbe Radivoja Ostojića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije