Lavić o Dodiku: One koji su branili zemlju - progone, a njezini rušitelji su zvijezde

Radiosarajevo.ba
Lavić o Dodiku: One koji su branili zemlju - progone, a njezini rušitelji su zvijezde
Arhiv / Senadin Lavić

Niko se neće upitati da li je psihički uračunljiv onaj ko se na taj način ponaša. Da li bi trebao imati neku ljekarsku potvrdu o svome stanju, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba prof. dr. Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, komentitajući najnoviji skandal Milorada Dodika u vezi sa zastavom RS u Predsjedništvu BiH. 

Piše: Faruk Vele

 „Ovo je očekivana konfliktna demonstracija neotesanosti, drskosti i nemorala.  Sada će svi mediji danima prepričavati prostačke poteze negiranja i nepoštivanja države i ponižavanja njezinih građana. Sve će biti ispunjeno izjavama i potezima bahatog “predstavnika naroda”. Kakav je to pakleni paradoks da oni koji su branili državu od velikosrbijanske agresije bivaju sudski progonjeni, a oni koji je nastavljaju rušiti postaju medijske zvijezde i “veliki” lideri? Koliki nemoral mora biti sadržan u ličnosti koja sjedi u Predsjedništvu države koju potkopava i mrzi?“, upitao se profesor Lavić.

Dodik poručio da vraća zastavu RS-a u Predsjedništvo, a otkrio i kada će to učiniti

Da li je Milorad Dodik već trećeg dana mandata prekršio državni zakon

Tražiti izmjene zakona

Sasvim je jasno, dodaje on, da neko pokušava nenormalno ljudsko ponašanje normalizirati i uvjeriti nas da primitivizam moramo prihvatiti.

„Mi se moramo zapitati kako je to moguće i šta nas čeka u budućnosti ako u našem Predsjedništvu sjede ljudi koji hoće da poruše poredak u državi? Dodik ima dvije mogućnosti na osnovu vlastitog karaktera i političke igre koju izvršava. Uz to sada ga obavještajno pokrivaju direktno i otvoreno iz Srbije u instituciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine. On jasno predstavlja interes Srbije u bosanskom Predsjedništvu“, pojasnio je Lavić.

Milorad Dodik - undefined

Foto: Srna: Milorad Dodik

Prva mogućnost Dodikova je da pokuša zaoštriti odnose u Predsjedništvu do te mjere „da je bilo kakav rad u toj instituciji Države nemoguć“.

„Onda će morati tražiti izlaz na taj način što će se povući u Lukavicu i tvrditi da u Sarajevu, u zgradi Predsjedištva ne može raditi jer je ugrožen od “islamskih fundamentalista”, “Turaka”, “političkog Sarajeva“, “Teherana” i “muslimanskih političara”. Iz Lukavice će insistirati na odnosu “između dvije države”, postavljat će uslove, zapomagati, tražiti izmjene zakona prema njegovoj potrebi, tražiti “dogovor” o onome o čemu nema dogovora“, procjene su sagovornika Radiosarajevo.ba.

To je, po njemu, prva riskantna, malograđanska i konfliktna strategija u kojoj će ga „podržavati srbijanska obavještajna logistika i još neki faktori“.

Galamom i halabukom do pozicije

„Druga Dodikova putanja, koja je primarna velikosrbijanska strateška orijentacija poslije gubitka Kosova, ogledaće se u pokušaju da se iz galame i halabuke dođe do pozicije da se nametne drugim članovima Predsjedništa, da dominira nad njima u Sarajevu i time trasira put za cjelovitu kontrolu svih procesa u Bosni i Hecegovini uz prethodni dogovor s Ćovićem. To je put potpuno potčinjavanja države Bosne i Hercegovine srpsko-hrvatskom paktu koji je na djelu“, smatra  profesor Lavić.

„Ta dva procesa bit će praćenja strašnom medijskom manipulacijskom pripremom. Naravno, spinovane informacije će uglavnom ciljati bošnjačke i bosanske glave, pojave, procese i ideje... Igra oko zastave mu je trebala poslužiti da ispipa granice i mogućnosti svoga djelovanja odmah na početku mandata. On dobro zna svoje nadležnosti i budžet kojim raspolaže – to znači vrlo skromne mogućnosti za neko veliko djelovanje koje bi bilo epicentar. Zato će se iz dana u dan producirarti skandali na koje će mediji nalijetati“, zaključio je Lavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije