Džaferović reagirao na pismo Trumpu: To je pojedinačni stav Dodika

Radiosarajevo.ba
Džaferović reagirao na pismo Trumpu: To je pojedinačni stav Dodika
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović
Povodom pisma koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu stigla je rekacija iz kabineta člana Predsjedništva Šeika Džaferovića.

"Pismo se može posmatrati jedino i isključivo kao pojedinačni stav Milorada Dodika", saopćavaju iz Džaferovićevog kabineta, dodajući da je u pismu izneseno nekoliko proizvoljnih i netačnih ocjena.

Navedeno je da 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, nije "reguliran bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik", što je netačno.

"Dejtonskim mirovnim sporazumom je predviđen kontinuitet pravnih propisa Republike Bosne i Hercegovine, sve dok Parlamentarna skupština BiH po nekom pitanju ne odluči drugačije. Budući da to do danas u slučaju zakona o praznicima nije urađeno, moraju se primjenjivati zakoni koji su važili u Republici Bosni i Hercegovini. To znači da se 1. mart zakonski obilježava kao Dan nezavisnosti, a 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. To je svojom odlukom 2017. godine potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Stoga nepriznavanje ovih praznika predstavlja kršenje zakona", ističe se u saopćenju iz Kabineta Džaferovića. 

U pismu je navedeno i da Bosna i Hercegovina nije donijela "nikakvu odluku o učlanjenju u NATO-u".

"I to je netačno. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine  usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktrivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

Također, u junu 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je uime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru  NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP)", podsjećaju iz Kabineta člana Predsjednišva BiH Šefika Džaferovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije