ZAVNOBiH: Muzej u Mrkonjić-Gradu čeka bolje dane, baš kao i mi

Lejla Karović
ZAVNOBiH: Muzej u Mrkonjić-Gradu čeka bolje dane, baš kao i mi

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.

Mrkonjić-Grad je mjesto u kojem je prije 75 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Odlučnost naroda BiH

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima je izražena i odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

U Mrkonjić-Gradu se nalazi spomen-muzej prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, kao i Dom ZAVNOBiH-a, koji je nekada predstavljao centar kulturnog i društvenog života grada. Spomen-muzej je otvoren 27. novembra 1973. u okviru proslave 30-godišnjice prvog zasjedanja, a sada je nemoguće i pomisliti da je taj objekt krasio grad.

mrkonjic_grad_zavnobih_AA7.jpg - undefined
Muzej I zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja (ZAVNOBiH-a) u Mrkonjić Gradu proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2002. godine, a opet ništa nije učinjeno da se uradi ni najmanja sanacija spomen-muzeja.

Slobodan Ćoćkalo, saradnik za kulturu u Kulturnom centru “Petar Kočić” u Mrkonjić-Gradu za Radiosarajevo.ba govori da Spomen-muzej jeste proglašen nacionalnim spomenikom, ali da je to sve negdje 'zapelo' i da je sada sve to u ćorsokaku.

„Ima tu problema na više nivoa... Republika Srpska ne priznaje odluke ZAVNOBiH-a i u tome je problem, pored ostalih. Takva je situacija sa svim tim nacionalnim spomenicima u BiH, svi to nekako tumače drugačije, zapravo imamo tri tumačenja, nacionalna... To je suština cijele priče“, govori Ćoćkalo.

Govori da je muzej i opljačkan tokom proteklog rata, da je vojska koja je tada bila u Mrkonjić-Gradu pokrala i uništila eksponate. Napominje da je ostalo samo nešto elemenata unutra.

ZAVNOBiH je ispit za kulturu pamćenja - undefined
„Objekt je tu, ne popravlja se, zaključan je, aplicirali smo kao javna ustanova prema Britanskoj ambasadi i naša je procjena da bi trebalo oko 70.000 KM da se saniraju građevinski dijelovi objekta. Pitanje je kad će se urušiti. Taj objekt je napravljen 1904. godine. Oduzet je porodici Gašić, pa se tu vodi i spor o povratu imovine po restituciji, tako da je to dodatno zapetljana priča“, navodi komplikacije koje se izgleda samo gomilaju oko ovog historijskog spomenika.

Ćoćkalo spominje primjer Jajca i njihovog Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a koji je turistima jako atraktivan, te pokazuje kao dobar primjer pristupa očuvanja muzeja i daljeg iskorištavanja u turističke svrhe. Navodi da su to Jajčani odlično riješili, ali i da u Mrkonjiću niti ima želje niti inicijative za tim.

„A što se tiče samog Muzeja, on bi bio odličan za turiste, ali i za grad. Jedan dio Muzeja bi imao stalnu postavku, a drugi dio bi se koristio tokom godine za kulturne događaje. Nadam se da će članovi Predsjedništva BiH sada riješiti to“ govori Ćoćkalo.

Napominje da ne možemo mijenjati historiju:

„Istorija ove države je takva kakva jeste, ne treba da se prilagođava trenutnom političkom stanju. Šteta je da takav istorijski objekt propada. Taj datum, 25. novembar, je bitan datum za BiH, a nažalost svi ga se sjete kada dođe taj dan, odmah sutra ga zaborave. Političari su dolazili, pričali velike priče, obećavali, održavali 'vatrene govore', ali ništa nije bilo od toga“, napominje naš sagovornik.

Slika i prilika BiH

Nažalost, spominje da nema ni traga koji svjedoči tom slavnom vremenu ovog grada, našli su samo jednu ploču s natpisom u spomen-muzeju, malo transparenata o „bratstvu i jedinstvu“ i to je sve.

Ružno je, kaže, ući i u sami objekat, zidovi su popucali, krov je ulegao, fasada otpala...

„Nažalost, taj objekt je slika i prilika Bosne i Hercegovine – u nemaru“, govori Ćoćkalo.

Do tada, zgrada – svjedok jednog vremena - važnog za Bosnu i Hercegovinu – čeka bolje dane, kao i mi svi....

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije