Donesena ključna odluka o Brexitu: Juncker poručio "Ovo je tragedija"

Radiosarajevo.ba
Donesena ključna odluka o Brexitu: Juncker poručio "Ovo je tragedija"

Europski lideri prihvatili su danas sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Lideri 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su na vanrednom sumitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Odmah po usvajanju zaključaka, sastanku lidera 27 zemalja Unije pridružila se britanska premijerka Theresa May.

„Europsko vijeće je podržalo sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju“, rekao je Tusk.

Dodao je da Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi sporazum stupio na snagu 30. marta sljedeće godine da bi se osiguralo uređeno povlačenje.

„Ovo nije za slaviti, ovo je tragedija“, istakao je ovom prilikom prvi čovjek Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Na pitanje ruskih novinara da komentira neke optužbe da je Rusija organizirala Brexit, Juncker je kratko odgovorio da je „Britanija donijela tu odluku, a ne Rusija“.

Europsko vijeće odobrilo je političku deklaraciju koja uspostavlja okvir za buduće odnose između EU-a i UK-a.

U zaključcima sumita navodi se da vijeće potvrđuje odlučnost Unije da s UK-om ima što je moguće tješnje partnerstvo u budućnosti u skladu s političkom deklaracijom.

Pristup Unije i dalje će biti određen stajalištima i načelima koji su utvrđeni u ranije donesenim smjernicama, a vijeće će se trajno baviti tim pitanjem, rekli su europski lideri.

Nakon summita EU-a slijedi najteži dio - britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno.

Lider male sjevernoirske stranke, Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

Isto tako, dio članova vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan postignutim sporazumom - dio konzervativaca želi tješnje veze s EU-om, a dio njih želi potpuni raskid, koji bi po njima omogućio zemlji da samostalno vodi svoju trgovinsku politiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije